Što je ciklički citrulinirani protein (ccp)

Ciklički citrulinirani protein (ccp) je bjelančevina

Kod pretraga u dijagnostici reumatoidnog artritisa i drugih upalnih procesa na zglobovima i kostima ovi specifični proteini potiču imunološki odgovor tijela na infekciju. Ciklički citrulinirani protein (ccp) je bjelančevina koja pokreće stvaranje antitijela (anti-ccp) u borbi protiv bolesti, a prisutnost i razina anti-ccp se uzima kao pouzdan faktor u postavljanju ispravne dijagnoze u cilju adekvatnog liječenja. Ova pretraga na anti-ccp se radi primarno za reumatoidni artritis, ali je pouzdan pokazatelj i kod ostalih reumatskih bolesti.

Ciklički citrulinirani protein se nalazi u stanicama sluznice jednjaka i naziva se kreatinin, kada se nalazi u epitelu naziva se filagrin, ccp u stanicama koštane srži se naziva vimentin, kada se nalazi u zglobovima bolesnika koji boluju od reumatoidnog artritisa naziva se fibrin, kod reumatoidnog artritisa se nalazi i alfa-enolaza, te kolagen 1 i 2, što tu sistemsku bolest definira kao upalu vezivnog tkiva i zglobova. Procjenjuje se da oko 1% sveukupne populacije na svijetu obolijeva od reumatoidnog artritisa.

Ciklički citrulinirani protein je pouzdan pokazatelj u ranoj dijagnostici

Obzirom da znanost još uvijek ne zna točan uzrok reumatoidnog artritisa i da radiološke pretrage (RTG, CT, MR i ultrazvuk) nisu uvijek dovoljne za točnu dijagnozu, rade se i laboratorijske krvne pretrage na reuma-faktor i ccp. Ciklički citrulinirani protein je pouzdan pokazatelj u ranoj dijagnostici upalnih procesa na zglobovima i kostima, dok još nisu vidljiva oštećenja, deformacije, iskrivljenja i izobličenja, a prisutni su bol, groznica i toplina zglobova na dodir ili samo malaksalost i opća slabost.

Ciklički citrulinirani protein će biti povećan u nalazima laboratorijskih pretraga, a vjerojatno i anti-ccp i ako je bolest tek u nastanku. Obzirom da je reumatoidni artritis progresivna bolest, što se ranije započne adekvatno liječenje, bolje su prognoze, zato je rana dijagnostika u cilju postavljanja točne dijagnoze presudna za pravovremeno i ispravno liječenje jedini način da se smanje i uspore oštećenja i da bolesnik sačuva što duže funkcionalnost i izbjegne teška ograničenja, pa i invaliditet koji ovu bolest donosi.

Pročitajte:  Što je bypass - Arz.hr

Ciklički citrulinirani protein je indikator i kontrolor upale

Prisutnost povećane razine ovih proteina, te anti-ccp, specifičnih antitijela su indikativni za početak liječenja reumatoidnog artritisa. Ciklički citrulinirani protein je indikator i kontrolor upale zglobova i vezivnih tkiva, dok će radiološke pretrage pokazati stupanj i oblik nastalih oštećenja. Zato se ove krvne pretrage rade i za sve kontrolne preglede, čak i ako se čini da se bolest prividno povukla. Obzirom da reumatoidni artritis može oštetiti i druge organe u tijelu točna i pravovremena dijagnoza su presudne.

Ciklički citrulinirani protein u krvnom nalazu može sačuvati i vaše srce (infarkt, angina pektoris), upozoriti na moguću arteriosklerozu i druge bolesti perifernih krvnih žila. Uz upale mekih tkiva koje prate reumatoidni artritis, ako ga ne liječite na vrijeme i adekvatno, invaliditet je neizbježan zbog teških oštećenja zglobova, a moguće je i zatajenje organa. Prisutnost anti-ccp je zapravo evidentan znak imunološkog tjelesnog odgovora, znak da se tijelo snažno bori protiv upale i da se uz prave lijekove može puno postići.

Tagovi:

#Što #ciklički #citrulinirani #protein #ccp
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar