Lifestyle

Što je temporalni arteritis – AdresarSporta.rs

Temporalni arteritis – uzrok

Temporalni arteritis je autoimuna bolest u kojem imunološki sustav ljudskog tijela napada i oštećuje arterije koje opskrbljuju vlasište, oči i druge dijelova tijela sa krvlju. Upravo je disfunkcija imunološkog sustava uzrokovana nepoznatim okidačem glavni uzrok temporalnog arteritisa. Iako točan uzrok temporalnog arteritisa još uvijek nije u potpunosti poznat, postoje određeni faktori koji mogu kod osobe povećati rizik od pojave temporalnog arteritisa, kao što su to na primjer starost, spola, genetike, infekcije i okolišni čimbenici. Temporalni arteritis je češća kod starijih osoba, posebice kod osoba iznad 50 godina. Također, bolest se češće javlja kod žena nego kod muškaraca, a ujedno je česta kod osoba koje imaju genetsku predispoziciju za ovu bolest, odnosno kod osoba s obiteljskom poviješću bolesti. Određene bakterije i virusi mogu kod osoba pokrenuti autoimunu reakciju koja dovodi do razvoja temporalnog arteritisa. Povećani rizik od razvoja temporalnog arteritisa može biti povezan s izloženošću određenim okolišnim čimbenicima poput zagađenja zraka i slično.

Temporalni arteritis – simptomi

Temporalni arteritis i njegovi simptomi se mogu razviti postepeno s vremenom ili se mogu naglo pojaviti. U početku, simptomi mogu biti blagi i neprimjetni, ali s vremenom oni mogu postati ozbiljniji. Simptomi temporalnog arteritisa su Bol u vlasištu: osobe kojima je dijagnosticirana temporalni arteritis doživljavaju bol u vlasištu ili na jednoj strani glave, a bol može biti oštra, probadajuća ili pulsirajuća i često se javlja u području ispred uha. Bol u čeljusti: može se javiti tijekom žvakanja ili govora, a bol se često opisuje kao dosadna i peckajuća i može se poširiti na obraz ili vrat. Umor i slabost: mnogi ljudi osjećaju se umorno i slabije nego inače. Gubitak apetita: osobe s temporalnim arteritisom mogu izgubiti interes za hranom i imati manji apetit, što može dovesti do gubitka težine. Povišena temperatura: to može biti znak upale u tijelu. Problemi s vidom: osobe mogu imati zamagljen vid, gubitak vida ili dvostruki vid.

Temporalni arteritis – liječenje

Temporalni arteritis se liječi na način da se primjenjuju uporaba kortikosteroida. Ovi lijekovi smanjuju upalu u arterijama i sprečavaju daljnje oštećenje krvnih žila. Doza kortikosteroida ovisi o težini bolesti, dobi i drugim čimbenicima rizika. Uobičajena početna doza je 40 do 60 mg dnevno, a doza se postupno smanjuje tijekom nekoliko mjeseci dok se simptomi ne smire u potpunosti. Kortikosteroidi mogu uzrokovati nuspojave, poput povećanog rizika od infekcija, osteoporoze, povećanje tjelesne težine i povećanje krvnog tlaka. Uz kortikosteroide, temporalni arteritis se može liječiti uz ​​uporabu aspirina ili drugih antikoagulanata kako bi se spriječilo stvaranje krvnih ugrušaka u zahvaćenim arterijama. U nekim slučajevima gdje lijekovi ne mogu pomoći, može se preporučiti operacija za uklanjanje oštećenih arterija. Bitno je izbjegavati stres i infekcije, jer one mogu pogoršati simptome bolesti. Također je bitno odlaziti na redovite preglede kod svojeg liječnika kako bi on mogao pratiti razvoj bolesti i napredak s tretmanom liječenja s lijekovima.

Tagovi:

#Što #temporalni #arteritis #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši