Što je nefritis – uzrok, simptomi, liječenje

Nefritis – uzrok

Contents

Nefritis je drugi naziv za upala bubrega koja je najčešće uzrokovana bakterijama koje potječu iz porodice bakterija streptokoka i stafilokoka. Ove bakterije uđu u naš organizam iz okoline kroz mokraćni sustav. Jedna od najčešćih bakterija koje uzrokuju upalu bubrega je bakterija E. coli. Kod žena je upala bubrega puno češća nego što je kod muškaraca, a to je zbog same anatomije tijela. Mokraćna cijev i analni otvor su si jako blizu jedan drugome, što omogućuje puno lakši prijenos bakterija u mokraćni sustav, pa tako i lako dođu bakterije do bubrega i uzrokuju nefritis. Upala bubrega se može također razviti i iz upalnih stanja iz drugih dijelova tijela, kao na primjer iz upale pluća, upale grla pa čak i upale krvnih žila. Infekcije se mogu kroz krv prenijeti dalje kroz tijelo i doći do drugih dijelova tijela i organa, pa tako i do bubrega gdje posljedično mogu uzrokovati razvoj upale bubrega.

Nefritis – simptomi

Nefritis odnosno upala bubrega može često imati slične simptome kao i klasična gripa, zbog čega je bitno otići do svojeg liječnika kako bi Vam dao uputnicu za specijalistički pregled i provedbu laboratorijskih nalaza kako bi se mogla napraviti točna i konkretna dijagnoza. Najčešći simptomi su smrdljiv ili mutan urin, bol tokom mokrenja. bolovi u leđima, posebice u predjelu gdje se nalaze bubrezi, natečene ruke i mnoge, povišena tjelesna temperatura, pojava krvi u urinu, osjećaj umora i iscrpljenosti, glavobolja, vrtoglavica i gubitak apetita. Ukoliko se nefritis odnosno upala bubrega ne liječi, simptomi se mogu pogoršati, te možete potom iskusiti ove sljedeće simptome, a to su pojava osipa na koži, gubitak daha, poremećaji vida i povišeni krvni tlak. Ukoliko dugo ignorirate simptome upale bubrega, osim što se simptomi mogu pogoršati, može sve to završiti s kobnim posljedicama. Na primjer, upala se može proširiti na druge organe i dijelove tijela, uzrokujući proširenje same infekcije.

Nefritis – liječenje

Nefritis odnosno upala bubrega se liječi uuz korištenje antibiotika. Pošto je nefritis uzrokovan bakterijom E. coli, onda se koriste antibiotici kako bi se suzbila upala i spriječilo daljnje širenje i pogoršanje stanja. Terapija liječenja se prilagođava prema Vašem stanju, te će Vam liječnik preporučiti koliko trebate dugo uzimati lijekove, te u kojoj dozi. Kako bi se spriječilo negativno djelovanje imunološkog sustava kako ne bi napadalo svoje vlastite stanice, liječnik Vam može preporučiti primjenjuju imunosupresanta odnosno kortikosteroida. Ponekad se daju lijekovi koje koriste pacijenti nakon što su imali transplantaciju bubrega. U veoma rijetkim situacijama će biti potrebna dijaliza. Tokom liječenja upale bubrega se toplo preporučuju uvini čajevi i sokovi od brusnice koje djeluju pogodno na njih. Iz svoje prehrane morate izbaciti sol, začinjenu i masnu hranu, crveno mesto i suhomesnate proizvode, te namirnice koje su bogate kalijem poput banane, rajčice, graha i blitve kao i hranu koja je bogata fosfatima poput jaja, mliječnih proizvoda i konzervirane hrane. Od hrane se preporučuje konzumacija ribe, piletine, puretine i zelenog povrća.

Tagovi:

#Što #nefritis #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar