Lifestyle

Što su nitrati – AdresarSporta.rs

Što su nitrati

Nitrati su soli dušične kiseline koji imaju određenu ulogu u ljudskoj prehrani, no u ograničenim količinama inače ogu biti štetni za organizam. U prirodi nitrate proizvode brojne vrste bakterija koje koriste amonijak i ureu iz okoline koji im koristi kao izvor dušika. Proizvodi koji se proizvode na bazi nitrata su umjetna gnojiva, eksplozivi, te brojne kemikalije.

Nitrati, ali i nitriti su prisutni u našoj okolini i to najviše u namirnicama biljnog porijekla, iako se nalaze i u vodi gdje su došli od umjetnih gnojiva koja se koriste u poljoprivredi pa prodiru u zemlju i dolaze do izvora vode.

Također služe kao dodatak aditiv kod namirnica životinjskog porijekla najviše kod suhomesnatih proizvoda kako bi ti proizvodi održali svoju prirodnu boju i okus, te dulji vijek trajanja. Svakako u velikim količinama nisu preporučeni od strane nutricionista jer pretjerana konzumacija donosi višestruke negativne posljedice za zdravlje čovjeka. treba biti umjeren u svemu pa tako i u suhomesnatim proizvodima.

Nitrati i hrana kao njihov izvor

Kada su nitrati u pitanju treba biti oprezan sa dnevnim unosom koji se računa 3,7 mg po kg tjelesne mase, prevelika količina ovih spojeva mogu uzrokovati djelovanje spojeva N-nitroza koji u određenim uvjetima negativno djeluju na ljudski organizam i mogu biti kancerogeni. Stoga oprezno sa količinom unosa nitrata.

Najveći dio nitrata koji se nalazi u ljuskom organizmu, čak 80 % dolazi unosom namirnica biljnog porijekla, a manji dio dolazi od vode i namirnica životinjskog porijekla. Namirnice biljnog porijekla kao što su zeleno povrće, rukola, salata, špinat su namirnice koje su najbogatije nitratima, a uz njih jednako bogati su i cikla i celer.

Ako se povrće kuha smanjuje se koncentracija nitrata, jer nitrati kuhanjem, smrzavanjem bude inhibirano. Kod kuhanja juhe ovi spojevi prelaze u tekuće stanje i ostaju u juhi, pa se i zadržavaju u obroku. Povrće koje se skladišti izvan hladnjaka će imati veću količinu nitrata jer će bakterije na povrću proizvesti veću količinu nego da je povrće u hladnjaku.

Nitrati u metabolizmu

Nakon što se nitrati unesu u organizam oni će uslijed djelovanja bakterija biti prerađeno u nitrite, a nakon što dođu u želudac dolazi do sinteze u dušikov monoksid i drugih dušikovih spojeva. Nakon probave u želucu oni iz tankog crijeva odlaze u krvotok gdje će doći do oksidacije u krvotoku i stvorit će se ponovo nitrati i nitriti.

Višak nitrata će se izlučiti urinom, čak 80% spojeva, a manji dio će se zadržati u slini otkuda ponovo dolazi u probavni sustav. Ono što je opasno je nitriti koji se metabolizmom dobiju iz nitrata iz hrane reagiraju sa aminima i amidima i stvaraju N-nitroza spojeve koji su kancerogeni i mogu utjecati na stvaranje kancerogenih stanica u ljudskom tijelu. željezo će pomoći stvaranju ovih spojeva, a vitamin C koi djeluje kao antioksidans će spriječiti stvaranje spojeva koji su kancerogeni.

No ima i pozitivnih strana koje donese ovi spojevi a to je da snizuju krvni tlak i utječu pozitivno na krvožilni sustav, te djeluju kao neurotransmiter u središnjem i perifernom živčanom sustavu. Ako koristite u prehrani antioksidanse svakako ćete spriječiti negativne učinke, a ostat će pozitivni učinci ovih spojeva.

Tagovi:

#Što #nitrati #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši