Što je endoskop – Arz.hr

Što je endoskop?

Contents

Endoskop je specijalizirani instrument, tanka, savitljiva cijev, duga oko metar, s kamerom na kraju, kojom liječnik može vidjeti unutarnje organe pacijenta. Mala kamera pričvršćena na endoskop omogućuje dijagnosticiranje zdravstvenih problema pacijenata. U posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući tehnologiji, endoskopski uređaji su se dosta razvili i postali fleksibilniji, što olakšava cijeli proces snimanja. Endoskopija je nekirurški postupak za pregled organa u tijelu. Endoskopski zahvat izvodi liječnik specijalist uz pomoć endoskopa. Endoskopski zahvat ima različite nazive, odnosno ovisi o nazivu organa koji se mora pregledati. Primjerice, pregled želuca i dvanaesnika naziva se gastroskopija, dok se pregled debelog crijeva naziva kolonoskopija. Endoskopija se koristi u slučajevima kada pacijent ima problema s jednjakom, želucem ili crijevima. Također se izvodi u razne svrhe, kao što su dijagnostika, biopsija, liječenje stanja poput tumora ili rana. To je učinkovita i sigurna metoda otkrivanja čimbenika koji uzrokuju poremećaje probavnog sustava. žučni mjehur, jednjak itd. Ako se tijekom postupka uoči bilo kakav rast tumora, za dijagnozu se uzima biopsija.

U kojim pretragama se koristi endoskop?

Odabir endoskopa koji će se koristiti za pregled i dijagnozu važan je zadatak. Naime, medicinska oprema ključna je za dijagnostiku probavnog trakta pacijenata i potrebno ju je pažljivo koristiti i birati kako bi se dobili rezultati. Endoskop, koji ima malu kameru pričvršćenu na cijev, odgovoran je za slanje slika visoke rezolucije na monitor. Endoskopija gornjeg probavnog sustava radi se u slučajevima gubitka tjelesne težine bez vidljivog razloga, čestih mučnina, bolova u trbuhu, povraćanja praćenog krvlju, refluksa, tamne stolice. Koji specijalist može obaviti endoskopiju? Pregled može obaviti samo liječnik specijalist endoskopije, educiran za endoskopiju gornjeg probavnog sustava i kolonoskopiju. Liječnik uvodi endoskop kroz usta pacijenta, koji mora biti pod sedativima i ležati na boku kako bi pregled bio manje neugodan. Cijeli proces traje od 5 do 20 minuta. Ali vrijeme može značajno varirati ovisno o svrsi postupka. Endoskopija je važna pretraga u dijagnostici određenih bolesti, kao što su: gastritis, upala jednjaka, tumor, krvarenje, rak želuca. Pregled je važan za dijagnostiku nekoliko bolesti kao što su: gastritis, ezofagitis, hijatalna hernija, tumori, krvarenja i ozbiljnije bolesti poput raka želuca.

Endoskop u sigurnosti uporabe u endoskopiji

U svakoj bolnici i klinici, endoskop je važan ne samo za stručnjake, već i za pacijente, kako bi pretraga bila sigurna i kvalitetna. Kako je navedeno, primjena endoskopa u pregledima i dijagnostici je sigurna, a komplikacije vrlo rijetke. Kako bi se potencijalni rizici dodatno smanjili, važno je da liječnik unaprijed pripremi pacijenta za cijeli pregled. Kad je endoskopija indicirana za uklanjanje polipa ili ako se tkivo uzme za biopsiju nakon postupka, može doći do manjeg krvarenja. Rizik od oštećenja organa ili infekcije nakon endoskopskog pregleda vrlo je mali. Iako nema kontraindikacija za izvođenje ove pretrage, pacijenti s alergijama, neurološkim i srčanim problemima moraju prethodno obavijestiti svoje liječnike o svom zdravstvenom stanju. Nakon završenog postupka pregleda endoskop se uklanja, pri čemu pacijent može biti blago nadražen u grlu, a može se osjetiti i nelagoda u želucu. Zbog učinka anestezije pacijent ne smije voziti automobil, rukovati strojevima niti piti alkohol. Sljedećeg dana osoba se može vratiti svojim rutinskim aktivnostima.

Tagovi:

#Što #endoskop #Arz.hr
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar