Stenoza pilorusa – uzrok, simptomi, liječenje

Što je Stenoza pilorusa?

Contents

Stenoza pilorusa se može opisati kao najčešća dijagnoza novorođenčadi i dojenčadi koja zahtjeva kirurški tretman. Riječ je o bolesti koja donosi zadebljanje kružnog sloja piloričnog sfinktera, mišića koji je odgovoran za okruživanje prolaza iz želuca do tankog crijeva. Kada se pojavi navedeno zadebljanje doći će do sužavanja prostora kod želuca i tankog crijeva, i tako dolazi do otežavanja prolaženja hrane kroz proces probave. Problem će se najčešće pojaviti kod drugog ili četvrtog tjedna života, no moguće je i kasnije pojavljivanje.

U prvim tjednima života djeteta, navedeno stanje se može osjetiti kao manja masa u srednjem ili desnom gornjem abdomenu. Navedena masa je najčešće veličine kao plod masline. Stenoza pilorusa se češće pojavljuje kod muške djece. Određeni podaci pokazuju kako hranjenje na bočicu može pridonijeti razvoju stanja nakon rođenja. Utjecaj na pojavljivanje navedenog stanja imaju i životne navike majke i djeteta. Majke bi tako trebale voditi što zdraviju trudnoću, a dijete bi nakon rođenja trebalo biti na majčinom mlijeku.

Stenoza pilorusa uzroci i simptomi

Sami uzroci za Stenozu pilorusa nisu u potpunosti poznati, okoliš i genetika mogu igrati ulogu u njegovom nastanku. Stenoza pilorusa ne mora biti prisutna pri rođenju, već se može razviti tijekom rasta djeteta. Navedeno stanje se najčešće razvija radi sljedećih rizičnih faktora: Spol – Pogađa većinom mušku djecu. Prerano rođenje – Češće se pojavljuje kada je dijete ranije rođeno. Obiteljska povijest – Ukoliko je netko od roditelja imao navedeno stanje i ukoliko je riječ o prvom muškom djetetu, postoji povećana mogućnost nastanka. Pušenje tijekom trudnoće – Može udvostručiti rizik od nastanka stanja.

Rano liječenje s antibioticima – Bilo da je riječ o antibioticima koje koristi majka, ili o antibioticima koji su se dobivali u ranom stadiju djetetova života – oni povećavaju rizik nastanka navedenog stanja. Hranjenje bočicom – Stručnjaci smatraju da hranjenje putem bočice sa zamjenskim mlijekom pridonosi razvoju Stenoze pilorusa. Da li Stenoza pilorusa donosi simptome? Simptomi mogu biti sljedeći: Povraćanje djeteta, bolovi u trbuhu, dehidracija, glad nakon što je dijete nahranjeno, razdražljivost djeteta, manje stolice ili njihov izostanak, mršavljenje, kontrakcije želuca.

Stenoza pilorusa liječenje

Većina beba s navedenim stanjem izgleda u potpunosti zdravo i roditeljima je teško primijetiti da nešto nije u redu. Stenoza pilorusa se očitava u dehidraciji i pothranjenosti, i upravo po tome roditelji najčešće primijete kako nešto nije u redu. Kod nekih beba moguća je pojava žutice. Stenoza pilorusa se dijagnosticira uz pomoć detaljne anamneze i fizikalnog pregleda djeteta gdje se utvrđuje da li postoji kvržica kod trbuha. Liječnik vam može preporučiti sljedeće: Krvne pretrage koje će provjeriti razinu elektrolita, ultrazvuk koji će potvrditi navedeno stanje, rendgenske snimke probavnog sustava djeteta.

Kako se liječi navedeno stanje? Ono se liječi operativno. Piloromiotomija se često zakazuje isti dan kada se navedeno stanje otkrije. Kod operacije, kirurg će rezati vanjski sloj zadebljalog mišića i tako omogućava unutarnjoj sluzi da se ispupči. Ovime se otvara kanal za prolazak hrane u tako crijevo djeteta. Operacija se izvodi uz pomoć manjeg reza kod bebinog pupka. Oporavak od zahvata je brz i ostaje manje vidljivi ožiljak nakon operacije.

Tagovi:

#Stenoza #pilorusa #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar