Lifestyle

Što je i kako se liječi meningitis (upala moždanih ovojnica) – liječenje meningitisa

Kako prepoznati meningitis koji su simptomi

Glavni simptomi meningitisa su snažna glavobolja, mučnina, povraćanje, visoka temperatura, ukočenost vrata, osjetljivost na svjetlo, ponekada se pojavi i osip po koži, no ne moraju se svi simptomi pojaviti kod svih i mogu biti različiti kod odraslih, djece i malih beba. Važno je znati kako prepoznati meningitis koji su simptomi, ali i koji su uzroci. Uzroci mogu biti bakterije streptococus pneumoniae koje uzrokuju upalu pluća, a nastaju u grlu, na jeziku i u usnoj šupljini.

Meningitis virusnog porijekla uzrokuju virusi poput herpes simplexa, to je češći oblik meningitisa i manje opasan, uglavnom pogađa dječju populaciju do godine dana života i češće mušku djecu. NIje potrebno posebno liječenje, samo olakšavanje stanja i povući će se sam za nekoliko dana do nekoliko tjedana. Bakterijskom meningitisu se pristupa kao hitnom medicinskom stanju, jer je vrlo opasan i liječenje treba započeti što prije da ne ostanu teška oštećenja na mozgu i živcima, a i da se spriječi sepsa koja je smrtonosna.

Akutni meningitis traje kraće od dva tjedna

Prognoza meningitisa ovisi o dobi, spolu, vrsti infekcije, te općem zdravlju oboljele osobe. Akutni meningitis traje kraće od dva tjedna, ako se infekcija ne smiruje ni nakon četiri tjedna, liječnici to već smatraju kroničnim meningitisom. Cjepiva su prorijedila obolijevanje i smanjila broj smrtnosti od meningitisa. No sve ovisi o vrsti infekcije i pravovremenom ispravnom liječenju, no kod bolesnika sa smanjenim imunitetom, onkoloških bolesnika, kod oboljelih od autoimunih bolesti, HIV-a i drugih teških stanja moguće su komplikacije.

Meningitis se može pojaviti i u sklopu nuspojava nekih lijekova koje bolesnik uzima za neke druge bolesti. Osim virusa i bakterija uzroci mogu biti i neke gljivice i paraziti, pa čak i ugriz krpelja. Zato je potrebno postaviti točnu dijagnozu i ispravno liječiti nastalo stanje. Upalna infekcija se širi krvlju, direktno iz nekog upaljenog mjesta u tijelu i preko živaca (virusne infekcije). Upaljeni sinusi ili upala uha mogu biti izvor infekcije koja je krvlju ušla u mozak.

Kada se metastaze pretvore u meningitis

Kod onkoloških bolesnika je vrlo slab imunitet, a većina karcinoma metastazira direktno u mozak. Kada se metastaze pretvore u meningitis stanje postane preteško. Dijagnoza meningitisa se postavlja pregledom, vađenjem krvi, lumbalnom punkcijom i radiološkim pretragama, a liječenje ovisi o pronađenim uzrocima. Za virusne meningitise nema lijeka osim ako je HPV uzrok, bakterijski meningitisi se liječe antibioticima, no unatoč liječenju moguće su i komplikacije koje ponekada dovedu do moždanog udara, a moguće su i zaostale komplikacije.

Meningitis oštećuje moždane ovojnice i sam mozak, kao moguća zaostala komplikacija može se pojaviti epilepsija, hidrocefalus, smetnje u govoru, poremećaj sluha, vida, orijentacije i koordinacije pokreta. Otečene ovojnice mogu oštetiti mozak i živčani sustav i na urgentnoj medicini obično počne liječenje odmah i prije potvrđene dijagnoze meningitisa. Ako se pojavi kožni osip, pritisnite čašu na kožu s osipom, ako pod pritiskom kroz dno čaše još uvijek razaznajete osip, vjerojatno bolesnik ima sepsu, idite odmah u najbližu bolnicu.

Tagovi:

#Što #kako #liječi #meningitis #upala #moždanih #ovojnica #liječenje #meningitisa
Izvorni članak