Slomljeno zapešće (šaka) – uzrok, simptomi, liječenje

Što je slomljeno zapešće?

Contents

Slomljeno zapešće ili slomljena šaka se može definirati kao lom ili puknuće manjih kostiju koje se nalaze unutar našeg zapešća ili šake. Najčešći prijelomi se događaju u predjelu zapešća, a među glavne uzroke nastanka navedene ozljede ubrajamo hvatanje određenih predmeta ili pad prilikom ispružene ruke. Faktori rizika za slomljeno zapešće ili šaku se kreču od sudjelovanja u određenim sportovima pa do stanja kojeg nazivamo osteoporoza. Navedeno stanje je potrebno liječiti što prije kako se ne bi dogodio nepravilni rast kostiju, što može uveliko utjecati na kasnije obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Liječenje pomaže pri smanjenju bolova kao i mogućoj ukočenosti. Da li se navedeno stanje može prevenirati? Lom zapešća ili šake se često događa neplanirano i neočekivano. Iako je nemoguće predvidjeti kada će nam se dogoditi određena ozljeda, možemo uvijek gledati na to da izgradimo čvršće kosti. Kako bi vaše kosti bile što jače i otpornije, potrebno je sljedeće: Konzumirati namirnice koje su bogate kalcijem, uzimati dodatke kalcija, baviti se umjerenom tjelovježbom. Ukoliko se bavite sportskim aktivnostima, uvijek gledajte na to da nosite zaštitu zglobova kod visokorizičnih vježbi.

Slomljeno zapešće uzroci i simptomi

Bilo koja kost u zapešću ili šaci se može ozlijediti prilikom izravnog udarca ili teškim padom. Najčešći uzroci za slomljeno zapešće su: Padovi – Pad sa ispruženom rukom je jedan od najčešćih uzroka slomljenog zapešća ili šake. Sportske ozljede – Mnogi lomovi u zapešću ili šaci se događaju kada je u pitanju kontaktni sport koji zahtjeva korištenje šake. Prometne nesreće – Ozljede koje nastaju uslijed velike brzine kada ruke koristimo kao “obranu”. Simptomi slomljenog zapešća ili šake su sljedeći:

Jaka bol koja će bit intenzivnija prilikom pritiskanja šake ili prilikom njenog istezanja, vidljivo oticanje, osjetljivost područja, modrice i podljevi, vidljive deformacije kao savijenost zapešća ili prstiju na ruci, ukočenost te nemogućnost da se pomicaju prsti na rukama, utrnulost i osjećaj hladnoće na prstima ruke. Kada je potrebno posjetiti liječnika? Ako sumnjate na slomljeno zapešće ili šaku, tada ne smijete gubiti vrijeme. Pri samoj nezgodi, poželjno je da odmah posjetite liječnika ili hitnu pomoć. Svako odgađanje ili kašnjenje u postavljanju dijagnoze može dovesti do lošeg procesa zarastanja, smanjenog obujma pokreta ili smanjenja stiska.

Slomljeno zapešće liječenje

Ukoliko slomljeni krajevi nisu pravilno usklađeni, tada će liječnik morati namjestiti komade slomljenih kostiju kako ne bi došlo do komplikacija. Navedeni proces se zove redukcija i riječ je o najosnovnijem postupku prilikom ozljede koja je donijela lom. Liječenje je također moguće sljedećim metodama: Imobilizacija – Riječ je o procesu liječenja koji imobilizira, ograničava kretnju slomljene kosti. U većini slučajeva osoba mora nositi udlagu ili gips kako ne bi došlo do slučajnog kretanja. Lijekovi – Liječnik može prepisati razne lijekove za bolove koji mogu pomoći pri rješavanju jačih bolova.

Terapija – Nakon što slomljeno zapešće zacijeli, slijedi proces rehabilitacijskih vježbi i fizikalna terapija. Rehabilitacija i vježbe pomažu u stjecanju potpunog oporavka, što znači da će osoba unutar par mjeseci imati potpuno ozdravljenje bez posljedica. Kirurški te drugi postupci – Slomljeno zapešće će nekada zahtijevati umetanje šipki, pločica ili vijka kako bi kosti mogle pravilno zarasti. Navedeni materijali se mogu ukloniti pri prestanku liječenja. Ponekad se kost ili lom može imobilizirati uz vanjske fiksatore koji se sastoje od metalnog okvira s par vijaka koji prolaze kroz kožu u samu kost.

Tagovi:

#Slomljeno #zapešće #šaka #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar