Lifestyle

Što jesti kada se ima divertikuloza

Divertikuloza – uzrok

Divertikuloza se javlja kada se u crijevu formiraju malene vrećice, poznate kao divertikuli. Ova pojava najčešće se opaža u debelom crijevu, s posebnim naglaskom na njihovu čestu prisutnost u sigmoidnom dijelu, tj. donjem dijelu debelog crijeva. Divertikuli su, zapravo, izbočenja stijenke cjevastog organa koja podsjećaju na vrećice ili stožce. Oni nastaju kada mali izbočci sluznice prodiru kroz stijenku crijeva slično mjehurićima. Stvaranje divertikula često se povezuje s povećanim pritiskom u debelom crijevu, koji može nastati uslijed kontrakcija crijeva i stezanja. Ovaj tlak može potaknuti nastanak novih divertikula, kao i povećanje već postojećih. Divertikuli mogu varirati u veličini, obično se kreću od 2,5 centimetra do više od 25 centimetara. Uglavnom se počinju pojavljivati nakon 40. godine života. Divertikuloza nema jasni uzrok. Međutim, liječnici pretpostavljaju da je povećan pritisak unutar debelog crijeva ključni faktor. Taj pritisak može nastati uslijed zatvora (opstipacije), često uzrokovanog nedostatkom vlakana u prehrani. Starost također igra ulogu u razvoju divertikula, a zdrava prehrana bogata vlaknima pomaže osigurati normalnu i nesmetanu peristaltiku crijeva. Nasuprot tome, nedostatak vlakana u prehrani uzrokuje povećani pritisak tijekom pražnjenja debelog crijeva. Osobe koje konzumiraju malo voća i povrća, te imaju siromašnu prehranu, često su podložnije razvoju divertikula. Tvrdi izmet, zbog svoje težine, može dulje ostati u crijevima, što dodatno utječe na pritisak u debelom crijevu.

Divertikuloza – simptomi

Divertikuloza ne manifestira simptome. No, najčešći simptomi uključuju neobjašnjive grčeve u trbuhu, proljev i druge smetnje pri pražnjenju crijeva. Ova bol često se javlja prije samog pražnjenja crijeva, obično u lijevom donjem dijelu trbuha, a prestaje nakon što se crijevo isprazni. Ova bol može biti povremena, tj. dolaziti i odlaziti. Pacijenti često doživljavaju osjećaj nadutosti u trbuhu, a probava može biti izuzetno bučna, praćena obilnim stvaranjem plinova. Kod divertikuloza najčešći je simptom krvarenje kroz otvor divertikula, a ovo krvarenje može biti prilično intenzivno, često se manifestira kao izlazak krvi kroz rektum. Ovo se obično događa kada se stolica zaglavi u divertikulu i ošteti krvne žile, posebno arteriju koja prolazi kraj divertikula. Divertikuli sami po sebi nisu opasni, no problemi se javljaju kada se crijevni sadržaj zaustavi u divertikulu, što može dovesti do upale i infekcije, što se dalje razvija u divertikulitis. Mogući simptomi divertikuloze uključuju nadutost i praćenje plinova, proljev i neredovito pražnjenje crijeva. Kod akutnog divertikulitisa, pacijenti često doživljavaju simptome kao što su intenzivna bol na lijevoj strani trbuha, povišenu tjelesnu temperaturu, obilno stvaranje plinova, osjećaj nadutosti trbuha, mučninu, povraćanje, proljev i zatvor. Osobe koje pate od divertikuloze često se osjećaju iscrpljeno, gube apetit i pokazuju znakove umora.

Divertikuloza – liječenje

Divertikuloza se često otkriva slučajno, u gotovo 90% slučajeva, tijekom rutinskih pregleda ili ispitivanja namijenjenih identificiranju drugih zdravstvenih stanja ili bolesti. Većina pacijenata nije svjesna prisutnosti divertikuloze, a najčešće je dijagnosticiraju tijekom kolonoskopije. Kolonoskopija je postupak u kojem se poseban instrument ubacuje u debelo crijevo kroz analni otvor kako bi se pregledala unutrašnjost crijeva. U većini slučajeva blage divertikuloze, liječenje obično nije potrebno. Pacijentima koji pate od blagog oblika divertikuloze obično se savjetuje da usvoje prehranu bogatu vlaknima, koja uključuje povrće, voće i žitarice. Liječnik može preporučiti i odabir namirnica koje minimiziraju stvaranje plinova, bolova i drugih neugodnih simptoma kod pacijenata s blagim oblikom divertikuloze. Divertikuloza se liječi ovisno o općem zdravstvenom stanju pacijenta. U blažim slučajevima divertikulitisa često se primjenjuju antibiotici i hospitalizacija obično nije potrebna. Glavni cilj liječenja je olakšavanje crijevnih grčeva. U slučaju ozbiljnijih komplikacija, može biti neophodna kirurška intervencija, koja se obično primjenjuje kod orijaških divertikula. Kirurški zahvat je obično potreban ako dođe do pucanja divertikula ili krvarenja iz njega. Liječenje divertikuloze dijeli neke sličnosti s pristupom sindromu iritabilnog crijeva, s obzirom na to da mnogi pacijenti koji pate od tog sindroma također susreću probleme s divertikulozom.

Tagovi:

#Što #jesti #kada #ima #divertikuloza
Izvorni članak