Lifestyle

Što je kontraktura – AdresarSporta.rs

Što je kontraktura

Kontraktura je stanje u kojem dolazi do trajnog zatezanja mišića, tetiva ili drugih tkiva koja okružuju zglob. To dovodi do smanjenja pokretljivosti tog zgloba i otežava normalno kretanje. Obično se javlja kao posljedica nekog drugog stanja, kao što su ozljede, upale, neurološka oboljenja ili produženog nepokretanja zgloba. Kontraktura je stanje koje može ozbiljno utjecati na pokretljivost zglobova i kvalitetu života osobe. Rano prepoznavanje i liječenje kontrakture su ključni za održavanje funkcionalnosti zglobova. Kontrakture se mogu pojaviti iz različitih razloga, a neki od najčešćih uzroka uključuju ozljede budući se kontrakture često javljaju kao posljedica ozljede zgloba, tetive ili mišića. Nakon ozljede, ožiljak koji se formira može dovesti do stvaranja kontrakture. Upalna stanja poput artritisa ili tendinitisa mogu uzrokovati kontrakturu zgloba. Osobe koje su duže vrijeme nepokretne, primjerice zbog imobilizacije nakon ozljede, mogu razviti kontrakturu zgloba zbog smanjene aktivnosti mišića i ligamenata. Osobe s neurološkim oboljenjima, poput cerebralne paralize ili moždanog udara, često razvijaju kontrakture zbog trajnog skraćenja mišića. Moguća je i genetska predispozicija za obolijevanje. Dugotrajna uporaba imobilizacijskih pomagala može biti uzrok pojave kontrakture jer osobe koje dugo koriste gips, ortoze ili druge imobilizacijske pomagala mogu razviti kontrakturu zbog nepokretanja zgloba. Uzrok kontrakture ovisi o različitim čimbenicima, a važno je utvrditi uzrok kako bi se primijenio adekvatan tretman i spriječio daljnji napredak kontrakture.

Vrste kontraktura i simptomi

Postoje različite vrste kontrakture, a neke od najčešćih su: fiksne kontrakture u kojem stanju je zglob potpuno nepomičan i ukočen, zatim su poznate funkcionalne kontrakture tj. stanja u kojem je zglob i dalje pokretan, ali postoji ograničenje pokretljivosti. Jedna vrsta kontrakture je i artrofibroza – stvaranje ožiljnog tkiva u zglobu nakon neke vrste ozljede ili operacije. Postoji i tzv. Dupuytrenova kontraktura – stanje u kojem se u ruci razvija patološko zadebljanje tkiva ispod kože, što može dovesti do savijanja prstiju. Kontrakture mišića su stanja u kojem dolazi do trajnog skraćivanja mišića, što dovodi do smanjenja pokretljivosti zgloba. Neuromuskularna kontraktura je stanje u kojem dolazi do trajnog skraćivanja mišića zbog neuroloških problema, kao što su cerebralna paraliza ili moždani udar. Vrsta kontrakture ovisi o različitim čimbenicima, kao što su uzrok kontrakture, zahvaćeni zglob ili tkivo, i težina stanja.

Osobe koje imaju simptome kontrakture, kao što su smanjena pokretljivost zgloba ili bol, trebaju potražiti medicinsku pomoć kako bi utvrdili uzrok i primili adekvatno liječenje. Simptomi kontrakture ovise o vrsti i težini stanja, no neki od najčešćih simptoma uključuju: smanjenu pokretljivost zgloba, a u težim slučajevima, zglob može postati potpuno nepomičan. Osobe s kontrakturom često osjećaju bol u zglobu, osobito tijekom pokušaja kretanja zgloba. Ukočenost je čest simptom kontrakture, a može se pojaviti u bilo kojem zglobu tijela. Kontrakture mogu uzrokovati ograničenje pokreta, što može otežati obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Zbog kontrakture, zglob može zauzeti nepravilan položaj, što može dovesti do deformacije zgloba. Simptomi kontrakture obično se pogoršavaju tijekom vremena ako se ne liječe, a u težim slučajevima kontrakture mogu biti vrlo ograničavajuće i utjecati na kvalitetu života osobe. Ako imate bilo koji od navedenih simptoma, potrebno je potražiti medicinsku pomoć kako bi se utvrdio uzrok i primio adekvatan tretman.

Liječenje kontraktura i prevencija

Liječenje kontraktura ovisi o uzroku, vrsti i težini stanja. Liječenje može uključivati konzervativne, neinvazivne metode, kirurške zahvate ili kombinaciju oba pristupa. Neki od načina liječenja uključuju fizioterapiju koja može pomoći u opuštanju mišića i istezanju skraćenih tetiva ili ligamenata, što može pomoći u poboljšanju pokretljivosti zgloba. Vježbe koje su usmjerene na poboljšanje fleksibilnosti i snage zgloba mogu pomoći u smanjenju kontrakture. Lijekovi protiv bolova i upale, poput nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID), mogu pomoći u ublažavanju boli i smanjenju upale. U nekim slučajevima, injekcije kortikosteroida mogu pomoći u smanjenju upale i boli u zglobu. U težim slučajevima kontraktura, kirurški zahvati poput artrodeza ili artroskopije mogu biti potrebni kako bi se osigurala normalna pokretljivost zgloba. U nekim slučajevima, upotreba naprava za imobilizaciju ili ortoza može pomoći u smanjenju kontrakture i poticanju normalne pokretljivosti zgloba. Liječenje kontrakture je važno kako bi se spriječilo daljnje napredovanje stanja i poboljšala funkcija zgloba. Važno je potražiti medicinsku pomoć što je prije moguće kako bi se utvrdio uzrok i primio odgovarajući tretman.

Prevencija kontrakture može pomoći u smanjenju rizika od razvoja stanja, posebno ako je osoba sklona razvoju kontrakture ili ako postoje drugi čimbenici rizika. Neke od preventivnih mjera jesu vježbanje i istezanje, kako bi se olakšalo održavanje fleksibilnosti mišića i tetiva te poboljšalo opće stanje mišićno-koštanog sustava. Održavanje pravilnog držanja tijekom sjedenja, stajanja i hodanja može pomoći u sprečavanju preopterećenja mišića i ligamenata. Ako obavljate aktivnosti koje uključuju dulje vrijeme provedeno u jednom položaju, poput sjedenja ispred računala, važno je uzeti redovite odmore kako bi se smanjio pritisak na mišiće i tetive. Korištenje pravilne opreme za sport ili rad, poput ergonomskih stolica i cipela s odgovarajućom potporom, može pomoći u sprečavanju preopterećenja mišića i ligamenata. Ako imate ozljedu koja uzrokuje bol i smanjenje pokretljivosti, važno je potražiti pravovremenu medicinsku pomoć kako bi se spriječilo daljnje napredovanje stanja. Osobe s kroničnim bolestima poput dijabetesa ili artritisa trebale bi pravilno upravljati svojim stanjem kako bi se smanjio rizik od razvoja kontrakture. Prevencija kontrakture može pomoći u smanjenju rizika od razvoja stanja. Ako imate bilo kakve simptome kontrakture ili ako ste skloni razvoju stanja, potrebno je obratiti se liječniku radi adekvatne dijagnoze i liječenja.

Tagovi:

#Što #kontraktura #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši