Lifestyle

Sve što treba da znate o normalnoj pokretljivosti spermatozoida

U mladosti ljudi ne razmišljaju o mnogim stvarima koje počinju da ih zanimaju tek u periodu tranzicije između mladosti i zrelog doba.

Tada počinje da se javlja potreba za brakom i potomstvom, ali se misli i o zdravlju koje se uglavnom do tada potpuno ignoriše verujući da ponašanje iz mlađih dana i nagomilani toksini neće uticati na kasnije životne planove.

Zdravlje je nešto najvrednije što čovek poseduje i na tome je zaista neophodno zahvaljivati, ali i raditi svakodnevno kako bi sve ono što zamislimo bilo moguće ostvariti.

Upravo se u tome može misliti kada dođu planovi za stvaranje potomstva. Tada muškarci počinju da brinu o zdravlju svoje sperme, a pokretljivost spermatozoida  postaje tema oko koje se informišu iz svih mogućih izvora.

U narednih nekoliko redova pročitajte šta je zapravo pokretljivost spermatozoida i kako to utiče na plodnost.

Šta znači pokretljivost spermatozoida?

Izraz „pokretljivost sperme“ odnosi se zapravo na kretanje spermatozoida, a to je naročito važno u procesu stvaranja potomstva. Spermatozoidi moraju biti u stanju da “plivaju”, odnosno da se kreću kroz grlić materice, matericu i jajovode.

Prostamid - Za zdravu prostatu

Pokretljivost spermatozoida se odnosi na njihovo opšte kretanje, a ne isključivo na kretanje napred.

U priručniku Svetske zdravstvene organizacije nalazi se sistematizacija za ocenjivanje pokretljivosti spermatozoida.

Ova podela razlikuje spermatozoide sa progresivnom ili neprogresivnom pokretljivošću od onih nepokretnih spermatozoida.

Pokretljivost spermatozoida se ocenjuje na sledeći način:

Progresivna pokretljivost: spermatozoidi se kreću aktivno, linearno ili u velikim krugovima, bez obzira na brzinu. Spermatozoidi sa progresivnom pokretljivošću imaju najveće šanse da uspešno okončaju proces oplodnje.

Neprogresivna pokretljivost: predstavlja sve ostale obrasce pokretljivosti sa odsustvom progresije. Primer je kretanje, “plivanje” u malim krugovima kada se delovi poput glave i repa jedva, ali ipak pomeraju.

Nepokretnost: Kako sam naziv kaže – nema nikakvog kretanja.

Na koji način pokretljivost sperme utiče na plodnost?

Ako postoji problem sa pokretljivošću spermatozoida mnogo su manje šanse da dođe do oplodnje. Naravno, ne treba zaboraviti da postoje i neki drugi faktori koji mogu otežati ili olakšati spermi da pliva do svog cilja.

Kada je žena u procesu ovulacije grlić materice postaje mekši i otvoreniji, a sluz grlića materice postaje klizavija i pH nivoi postaju manje kiseli, što prilično pomaže pri kretanju spermatozoida.

Kada govorimo o plodnosti i kretanju spermatozoida moraju se pomenuti i drugi presudni faktori poput broja, koncentracije i oblika spermatozoida.

Šta se smatra „normalnom“ pokretljivošću sperme?

Prema priručniku SZO od 2021. godine postoje i nove smernice za analizu sperme. Po ovim merilima, oko 42 odsto spermatozoida kod zdravih muškaraca mora imati potpunu pokretljivost, a prevedeno u brojeve to znači da se normalnom pokretljivošću sperme smatra ako broj pokretnih spermatozoida premašuje cifru od 20 miliona.

Ni ovaj broj ne garantuje nužno uspešnu oplodnju, ali predstavlja dobar predznak ka tom cilju.

Šta se smatra „slabom” pokretljivošću sperme?

Pokretljivost spermatozoida koja je niža od 42 odsto smatra se slabom, prema vrednostima propisanim od strane SZO.

Razlozi za slabu pokretljivost spermatozoida mogu biti različiti – od stila života, cigareta, alkohola ili droge, do ozbiljnih bolesti poput raka testisa.

Tretmani koji nadoknađuju slabu pokretljivost spermatozoida

Intrauterina inseminacija predstavlja proceduru u kojoj se sperma ubacuje, odnosno deponuje ili plasira direktno u matericu, pa spermatozoidi dobijaju prednost jer moraju da pređu manju udaljenost do jajovoda.

Vantelesna oplodnja je bazirana na laboratorijskoj proceduri prema kojoj se jajna ćelija izvadi iz jajnika i kombinuje sa spermom, a nakon što se ćelija oplodi ona se može preneti u matericu.

Intracitoplazmatska injekcija sperme “radi” po principu ubrizgavanja sperme direktno u jajnu ćeliju radi oplodnje. Ova procedura se danas obilato koristi jer ima visoku stepen uspešnosti, od 50 do 80 odsto, što je znatno više u odnosu na tradicionalnu vantelesnu oplodnju.

Kako odrediti pokretljivost sperme

Pokretljivost sperme se određuje analizom sperme u laboratoriji. Ona se može meriti u procentima ili procenom ukupnog broja pokretnih spermatozoida, a takođe je bitan i način njihovog kretanja.

Drugim rečima, da li se samo vrte u malim ili velikim krugovima ili idu ka napred.

Saveti kako povećati pokretljivost spermatozoida

Promene u načinu i stilu života mogu napraviti pozitivne rezultate i pomoći u lečenju slabe pokretljivosti spermatozoida.

Izbegavajte pušenje

Lečenje neplodnosti, pa u sklopu toga i pokretljivosti spermatozoida, može biti jak motiv da ostavite pušenje.

Prema jednom od mnogobrojnih istraživanja, muškarci koji su pušili više od 10 cigareta dnevno imali su nižu pokretljivost spermatozoida od onih koji su pušili manje od 10 cigareta dnevno.

Održavajte optimalnu telesnu težinu

Prekomerna težina ili gojaznost može imati negativan uticaj na pokretljivost spermatozoida, ali i na testosteron.

Izbegavajte tuširanje vrućom vodom

Vrući tuševi i kupke mogu negativno delovati na pokretljivost spermatozoida i njihov razvoj.

To naravno ne znači da trebate odustati od tuširanja toplom vodom, ali se makar potrudite da ona češće bude mlaka ili hladnija.

Izbegavajte prerađenu hranu

Prerađena hrana je katastrofalna za naše zdravlje jer se u svakoj oblasti medicine apeluje da se namirnice poput čipseva, čokolade ili gaziranih pića koliko je god moguće izbegavaju.

Prerađena hrana takođe negativno utiče i na broj i na pokretljivost spermatozoida. Ove namirnice pune su takozvanih trans masti, a mnoge naučne studije su pronašle vezu između trans masti i niskog nivoa testosterona i spermatozoida kod muškaraca.

Takođe i soja, koju mnogi koriste kao supstitut mesu, negativno utiče na testosteron jer sadrži fitoestrogene koji oponašaju estrogen i time dovode do snižavanja pomenutog muškog hormona.

Ove loše navike u ishrani mogu se prekinuti i potrebna je samo prava odluka i dovoljno jak motiv da se pređe na zdraviju hranu.

Preporuke su da se pređe na riblje meso poput tunjevine, lososa ili skuše jer su upravo ove ribe bogate sa omega 3 masnom kiselinom koja ima pozitivan efekat na pokretljivost spermatozoida.

Izbegavajte izlaganje jakim hemikalijama

Hemikalije koje koristimo pri farbanju mogu negativno uticati na nivo i balans hormona, ali i spermatozoide.

Takođe, supstance koje se nalaze u proizvodima od plastike mogu da ometaju rad našeg endokrinog sistema, a utiču i na broj i pokretljivost spermatozoida.

Važno je znati da zaista postoji mnogo toga što možete učiniti za zdravlje, vitalnost i pokretljivost sperme – bilo preventivno, bilo nakon saznanja o određenom problemu.

(Foto: pixabay)