Lifestyle

Što je nefrotski sindrom – uzrok, simptomi, liječenje

Nefrotski sindrom – uzrok

Nefrotski sindrom poremećaj je u bubrezima radi kojeg se pretjerana količina proteina izbacuje iz tijela kroz urin. Najčešći uzrok ovog simptoma je oštećenje krvnih žilica u bubrezima kojima je zadaća filtrirati krv te izbaciti višak vode i otpadnih tvari. Oštećenje dovodi do loše filtracije radi koje se tijelu potrebni proteini krenu izbacivati kroz urin. Nefrotski sindrom može nastati kao posljedica mnogih bolesti i nema samo jednog konkretnog uzročnika. Neke od bolesti koje mogu dovesti do ovog poremećaja su dijabetes, fokalna segmentalna glomeruloskleroza, amiloidoza, krvni ugrušak u samom bubregu ili bolest minimalnih promjena koja pokazuje na pregledu da vaš bubreg ne funkcionira kako bi trebao ali nije jasan uzrok neuravnoteženosti. Kod odraslih osoba, ovaj sindrom je u čak 30% slučajeva uzrokovan dijabetesom ili pak sistemskim lupusom. Ovo je samo jedan od razloga zašto je dobra ideja obavljati periodične preglede kod liječnika kako bi potvrdili da sve funkcionira u vašem tijelu. Za bilo kakve probleme je bolje saznati ranije jer se može na njih bolje utjecati.

Nefrotski sindrom – simptomi

Nefrotski sindrom moguće je prepoznati po nekoliko simptoma za koje vam ne treba u startu liječnički pregled. Primjerice, jedan od glavnih simptoma je povećana količina proteina u urinu, stanje koje se zove proteinurija, ali to nećete moći ustvrditi bez testiranja mokraće. No ono što je u startu vidljivo je da vam je mokraća postala izrazito pjenasta. Ovo naravno nije jedini indikator na koji bi se trebali osloniti. Nefrotski sindrom vidljiv je po nastanku edema. Radi se o natečenosti koja se pojavljuje na području zglobova, stopala i očiju. Još jedan vidljiv simptom bez testiranja je ubrzano debljanje ikako niste promijenili svoju prehranu niti način života. U pravilu, bilo kakve nagle promjene u tijelu bi trebale biti indikator da se nešto događa pa bi bilo najbolje da se obratite liječniku koju vas može naručiti na jednostavno testiranje krvi i mokraće. Brojni tjelesni poremećaji se manifestiraju sa sličnim ili istim simptomima pa ih nije moguće diferencirati bez obavljenog testiranja.

Nefrotski sindrom – liječenje

Testiranje za nefrotski sindrom će najčešće pokazati visoku razinu proteina u urinu te isto tako nisku razinu proteina u krvi. Proteini ne ostaju tamo gdje bi trebali biti, a višak tekućine koji odlazi u bubrege utječe na zadržavanje vode u tijelu i naglo debljanje. Testiranje će također pokazati visoku količinu kolesterola u krvi. Sve ovo testiranje je i te kako bitno kako bi se moglo krenuti s adekvatnim liječenjem jer će samo liječenje direktno ovisiti o glavnom uzroku nefrotskog sindroma. Uzrok varira, a kada se otkrije liječi se njega direktno. Osim liječenja glavnog uzroka, većina pacijenata dodatno dobiva razrjeđivače krvi koji pomažu pri sprječavanju nastanka ugrušaka. Diuretici se daju kako bi se smanjilo naticanje i potaknulo bubreg da izbaci višak tekućine iz tijela. Pacijenti također često dobivaju određene inhibitore kojima je zadaća snižavanje krvnog tlaka i smanjivanje količine proteina koji odlazi u urin. Nefrotski sindrom tretira se lijekovima no isto tako ga prati promjena u prehrani koja će pomoći sa ublažavanjem simptoma.

Tagovi:

#Što #nefrotski #sindrom #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak

Komentariši