Lifestyle

Spina bifida – uzrok, simptomi, liječenje

Što je Spina bifida?

Spina bifida se može opisati kao drugi najčešći prirođeni poremećaj i kao najčešća malformacija u središnjem živčanom sustavu. Navedeno stanje nastaje tijekom razvijanja embrija, točnije, prilikom razvijanja njegove kralježnice. Ovdje se može pojaviti poremećaj koji zatvara kralježnični kanal. Spina bifida se može pojaviti u dva oblika: Otvorena ili appereta – Odmah je vidljiva nakon rođenja bebe. Zatvorena ili occulta – Stanje je sakriveno no može se prepoznati po poremećaju kože na donjem dijelu leđa. Na 10 000 rođenih beba, 5 će se roditi s navedenim poremećajem.

Statistike pokazuju kako je stanje češće kod djevojčica nego dječaka. Navedeno stanje se često povezuje sa unosom folne kiseline, točnije, stručnjaci smatraju kako navedeno stanje ima veze sa manjkom folne kiseline prilikom trudnoće. Kada žena planira trudnoću ili kada je u ranoj trudnoći, stručnjaci savjetuju da se poveća unos folne kiseline kako bi se dijete zdravo razvijalo. Istraživanja su pokazala kako se preventivnim uzimanjem folne kiseline izgledi za razvoj navedenog stanja smanjuju i do 75%! Bitni su također i redoviti pregledi i savjetovanja s ginekologom.

Spina bifida uzroci i simptomi

Navedeno stanje može biti povezano s sindromima poput defekta 22. kromosoma, no u većini slučajeva riječ je o nesindromskim uzrocima koji nastaju radi genetike ili okolnih čimbenika. Glavni uzroci nastanka su: Povećana tjelesna težina u trudnoći, pušenje majke prilikom trudnoće, uporaba antiepileptika tijekom trudnoće, dijabetes kod majke, nedostatak unosa folne kiseline prilikom trudnoće. Spina bifida nema oku vidljivih simptoma, što znači da se oni mogu otkriti jedino prilikom rengenskog snimanja kralježnice.

Sami simptomi mogu biti sljedeći: Dlakavo područje na donjem djelu kralježnice, masna izbočina, tamno prirođena mrlja, hipopigmentirano područje. S obzirom da je riječ o donjem djelu kralježnice, simptomi također mogu biti: Slabost ili osjećaj utrnulosti u nozi, problemi kod mokrenja, problemi s probavom, bolovi u leđima ili nogama, deformacije nogu. Spina bifida se može dijagnosticirati tijekom trudnoće, ali ponekad je potrebna i magnetska rezonanca kako bi se dobila detaljnija anatomska slika fetusa. Kako bi se navedeno stanje otkrilo na vrijeme, potrebno je odlaziti na redovite ginekološke preglede.

Spina bifida liječenje

Ukoliko uzmemo u obzir da Spina bifida rijetko uzrokuje simptome, prilikom njenog slučajnog otkrivanja nema naknadnih potreba za invazivnim liječenjem. Moguća je kirurška operacija kako bi se kralježnica rasteretila i kako bi se smanjio pritisak na kralježničnu moždinu, no ona je rijetka. Navedeno stanje ne zahtjeva uvijek liječenje, jer je riječ o stanju koje rijetko uzrokuje dodatne i jače komplikacije koje se očitavaju na zdravom kretanju. Da li se Spina bifida može prevenirati? Za sami razvoj našeg živčanog sustava odgovorni su okolni čimbenici u prva tri mjeseca kako je majka trudna.

U dokazane dobrobiti možemo ubrojati: Unos folata – Razni pripravci ili dodaci prehrani, konzumacija namirnica koje su bogate sa folnom kiselinom – kruh koji sadrži cjelovite žitarice, mahunarke, citrusno voće, lisnato povrće. Konzumacija blago klorirane vode. Unašanje inozitola – Riječ je o kemijskom spoju koji je sličan ugljikohidratu, u definiciji nije vitamin, ali pripada u skupinu kompleksa B vitamina. Trudnoće bi se uvijek trebale nadgledati, i isto tako uvijek je bitno slušati savjet ginekologa ili liječnika pri održavanju zdrave trudnoće.

Tagovi:

#Spina #bifida #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši