Lifestyle

Što je kolostrum – AdresarSporta.rs

Kolostrum je prvo majčino mlijeko

Predmlijeko kod sisavaca, pa i kod ljudi se smatra antibiotikom koji proizvodi vlastito tijelo. Kolostrum je prvo majčino mlijeko koje se naziva još i predmlijeko, babinje mlijeko, a kod tek oteljenih krava se naziva gruša od koje se u narodu pravi na vrlo jednostavan način (mlijeko, sol i brašno) pita grušava, gruša, grušenjak ili grušavina i smatra se specijalitetom. Ako se još doda i nekoliko jaja, vrlo je nalik tradicionalnoj piti jajajri, ali posebnijeg okusa.

Kolostrum se se počne stvarati i lučiti u mliječnim žlijezdama potkraj trudnoće i prva 2 – 3 dana laktacije nakon čega se počinje stvarati prijelazno majčino mlijeko koje još ima svojstva kolostruma, ali je ipak rjeđe i blaže. Zrelo majčino mlijeko se počinje lučiti tek početkom trećeg tjedna nakon poroda. Funkcija kolostruma bogatog bjelančevinama i antitijelima je aktivirati imunitet tek rođene bebe koja je prvu polovicu imuniteta dobila preko posteljice od majke tijekom rasta i razvoja u trudnoći.

Kolostrum sadrži u sebi sve što je potrebno da zaštiti tek rođeni život

Žućkasta boja kolostruma dolazi od velike količine vitamina A, a veće kapljice masti u tom prvom majčinom mlijeku izgledaju kao kapljice masnoće, ali to su vjerojatno veliki leukociti (4 – 6 puta veći od normalnih leukocita). Ogromna količina antitijela (neka su specifična), vitamini A, C i željezo, dakle, kolostrum sadrže u sebi sve što je potrebno da zaštiti tek rođeni život. Gusto, ali žitko, žućkasto prvo majčino mlijeko ima u sebi energetsku vrijednost 280 kJ.

Kolostrum kod životinjskih sisavaca je čak 10 – 20 puta jači od ljudskog kolostruma, a to je zbog toga što životinjski podmladak ne dobiva ni malo imuniteta preko posteljice majke, ali je upravo zbog te jačine gruš ili gruša tek oteljene krave postala narodni specijalitet. No, upravo zbog toga ga ne bi trebali krasti tek oteljenim telićima jer oni sav svoj imunitet dobijaju iz kolostruma, dok ljudske bebe ipak polovicu dobiju od svoji majki preko posteljice.

Kolostrum je kombinacija hranjivih i obrambenih tvari

Tvari koje sadrži prvo majčino mlijeko nam trebaju cijelog života, od rođenja do duboke starosti jer su temelj ljudskog imuniteta i sposobnosti da se obrani od svih ugroza i infekcija. Kolostrum je kombinacija hranjivih i obrambenih tvari, imunoglobulina i faktora rasta, a znanost je tek danas utvrdila da se manjak tih tvari može nadomjestiti iz goveđeg kolostruma, dugo im je trebalo, narod to zna otkad je ispečena prva pita od grušem, grušenica ili grušenjak.

U Ayurvedskoj medicini se oduvijek u liječenju koristi goveđi kolostrum, mljekari ga donose liječnicima koji ga suše u prah, u Skandinaviji od njega rade puding s medom, u Americi je korišten kao antibiotik prije pojave penicilina i ostalih antibiotika. Najvažnije svojstvo kolostruma je da se zadržava u crijevima i nakon probave, samo zato jer sadrži jedinstvene imunofaktore koje proizvodi majčino tijelo. Iako su napravljene brojne znanstvene studije, stalno se istražuju nove terapijske primjene, čak i u kozmetici i pomlađivanju.

Tagovi:

#Što #kolostrum #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši