Lifestyle

Što je karcinom jednjaka – uzrok, simptomi, lijećenje

Karcinom jednjaka – uzrok

Karcinom jednjaka je bolest koja se javlja kada se abnormalne stanice počnu nekontrolirano dijeliti i rasti u jednjaku. Karcinom jednjaka može biti uzrokovan raznim čimbenicima, a neki od njih su:

Prvi faktor koji može dovesti do razvoja tumora u jednjaku je konzumacija alkohola i cigareta. Pušenje cigareta i konzumiranje alkohola na dugi vremenski period može povećavati kod osobe rizik od razvoja tumora u jednjaku, te može oštetiti stanice i tkivo u tijelu.

Drugi faktor koji može dovesti do razvoja karcinoma jednjaka je pretilost. Osobe s prekomjernom tjelesnom težinom imaju veći rizik od razvoja raka jednjaka zbog toga što povećana tjelesna masa stvara pritisak na jednjak te dovodi do kiselog refluksa, što može povećavati rizik od oštećenja stanica.

Pored toga, loša prehrana, uključujući nedovoljan unos voća i povrća, kao i zlouporaba alkohola, također mogu biti uzroci raka jednjaka. Ostali čimbenici rizika uključuju starost, muški spol, gastroezofagealnu refluksnu bolest i nasljedni faktor.

Karcinom jednjaka – simptomi

Karcinom jednjaka je oblik raka koji se javlja u cijevi koja povezuje grlo i želudac. Kao i kod drugih vrsta raka, simptomi mogu varirati ovisno o stadiju i mjestu tumora. Međutim, najčešći simptomi karcinoma jednjaka su:

Poteškoće u gutanju je jedan od najčešćih simptoma karcinoma jednjaka. Na početku, osoba može primijetiti da joj hrana ili piće sporo prolazi kroz jednjak, a u kasnijim stadijima osoba može imati potpunu blokadu jednjaka.

Karcinom jednjaka može uzrokovati bol u grudima koja se može proširiti na okolna područja. Bol može biti stalna ili se može pojaviti samo kada osoba guta hranu ili piće.

Karcinom može uzrokovati gubitak težine, čak i ako osoba ima normalni apetit, ova pojava je posljedica poteškoća u gutanju i smanjene apsorpcije hranjivih tvari iz hrane.

Sljedeći simptomi su problemi s probavom, što uključuje žgaravicu, mučninu, povraćanje i nadutost.

Kašalj se javlja kao posljedica iritacije pluća ili prodiranja tumora u dišne ​​putove.

Karcinom može isto tako uzrokovati i promuklost ili promjene u glasu koje se ne poboljšavaju s vremenom.

Umor može biti posljedica smanjenog unosa hrane, anemije ili drugih čimbenika povezanih s rakom.

Karcinom jednjaka – liječenje

Karcinom jednjaka se liječi ovisno o tome z kojem se stadiju raka nalazi osoba, te koja je dob i opće zdravstveno stanje osobe. Neke od najčešćih metoda liječenja kada je u pitanju karcinom jednjaka su:

Kirurško uklanjanje tumora je jedno od najučinkovitijih metoda liječenja karcinoma jednjaka, posebice ako je tumor u ranoj fazi.

Radioterapija je terapija gdje se koristi zrake visoke energije za ubijanje stanica raka. Može se koristiti kao samostalna terapija za manje agresivne tumore ili u kombinaciji s kemoterapijom prije ili nakon operacije.

Kod kemoterapija se koriste lijekove za ubijanje stanica raka. Može se koristiti kao samostalna terapija za manje agresivne tumore ili u kombinaciji s radioterapijom prije ili nakon operacije.

Imunoterapija je novija vrsta terapije gdje se koriste lijekovi za poticanje imunološki sustav da prepozna i uništi stanice raka.

Kod terapija ciljanih lijekova se upotrebljavaju lijekovi koji ciljaju na specifične molekule koje se nalaze u stanicama raka. Ovi lijekovi mogu spriječiti daljnji rast tumora ili čak ubiti stanice raka. Terapija ciljanih lijekova se često koristi u kombinaciji s drugim metodama liječenja.

Tagovi:

#Što #karcinom #jednjaka #uzrok #simptomi #lijećenje
Izvorni članak

Komentariši