Lifestyle

Što je epifizioliza – AdresarSporta.rs

Što je epifizioliza

Epifizioliza je bolest koja se odnosi na odvajanje epifize od ostatka kosti. Javlja se kod djece i adolescenata koji još rastu. Karakterizira ga pomicanje vrata femura u odnosu na epifizu femura. To uzrokuje ukočenost i nestabilnost zahvaćenog kuka. Epifizioliza se razvija postupno i češće je u dječaka nego u djevojčica. Budući da je epifizioza manje poznata javnosti, lako se zamijeni s bolovima u kostima. Iako se ova bolest može javiti i bez vidljivog uzroka, puno je češća kod prekomjerne tjelesne težine, vrlo visoke i mršave djece, gdje može zahvatiti obje noge. Iako uzroci epifiziolize nisu točno poznati, vjeruje se da je povezana s nastankom traume, upalom, neravnotežom u endokrinom sustavu, stresom, posljedicama radioterapije, genetskom predispozicijom i problemima sa štitnjačom. Ponekad se posklizne iznenada nakon manjeg pada ili ozljede. Međutim, češće se stanje razvija postupno tijekom nekoliko mjeseci bez prethodne traume. Bez ranog otkrivanja i liječenja može dovesti do ozbiljnih komplikacija, poput artritisa u zglobu kuka. Zato je važno što prije postaviti dijagnozu.

Epifizioliza simptomi

Simptomi mogu varirati, ovisno o težini stanja. Stabilan pacijent može hodati sa ili bez štaka, nestabilan pacijent ne može hodati niti nositi težinu na zahvaćenoj nozi, čak ni sa štakama. Ovo je mnogo ozbiljnije stanje i zahtijeva hitno liječenje. U bolesnika s blagim stanjem javlja se povremena bol u preponama, kukovima, koljenima i bedrima u razdoblju od nekoliko mjeseci. Obično je bol jača s određenim aktivnostima, poput hodanja ili trčanja. U bolesnika s težim stanjem simptomi uključuju iznenadnu pojavu boli nakon ozljede, nemogućnost podnošenja težine na zahvaćenoj nozi i razliku u duljini nogu. Budući da se radi o progresivnoj bolesti, ignoriranje simptoma može dovesti do težeg oblika i znatno otežati liječenje. Rano otkrivena i adekvatno liječena, uz rehabilitaciju, epifizioliza ima minimalne posljedice. Epifizioliza može uzrokovati deformacije, stoga je važno što prije konzultirati ortopeda radi potvrde dijagnoze. Uz fizikalni pregled, gdje ortoped pažljivo pregledava zahvaćeni kuk i nogu, za klasifikaciju je potreban rendgenski snimak zdjelice. U dvojbenim slučajevima koristi se kompjuterizirana tomografija, koja pokazuje devijaciju epifize, i magnetska rezonancija.

Epifizioliza, vrste i liječenje

S obzirom na vrijeme postojanja, epifizioliza se klasificira na sljedeće načine. Akutno stanje u kojem simptomi traju manje od tri tjedna, javljaju se iznenada i vrlo intenzivno. Kronično, kada se dijagnoza postavlja nakon tri tjedna prisutnih simptoma, tijekom kojih se bolest javlja postupno. Kronični akutni oblik gdje postoji povijest boli koja se iznenada pojačava. Također, epifizioliza se može klasificirati prema stupnju odstupanja, razlikujući: blage slučajeve, one s kutom pomaka manjim od 30º, umjerene slučajeve s kutom pomaka između 30º i 60º i teške slučajeve s kutom pomaka većim od 60º. Oblici liječenja mogu biti različiti i ovise o mnogim čimbenicima, kao što su dob bolesnika, potencijal rasta, vrsta iskliznuća, stupanj oštećenja, zahvaćenost obje ili jedne strane. Liječenje je obično kirurško. Nakon što stručnjak fiksira epifizu bedrene kosti, spriječit će klizanje. U ostalim slučajevima moguće je rekonstruirati anatomiju kuka, kada je deformacija dosta izražena. Iako rano otkrivanje i liječenje pomažu smanjiti moguće komplikacije kod nekih bolesnika, poput avaskularne nekroze i hondrolize.

Tagovi:

#Što #epifizioliza #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši