Lifestyle

Što jesti kad imas afte

Afte – uzrok

Afte su male, bolne, te ponavljajuće lezije koje se najčešće pojavljuju na pokretnim dijelovima sluznice u ustima, kao što su unutarnja strana usana i obraza, jezik ili nepce. Za razliku od herpesa, afta se nikada ne pojavljuje na koži ili zubnom mesu. Simptomi koji prate pojavu afti uključuju osjećaj peckanja, a ponekad i jaku bol na zahvaćenom području. Aftozni ulkusi su često bijeli, sivi ili žuti, i mogu se pojaviti pojedinačno ili u grupama. Iako uzrok afti nije potpuno razumljiv, postoje određeni faktori povezani s njihovim nastankom. Aftozni ulkusi često se pojavljuju tijekom stresnih perioda, kada ste umorni ili bolesni. Traumatski ulkusi mogu biti rezultat ozljeda na usnoj sluznici, kao što su četkanje zuba, oštri rubovi zuba, vruća hrana ili slučajni ugriz usta ili jezika. Vrlo rijetko, afta može ukazivati na anemiju ili prisutnost tumora usta ili jezika. Povezuju se i s nekim drugim stanjima kao što su emocionalni stres, fizička iscrpljenost, prehrana, nedostatak vitamina i minerala, oslabljeni imunološki sustav, anemija uzrokovana manjkom željeza, folne kiseline i vitamina B skupine, smanjen broj neutrofilnih leukocita u krvi, lokalne traume, alergijska stanja, usporen protok krvi u epitelu, metabolički poremećaji, hormonski poremećaji i kronične bolesti koje oslabljuju imunološki sustav. Također, neki lijekovi poput aspirina, nesteroidnih protuupalnih lijekova, antibiotika, nikotinskih zamjenskih terapija i antifungalnih lijekova mogu doprinijeti nastanku afti. Nasljeđe igra značajnu ulogu u pojavi afti, s obzirom na to da se gotovo polovica bolesnika s aftama u obitelji suočava s istim problemom. Kod nekih žena, afte se češće pojavljuju tijekom druge polovice menstrualnog ciklusa. Gastrointestinalne bolesti kao što su Chronova bolest i ulcerozni kolitis mogu također povećati rizik od afti zbog njihove sposobnosti da ometaju apsorpciju vitamina i minerala.

Afte – vrste

Male afte imaju promjer manji od jednog centimetra. Kod nekih bolesnika mogu se pojavljivati tijekom više uzastopnih mjeseci. Iako su izuzetno bolni, ne dovode do ozbiljnijih zdravstvenih problema te ne ostavljaju ožiljak.

Velike s promjerom većim od jednog centimetra se najčešće pojavljuju na rubovima jezika, unutarnjoj strani obraza, mekom nepcu i resici. Iako nisu bolne, često dovode do općih zdravstvenih poremećaja, što se obično očituje povećanom tjelesnom temperaturom i bolovima u zglobovima. Sporo zacjeljuju i mogu ostaviti ožiljke.

Herpetiformne afte pojavljuju se na sluznici usta, posebno ispod jezika. Manifestiraju se kao velik broj malih rana koje su izuzetno bolne i često se nalaze na upaljenoj i otekloj sluznici. Obično traju 7-14 dana.

Iako potpuni uzroci pojave afti još uvijek nisu potpuno razjašnjeni, postoji nekoliko općih smjernica koje bi vam mogle pomoći da se nosite s ovim neugodnim problemom. Barem ćete znati da ste poduzeli sve moguće korake kako biste se zaštitili. Pobrinite se da vaša prehrana bude zdrava i uravnotežena, s posebnim naglaskom na unosu voća i povrća. Pravilna prehrana može doprinijeti općem zdravlju usne šupljine. Konzumirajte namirnice koje potiču jačanje otpornosti na infekcije, kao što su češnjak, luk, te namirnice bogate vitaminom C, flavonoidima i cinkom. Ovi sastojci mogu pomoći u očuvanju zdravlja sluznice usta. Izbjegavajte zubne paste s lauril natrijevim sulfatom jer može izazvati iritaciju usne šupljine kod osjetljivih osoba. Razmotrite uporabu zubnih pasta koje ne sadrže ovaj sastojak.

Afte – liječenje

Nekoliko dana prije nego što se afte pojave, može se osjetiti svrbež ili peckanje u ustima. Ako ste skloni aftama, važno je da već tada počnete sa tretmanom. Aftozni ulkusi obično zahtijevaju simptomatsko liječenje, koje uključuje lokalnu primjenu antiseptika, anestetika i protuupalnih lijekova. U terapiji se često koriste kortikosteroidne kapi ili masti. U iznimnim slučajevima, kod velikih afti, mogu se primijeniti i injekcije kortikosteroida. Kortikosteroidi pomažu smanjiti upalu, ubrzati cijeljenje i smanjiti bol, skraćujući trajanje afti. Za prevenciju sekundarnih infekcija, primjenjuju se antiseptici kao što su klorheksidin ili heksetidin. Također, preparati temeljeni na vitaminu B6 i lizozimu mogu ubrzati proces cijeljenja. U slučaju izrazito bolnih afti, preporučuje se lokalna primjena anestetika u obliku gela. Nadoknada vitamina B12, folne kiseline i željeza može poboljšati stanje pacijenata, posebno ako se njihov nedostatak povezuje s pojavom afti. U slučaju sustavnih bolesti poput želučanih problema ili anemije, primjenjuje se odgovarajuća sistemska terapija. Prirodni tretmani za afte mogu isto tako pomoći kod rješavanja problema. Grgljajte čaj od kadulje nekoliko puta dnevno. Eterična ulja poput čajevca, geranija, lavande, limuna i mirte također imaju antiseptička svojstva. Možete napraviti mješavinu koja uključuje tri kapi limuna, pet kapi čajevca i dvije kapi mirte pomiješane s dvije i pol žličice ulja sjemenki grejpa, te potom nanesite na aftu svakih dva sata. Ispiranje usta može se obaviti s vodicom koja sadrži jednu kap čajevca, geranija i lavande. Isperite usta ovom otopinom 3 do 4 puta dnevno.

Tagovi:

#Što #jesti #kad #imas #afte
Izvorni članak