Lifestyle

Tireoiditis – uzrok, simptomi, liječenje

Što je Tireoiditis?

Tireoiditis možemo opisati kao autoimunu bolest štitnjače koja češće zahvaća žene nego muškarce. Navedena bolest je najčešći uzrok hipoterinoze u svijetu. Nažalost, ovo stanje je neizlječivo ali se može uspješno tretirati raznim lijekovima kako bi osoba mogla voditi normalniji život. Kako opisati Tireoiditis? Riječ je o kroničnoj autoimunoj bolesti koja će zahvatiti štitnjaču i naposljetku uzrokovati njenu disfunkciju. Posljedica navedenog je snižena razina hormona štitnjače. Zašto je štitnjača važna?

Štitnjača je žlijezda koja se smjestila u prednjem dijelu našeg vrata, a njezini hormoni imaju važnu ulogu u regulaciji našeg metabolizma i održavanju normalne funkcije organizma. U navedenoj bolesti, vlastiti imunosni sustav će napasti štitnjaču. S vremenom, štitnjača ne može više proizvesti dovoljnu količinu hormona za tijelo i javlja se stanje hipotireoze. Kada dođe do navedenog, dolazi do usporavanja rada metabolizma i raznih popratnih simptoma koji mogu biti neopaženi jer nisu specifični. Bolest se može pojaviti u adolescentskoj dobi ili kod mladih žena, no najčešće se javlja u dobi od 30 do 50 godina.

Tireoiditis uzroci i simptomi

Kada govorimo o autoimunoj bolesti, ona je uvijek posljedica djelovanja spoja genetike i okoline. Uzroci nastanka Tireoiditisa su sljedeći: Genetika, stres, virusi i infekcije. Velike količine stresa nepovoljno djeluju na imunološki sustav osobe i tako napada štitnjaču, koja će usporiti svoji rad. Tireoiditis se najčešće pojavljuje kod ljudi koji boluju od kromosomskih bolesti ili drugih autoimunih bolesti. Tireoiditis simptomi mogu varirati, a oni će ovisiti o stupnju hormonske neravnoteže kod osobe. U početku se najčešće pojavljuju simptomu hipotireoze, usporenog rada štitnjače.

Simptomi su sljedeći: Zadebljani i lomljivi nokti, tanka kosa, usporen govor, često javljanje umora i iscrpljenosti, nepodnošenje hladnijeg vremena. U ostale simptome možemo ubrojati: Suhu i blijedu kožu, usporeni srčani ritam, stalni osjećaj hladnoće, manjak koncentracije, debljanje, manji apetit, kronični umor, česti bolovi u zglobovima, depresija, nepravilni menstrualni ciklus, zatvor, neplodnost. Bolesnici će sami zatražiti pregled kada primijete osjećaj pritiska u vratu. Liječnik će tada napraviti dijagnozu koja će se sastojati od laboratorijskih pretraga hormona štitnjače, serološkog testa, ultrazvuka štitnjače.

Tireoiditis liječenje

Tireoiditis svakako može utjecati na kvalitetu života osobe i na njeno sveukupno zdravlje. Liječenje uspostavlja normalni nivo hormona u krvi, a ono se postiže doživotnim oralnim uzimanjem terapije za hormone štitnjače. Primjenom navedenog oblika liječenja ublažavaju se simptomi i snižava se sama razina protutijela u organizmu. Doza i terapija će se prilagođavati prema psihofizičkim aktivnostima osobe kao i prema godišnjim dobima. Tireoiditis se može liječiti i na prirodan način. Prirodno liječenje uključuje: Dovoljan unos željeza, selena, vitamina A i D, cinka, bakra, joda.

Preporučuju se i čajevi ili tinkture od majčine dušice, nevena, imele, gospine trave, bazge, koprive i stolisnika. Preporučuje se i izbjegavanje stresa sa raznim fizičkim aktivnostima ili uz pomoć opuštajućih metoda. Stanje se može održavati pod kontrolom i uz pravilniju prehranu. Stručnjaci savjetuju mediteransku prehranu, izbjegavanje mliječnih proizvoda i glutena, izbjegavanje omega 6 masnih kiselina, konzumaciju probiotika i kolagena, konzumaciju mikronutrijenata i vitamina. Nažalost, navedeno stanje je za cijeli život, no pravilnim liječenjem može se živjeti normalni život.

Tagovi:

#Tireoiditis #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši