Lifestyle

Solven – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Solven i za što se koristi?

Solven sadrži djelatnu tvar solifenacin, što znači da lijek pripada u skupinu lijekova antikolinergika. Navedeni lijekovi će smanjiti pretjeranu aktivnost mokraćnog mjehura. Njihovom primjenom dolazi do smanjene potrebe za mokrenjem. Za što će se koristiti Solven? Lijek će se upotrebljavati za liječenje određenih simptoma koji se pojavljuju prilikom prekomjerne aktivnosti mokraćnog mjehura. Ovi simptomi uključuju: Učestalu i iznenadnu potrebu za mokrenjem, nagla potreba za mokrenjem bez upozorenja, bježanje mokraće, nemogućnost zadržavanja mokraće.

Liječnik neće preporučiti lijek sljedećim osobama: Osobama koje pate od alergije na solifenacin ili druge sastojke ovoga lijeka, osobama koje pate od poteškoća prolaska mokraće ili osobama koje ne mogu u potpunosti isprazniti mokraćni mjehur, osobama koje boluju od bolesti želuca ili crijeva, osobama koje pate od bolesti mišića, osobama koje imaju povećani očni tlak, osobama koje su na hemodijalizi, osobama koje boluju od težih bolesti jetre.

Prije propisivanja navedenog lijeka vaš liječnik će provjeriti da li postoje i drugi uzroci za prekomjerno aktivan mokraćni mjehur (srčana slabost, slabije djelovanje srčane pumpe, bolest bubrega). Ako patite od bakterijske infekcije mokraćnog sustava, tada liječnik propisuje i pogodan antibiotik.

Solven primjena i mjere opreza

Navedeni lijek se ne smije koristiti kod liječenja djece ili adolescenata koji su mlađi od 18 godina. Propisat će se isključivo odraslim osobama koje pate od problema pretjerano aktivnog mokraćnog mjehura. Solven može imati utjecaj na druge lijekove, kao što i drugi lijekovi mogu smanjiti/povećati njegovo djelovanje. Obavijestite liječnika ako trenutno uzimate, ili ste nedavno uzeli bilo kakve lijekove. Važno je naglasiti uzimanje sljedećih lijekova:

Drugi antikolinergički lijekovi – zajedničkom primjenom mogu nastati nuspojave kod oba lijeka, Kolinergici – smanjuju djelovanje lijeka, lijekovi za stimulaciju probavnog sustava – dolazi do njihovog smanjenog djelovanja. Navedeni lijek se ne preporučuje trudnicama niti dojiljama (osim u neophodnim situacijama). Primjena lijeka može uzrokovati zamagljen vid, pospanost i umor. Savjetuje se da ne radite teške fizičke poslove ili poslove koji zahtijevaju visoki nivo koncentracije.

GoSlim - smršaj zdravo

Kako se uzima Solven? Doze će odrediti vaš liječnik ili ljekarnik. Tablete će se uzimati kroz usta, cijele, uz malo vode. Tableta se može uzimati prije obroka uz obrok ili nakon njega, ovisno o tome što više preferirate. Tablete nije dozvoljeno prethodno lomiti, usitnjavati. Preporučena doza najčešće iznosi 5 mg jednom dnevno, osim ako ne postoji potreba za povećanom dozom od 10 mg. Propisane doze se ne smiju mijenjati bez prethodnog savjetovanja s liječnikom. Bilo kakvo mijenjanje, povećanje, ukidanje liječenja može rezultirati povratkom liječenih simptoma.

Solven iskustva i liječenje

Osobe koje su primjenjivale Solven u svrhu liječenja pretjerano aktivnog mokraćnog mjehura navode kako je lijek djelotvoran, te kako u samo par dana primjene smanjuje simptome. Iskustva se mogu razlikovati, osobito ako osoba pati od dodatnih zdravstvenih problema. Konzumacija navedenog lijeka može uzrokovati nuspojave. Najčešće zabilježene nuspojave su: Suha usta, zamagljen vid, probavne tegobe, mučnina, nadutost, bolovi u trbuhu, podrigivanje, žgaravica. Solven se može dobiti na liječnički recept. Cijena za pakiranje 30 x 5 mg iznosi 9,26€.

Liječnik vam može propisati i veća pakiranja, ovisno o problemu s mjehurom. Kako se lijekovi čuvaju nakon otvaranja? Ukoliko lijek nema posebno navedenih uputa o čuvanju, tada će se on čuvati u svom izvornom pakiranju uz uputu o lijeku. Poželjno je da su svi lijekovi uvijek što dalje od djece. Navedeni lijek se ne može i ne smije koristiti nakon isteka roka valjanosti koji je naveden na pakiranju. Lijekovi kojima je prošao rok valjanosti potrebno je baciti na pravilan način kako ne bi zagadili okoliš.

Tagovi:

#Solven #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak