Lifestyle

Tinidil – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Tinidil – djelovanje

Tinidil je lijek indiciran za liječenje angine pektoris i bolesti srca. Ovaj lijek sadrži djelatnu tvar izosorbid dinitrat, vazodilatator koji pomaže smanjiti bol u prsima i opustiti glatke mišiće. Izosorbidninitrat utječe na arterije i vene jer djeluje kao periferni vazodilatator. Lijek ima produljeno djelovanje i brzo ulazi u krvotok, što osigurava brži učinak tijekom liječenja angine pektoris. Lijek se primjenjuje prema medicinskim indikacijama. Liječnik obično propisuje oralne tablete od 5 mg do 30 mg, četiri puta dnevno. Kako bi se postigao maksimalan terapijski učinak, liječenje se započinje prema potrebama svakog pacijenta. Početna doza ovisi o procjeni liječnika na temelju simptoma bolesnika. U liječenju akutnog kongestivnog zatajenja srca ovaj lijek ima prednost zbog trenutnog djelovanja. Kao i kod svakog drugog lijeka, savjetuje se oprez pri primjeni u bolesnika s teškom anemijom, hipertireozom, glaukomom i teškim krvarenjem. Zbog interakcija lijekova, pacijenti kojima je propisan tinidil ne smiju piti alkohol jer on pojačava učinak ovog lijeka. Istovremena primjena fenotiazina i antihipertenzivnih lijekova, blokatora može dovesti do hipotenzivnih učinaka.

Tinidil – nuspojave

Neke nuspojave lijeka uključuju: glavobolju, osip, mučninu, povraćanje, nesanicu, bljedilo, znojenje. Primjena tinidila je kontraindicirana u slučajevima preosjetljivosti na djelatnu tvar izosorbid dinitrat, tijekom trudnoće i dojenja. Povremeno se mogu javiti prolazna slabost i vrtoglavica ili eksfolijativni dermatitis. Neuobičajene reakcije u obliku nesvjestice, boli u prsima i povišenog krvnog tlaka mogu se pojaviti u 1% bolesnika koji koriste tinidil. Ovaj lijek nije siguran za korištenje tijekom trudnoće. Upozorenja za dojenje nisu poznata. Nema dostupnih podataka o učinku lijeka na funkciju bubrega i jetre. Prije uzimanja ovog lijeka svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom. Važno je uzimati lijek svaki dan u isto vrijeme. Ako se tinidil koristi dulje vrijeme, možda će biti potrebna niža doza. Obavijestite svog liječnika ako se bol u prsima pogorša ili ako se bol javlja češće. Osobe starije od 60 godina mogu biti osjetljivije na hipotenzivne učinke vazodilatacije. U slučaju predoziranja simptomi koji mogu biti prisutni su: pulsirajuća glavobolja, znojenje, krvavi proljev, srčani zastoj, otežano disanje, nesvjestica. U slučaju uzimanja previše ovog lijeka, potražite hitnu medicinsku pomoć.

Tinidil – cijena, iskustva

U kliničkim ispitivanjima pokazalo se da tinidil učinkovito smanjuje anginu pektoris. Djelatna tvar izosorbid-dinitrat uzrokuje vazodilataciju, što dovodi do opuštanja glatke nosive stijenke krvnih žila. Budući da djeluje kao periferni vazodilatator, djeluje na vene i arterije. Izosorbidninitrat ima izravan učinak na koronarnu i vensku cirkulaciju, smanjujući predopterećenje. Periodični laboratorijski i medicinski testovi pomoći će u praćenju pacijentovog napretka u liječenju. Cijena ovisi o ljekarni u kojoj se lijek može kupiti. Kako bi liječenje bilo što sigurnije, potrebno je pridržavati se terapijske doze. Tinidil može predstavljati određeni rizik kada se uzima zajedno s drugim lijekovima i dovesti do ozbiljnih ili umjerenih interakcija. Promjene načina života povezane s prehranom, tjelovježbom i prestankom pušenja mogu pomoći lijeku da bolje djeluje. Ako bolujete od kroničnih bolesti, obavijestite svog liječnika o tome. Ovaj lijek može utjecati na Vaše reakcije ili budnost. Zato je potreban dodatan oprez pri upravljanju vozilom ili aktivnostima koje zahtijevaju veću koncentraciju. Tijekom primjene lijeka izbjegavajte naglo ustajanje iz ležećeg ili sjedećeg položaja kako biste izbjegli osjećaj vrtoglavice.

Tagovi:

#Tinidil #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Prostamid - Za zdravu prostatu