Što je otorinolaringologija – Arz.hr

Otorinolaringologija – definicija

Contents

Otorinolaringologija je posebna specijalistička grana unutar medicine koja se bavi s proučavanjem i liječenjem uha, nosa i grla i njihovih bolesti i druga zdravstvena stanja. Liječnik koji je specijaliziran i prošao je obuku za ovo područje zovu se otorinolaringolog. Ukoliko pacijent ima bilo kakve probleme i bolesti vezano uz uho, grlo, uho, na bazi lubanje, vrata ili glave, se obraća ovom tipu liječnika. U sklopu spektra bolesti koje zahvaća područje glava i vrata su funkcionalne bolesti koje loše utječu na pijenje, jedenje, disanje, govor, sluh i gutanje. Također, otorinolaringologija obuhvaća ne samo proučavanje i postavljenje dijagnoza, već ona zahvaća i liječenje te izvođenje kirurških zahvata prema potrebi. Liječnici koji su specijalizirani za ovo područje medicine mogu izvesti liječenje i kirurškog uklanjanja karcinoma i benignih tumora na području glave i vrata, te isto tako liječnici mogu izvoditi plastičnu kirurgiju na području vrata i lica, kao što su operacija nosa, jagodica i usana.

Otorinolaringologija – povijest

Otorinolaringologija je posebna grana u svijetu koja se bavi s proučavanjem kao i liječenjem bolesti vezana uz područje koje se proteže od baze glave sve do vrata, a ponajviše se specijalizira za procjenu dijagnoze i liječenje bolesti koja su vezana uz uho, grlo i nos. Otorinolaringologija je ponajviše kirurška struka, te se ona tokom ovih godina razvijala i proširila. Ova medicinska grana prije nije postojala, već je ona bila podijeljena na više zasebnih dijelova. Na početku su se otologija, rinologija i laringologija razvijale odvojeno i zasebno, te su one tek na kraju 1. svjetskog rata se ujedinile i tako je nastala ova nova grana medicine kao jedinstvena struka. Danas ova grana medicine obuhvaća također i veoma važna područja kirurgije vrata i glave, te se bavi s proučavanjem i liječenjem bolesti poput bolesti paranazalnih šupljina, dušnika i jednjaka, te su se u sklopu ovog područja medicine razvile dodatne grane poput audiologije i fonijatrije, te ujedno ima ova grana i značajan dio u rehabilitaciji okusa, njuha, sluha i govora.

Otorinolaringologija – primmjena

Otorinolaringologija je posebna grana u medicini koja se bavi sa zdravstvenih stanjima i bolestima vezanih uz područje glave i vrata. Postoje posebni specijalistički otorinolaringologija pregledi s kojima se mogu otkriti i rano dijagnosticirati razne bolesti grla, nosa i uha. Pregled uha se izvodi uz pomoć otoskopa, pregled nosa se izvodi uz pomoć nosnog spekuluma, te se ujedno rade i pregled grla, koji se naziva još i indirektna laringoskopija, te isto tako se izvodi pregled štitnjače i limfnih čvorova u području glave i vrata, odnosno palpacija. Pregled se može podjednako izvoditi kod odraslih ljudi i kod djece s ciljem kako bi se što mogla postaviti dijagnoza i na vrijeme otkriti određene bolesti i započeti s terapijom liječenja. Od terapijskih i operativnih zahvata se mogu izvoditi fiberendoskopija epifarinksa i donjeg dijela glasnica i ždrijela, ultrazvuk glave i vrata, inhalacija, laringoskopija, ispiranje uha i čišćenje uha, biopsija promjena u usnoj šupljini, te također bakteriološki brisevi kod grla, uha i nosa.

Tagovi:

#Što #otorinolaringologija #Arz.hr
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar