Tenox – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Tenox i za što se koristi?

Tenox je lijek koji u sebi sadrži aktivnu supstancu amlodipin koji pripada u grupu lijekova koji se nazivaju kalcijevi antagonisti. Navedeni lijek će se primjenjivati za liječenje višeg krvnog pritiska ili hipertenzije, kao i za određenu vrstu boli koja se pojavljuje u grudnom košu koja se zove angina. Kod pacijenata koji imaju visoki krvni pritisak, lijek će opustiti krvne žile i omogućiti lakši prolaz krvi. Kod pacijenta s anginom lijek će poboljšati opskrbu srca s krvlju, što znači bolji protok kisika i sprječavanje neugodne boli.

Tenox ne smiju uzimati: Osobe koje su alergične na amlodipin ili bilo koji drugi pomoćni sastojak navedenog lijeka, osobe koje imaju nizak krvni pritisak, osobe koje imaju suženje srčanog zaliska ili osobe koje imaju kardiogeni šok, osobe koje boluju od zatajenja srca, osobe koje su imale srčani udar. Navedeni lijek zahtjeva opreznost pri uzimanju, što znači da je potrebno detaljno savjetovanje s liječnikom ili ljekarnikom prije njegovog uzimanja. Osobe koje trebaju pripaziti kod uzimanja ovog lijeka su sljedeće: Osobe koje su imale srčani udar, osobe koje imaju zatajenje srca, osobe koje imaju izrazito povećani krvni pritisak, osobe koje imaju bolesnu jetru, starije osobe.

Tenox primjena i mjere opreza

Navedeni lijek se dobiva isključivo na liječnički recept, i on će se uzimati prema uputstvima liječnika ili ljekarnika. Tenox tablete dolaze u pakiranju od 30 x 5 mg i cijena im iznosi 2.04 eura ili u pakiranju od 60 x 5 mg i cijena im iznosi 3.03 eura. Uobičajena doza koja se navodi u uputi o lijeku je 5 mg tablete 1 x dnevno. Doza se prema potrebi može povećati na 10 mg 1 x na dan. Tenox se uzima prije ili nakon obroka u isto vrijeme, uz gutljaj vode. Navedeni lijek se ne primjenjuje kod liječenja djece koja su mlađa od 6 godina.

Pročitajte:  Lanitop - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što ako ste prekoračili dozu? U slučaju da ste uzeli veću dozu, moguće je da će vam se krvni pritisak povećati ili sniziti. Možete osjećati sljedeće nuspojave: Omaglicu, vrtoglavicu, nesvjesticu i opću slabost. Moguća je pojava i šoka radi niskog krvnog pritiska. Prilikom predoziranja potrebno je zatražiti hitnu liječničku pomoć. Što ako ste zaboravili uzeti dozu? U tom slučaju potrebno je sljedeći dan nastaviti uzimati tabletu u isto vrijeme. Prepisanu liječničku terapiju je važno ispoštovati do kraja, pritom pazeći na moguće nuspojave.

Tenox nuspojave i liječenje

Poput svih lijekova, Tenox može uzrokovati određene nuspojave kod pojedinih osoba. U česte nuspojave ubrajamo: Glavobolju, omaglicu, pospanost, palpitacije, crvenilo, bolove u trbuhu, osjećaj slabosti, mučnina, oticanje gležnjeva i umor. Manje česte nuspojave su: Tjeskoba, poremećaji raspoloženja, depresija, nesanica, drhtanje, gubljenje osjeta okusa, slabost, utrnulost nogu, gubitak osjećaja, poremećaji u vidu, zvonjava u ušima, kihanje i curenje nosa, promjene u probavnom sustavu, gubitak kose, jače znojenje, svrbež i mrlje na koži, poremećaji u mokrenju, teško postizanje erekcije kod muškaraca.

Ostale nuspojave možete pronaći na uputi o lijeku koja je obavezna uz svako pakiranje lijeka. Tenox se mora čuvati na sigurnom mjestu, dalje od pogleda i dohvata djece. Lijek je bitno čuvati u svome originalnom pakiranju. U slučaju da je lijeku istekao rok prilikom terapije, potrebno je zatražiti liječnika novi recept. Navedenu terapiju je važno privesti kraju, i ne prekidati svojevoljno. Ukoliko se osjećate bolje najbolje je porazgovarati s liječnikom. Ukidanjem terapije na svoju ruku riskirate povratak liječenog stanja i riskirate komplikaciju u liječenju. Iskustva pacijenata su uglavnom pozitivna.

Tagovi:

#Tenox #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Related post

O autoru

Dodaj komentar