Što je midrijaza – Arz.hr

Što je uopće midrijaza?

Contents

Midrijaza je pojava kod koje se zjenica oka povećava. Midrijaza odnosno proširenje zjenice omogućuje oku bolji provod i ulazak više svjetlosti tokom noćnih uvjeta što se može postići uz stezanje posebnih mišića koji se nalaze u zjenici oka. No, ne širi se zjenica samo tokom noćnih uvjeta. Ujedno, kada se rade očni pregledi, koriste se posebne kapi koje nose naziv midrijatici s kojima se može proširiti zjenica kako bi se mogao napraviti pregled očne pozadine. Također, ovaj se isti učinak pojavljuje i kada se uzimaju određeni lijekovi ili kada korisnik koristi drogu koja utječu na njihov živčani sustav. Razlika između veličine zjenice se naziva anizokorija. Ona može biti prisutna i kod zdravih, ali i kod bolesnih pacijenata. Anizokorija je česti znak ozbiljne očne bolesti i neurološke bolesti, zbog čega je veoma bitno ići na redovne preglede kako bi se spriječio daljnji razvoj stanja. Ukoliko razlika u veličini odnosno širini zjenice ostane ista ili se stanje pogorša, trebate se što prije javiti liječniku i otići na pregled.

Kada nastaje midrijaza?

Midrijaza je pojava kada se zjenice oka prošire, te se ono pojavljuje u uvjetima slabe osvijetljenosti ili kod podražaja simpatičkog živčanog sustava. Kod fizioloških okolnosti, zjenica se oka širi kada se nalazi u mraku. Ujedno, midrijaza se može pojaviti ukoliko čovjek osjeća strah, prolazi kroz bol ili zbog nekih drugih psihičkih uzbuđenja. Patološko se proširenje zjenice oka javlja kada se dogodi oštećenje okulomotornog živca, akutnog glaukoma, botulizma i tupe ozljede očne jabučice. Također, određene supstance mogu jednako tako uzrokovati pojavu midrijaze, odnosno proširenja zjenice oka. Na primjer, određeni lijekovi, kao što su midrijatici, mogu izazvati proširenje zjenice, no one se specifično koriste za tu svrhu kako bi se mogao izvesti pregled unutarnjeg dijela oka, ali i ako se provodi terapija poput iridociklitis kod kojeg se tretira stanje poznato kao uveitis. Suprotno od midrijaze je mioza, a to je kada se zjenica oka suzi, što se događa u uvjetima jake svjetlosti.

Nenormalna midrijaza

Midrijaza može biti izazvana od više stanja, te mnogobrojni čimbenici mogu dovesti do proširenja zjenice oka. Veličina zjenice je kontrolirana od strane mišića obojenog dijela oka, a taj se dio zove šarenica. Šarenica ujedno kotrnoila i količinu svjetlosti koja se proći odnosno ući u samo oko. Kada se naše oko nalazi na jakom svjetlu, ono se sužava kako bi spriječilo višak svjetlosti u očima. Ako se oko nalazi u mraku ili u slabo osvjetljenijoj prostori, tada se zjenica oka proširuje kako bi što više svjetlosti došlo do mrežnice oka. Normalna širina zjenice je 2 do 4 mm kod jake svjetlosti, i 4 do 8 mm u slabe svjetlosti. Ako se obje zjenice oka razlikuju po svojoj veličini, to se naziva anizokorija koja zahvaća čak 20% populacije. Kao što smo ranije naveli, midrijaza može biti uzrokovana zbog određenih lijekova i zlouporabe droge, ali ujedno ozljede oka, ozljede mozga, prirođena aniridija i benigno epizodno proširenje zjenice mogu dovesti do ovog stanja.

Tagovi:

#Što #midrijaza #Arz.hr
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar