Lifestyle

Sunčanica – uzrok, simptomi, liječenje

Sunčanica – uzrok

Sunčanica je poremećaj termoregulacije tijela koja uobičajeno nastaje zbog pretjerano dugog izlaganja tijela, posebice glave i potiljka, pri visokoj temperaturi i toplini sunca. Sunčanici su posebice najviše ugroženi skupine ljudi koji tokom ljetnih dana rade cijelo vrijeme na otvorenom te ujedno i sportaši koji treniraju na vanjskom terenu. Također se sunčanica može dogoditi i osobama koje rade u zatvorenim, nerashlađenim prostorima pri visokoj temperaturi. Ljudsko tijelo održava svoju unutarnju tjelesnu temperaturu na normalnoj razini na razne načine i putem raznih metoda. Normalna tjelesna temperatura se vrti oko 37 stupnjeva. Tijelo održava normalnu temperaturu kroz sužavanje i širenje krvnih žila, kroz pojačani osjet žeđu, kroz znojenje i kroz drhtavicu. Termoregulacija je sposobnost održavanja konstante tjelesne temperature unatoč promjenama temperature okoliša. Tokom ljetnih dana tijelo nastoji se ohladiti kroz znojenje te kroz kožu teče veća količina krvi. Tada dolazi do širenja krvnih žila koje se nalaze oko mozga i s time se pregrijava moždano tkivo. Kada je glava izložena visokoj temperaturi, tada će slati više krvi u mozak kako bi se njegova temperatura regulirala. Sa znojenjem se dio tjelesne tekućine ispara i onda se ohlađena krv vrati u tijelu. Zbog gubitka tekućine dolazi do poremećaja krvnoga tlaka, te srce počinje ubrzanije raditi kako bi krv mogla što brže proputovati tijelom.

Sunčanica – simptomi

Sunčanica ima slične simptome kao što to ima potres mozga, šo vam očigledno govori o tome da ovo nije nimalo bezopasno stanje i treba se brzo reagirati kako se ne bi došlo do puno goreg stanja. Sunčanica se može prepoznati po ovim sljedećim simptomima, a to su visoka tjelesna temperatura (pošto tijelo više ne može sniziti tjelesnu temperaturu na njegovu normalnu razinu, onda može temperatura tijela narasti i preko 40 stupnjeva), jaka i intenzivna glavobolja, moguća vrtoglavica i moguća nesvjestica, crvenilo lica i kože, crvena i suha koža, izostanak znoja, smušenost, osjetljivost očiju na svjetlost, povraćanjem, mučnina, zujanje u ušima, proširene zjenice oka, opća tjelesna slabost, plitko disanje, te ubrzani rad srca. Ukoliko osjetite bilo koje od gore navedenih simptoma, ili primijetite da netko u vašoj blizini ima ove simptome, tada u tom slučaju morate pod hitno brzo posjetiti doktora ili potražiti hitnu medicinsku pomoć kako se ne bi stanje pogoršalo.

Sunčanica – liječenje

Sunčanica se liječi na temelju toga kolika je težina slučaja. Ukoliko imate vi ili netko blizu vas teži slučaj sunčanice, tada u tom slučaju morate pod hitno posjetiti liječnika. No, u slučaju da vi ili netko drugi ima blaži slučaj sunčanice, ili ako liječnik vam nije pri ruci odmah ili se nalazite u nezgodnoj lokaciji, tada je jako bitno da što prije krenete sa snižavanjem tjelesne temperature. Sunčanica se mora odmah krenuti tretirati jer posljedično može doći do velikih komplikacija. Zbog toga je bitno osobu koja je zadobila sunčanicu odmah skloniti sa sunca in staviti ju u hlad ili neku rashlađenu sobu, te ju postaviti u poluležeći položaj i ukloniti svu zagrijanu odjeću. Tjelesna temperatura se mora postepeno sniziti sa laganim polijevanjem s mlakom ili hladnom vodom te sa stavljanjem obloga na potiljak i čelo. Također, prohladna kupka ili hladni tuš isto tako mogu učinkovito i brzo sniziti tjelesnu temperaturu. Ako je došlo do toplinskog udara uli nesvjwticew, tada je potrebna hitna pomoć.

Tagovi:

#Sunčanica #uzrok #simptomi #liječenje