Pravila tenisa

Pravila tenisa – kako se boduje u tenisu?

Contents

Pravila tenisa – Tenis je vrlo popularan sport kojeg možemo pronaći u gotovo svakom gradu – klubovi i udruženja koji su život posvetili ovoj igri najbolje znaju kako ona funkcioniše. Zanima te tenis, no nisi još imao / imala priliku da igratš? Kako izgledaju pravila tenisa i na šta sve treba obratiti posebnu pažnju? Danas govorimo o pravilima jednog od najpopularnijih sportova. Tenis se može igrati pojedinačno 1 na 1 ili u parovima.

Da biste igrali ovu igru potreban vam je reket, loptice i teniski teren. Teren za tenis širok je 11 metara, a dugačak 24 metra. Igraći teren zavisi o tome igrate li u parovima ili pojedinačno. Danas možete igrati tenis ne samo u klubovima i u sportskim dvoranama – tenis je toliko popularan da se tereni mogu pronaći u raznim drugim ustanovama poput hotela, spa resorta i drugog. Pravila tenisa ipak se najviše tiču sistema bodovanja pa objasnimo više kako bodujemo u tenisu.

Neki igrači igraju mnogo bolje na jednoj površini, a lošije na drugoj i po tome postaju poznati kao „stručnjaci za travnati teren“ ili „stručnjaci za zemljani teren“.Tereni sa tvrdom podlogom obuhvataju različite površine i mogu biti betonske, asfaltne, drvene (kakve se nalaze u sportskim halama) ili prekrivene veštačkom travom.

Tereni prekriveni šljakom se smatraju „sporim“ terenima, jer na njima loptica prvo izgubi brzinu prilikom udara u teren, a zatim odskoči relativno visoko. Igračima je zbog toga teže da vrate „nepovratne“ udarce koji se zovu vineri (winner). Na ovim terenima je lako proveriti gde je loptica udarila (da li je udarila liniju ili pored linije) jer ostavlja lako vidljiv trag od udarca.

pravila tenisa

Pravila tenisa – kako se boduje u tenisu?

Tenis je igra u kojemu pobednik mora osvojiti dovoljan broj gemova u odnosu na svog protivnika. Prvo objasnimo što je jedan gem u tenisu? Pričamo o najmanjoj jedinici igre u kojoj igrači osvajaju osnovne poene. Poeni se broje po modelu: 0,15,30,40, gem. Nakon što igrač osvoji poen kada ima 40, on tada osvaja gem. Gem ne osvaja ako je i drugi igrač imao 40 te postigao tu brojku zadnji.

Tada igrač osvaja izjednačenje i onda on mora dobiti idući poen da bi osvojio gem! Pravila tenisa takođe pričaju o setovima. Set se dobija kada se osvoji 6 gemova, ali uz uzet da igrač koji je pobedio ima dva gema razlike u odnosu na svog protivnika. Ukoliko situacija nije takva, na primer rezultat je 6: 5, onda se gemovi nastavljaju dok jedan igrač nema dva gema razlike. Pravila tenisa ne određuju do kada se igraju gemovi pa mnogi kritičari tenisa spominju ovaj aspekt pravila.

pravila tenisa

Ostala pravila tenisa – promena strane, out, servis

Početak jednog teniskog meča počinje bacanjem novčića – onaj igrač koji dobije prednost nakon novčića može birati: uzeti stranu koju preferira, a izbor servisa prepustiti protivniku ili odabrati hoće li servirati, a izbor strane terena prepustiti protivniku. Strane se u teniskom meču mijenjaju nakon svakog neparnog odigranog gema. Igrači mijenjaju strane nakon gotovog seta samo u slučaju da je broj odigranih gemova u tom setu neparan. Pravila tenisa također definiraju kada se dobiva odnosno gubi poen. Igrač gubi poen kada napravi dvije greške pri servisu, ukoliko ga lopta udari u tijelo itd.

U pravilu se poen računa kada lopta udari dva puta o tlo na jednoj strani terena. Pravila tenisa također definiraju i ostale stvari u ovom sportu – lopta koja padne na crtu smatra se ispravnom. Amaterima je dovoljno poznavanje osnovnih tenis pravila da bi rekreativno odigrali koji meč, a za sva dopunska pravila obratite se teniskim klubovima i sportskim udrugama.

Tagovi:

#Pravila #tenisa #Arzhr

pravila tenisa
Pravila tenisa - Tenis je vrlo popularan sport kojeg možemo pronaći u gotovo svakom gradu – klubovi i udruženja koji su život posvetili ovoj igri najbolje znaju kako ona funkcioniše. Zanima te tenis, no nisi još imao / imala priliku da igratš? Kako izgledaju pravila tenisa i na šta sve treba obratiti posebnu pažnju? Danas govorimo o pravilima jednog od najpopularnijih sportova. Tenis se može igrati pojedinačno 1 na 1 ili u parovima.

Preporučujemo

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar