Lifestyle

Tjelesne uši – uzrok, simptomi, liječenje

Tjelesne uši što su i njihov uzrok

Tjelesne uši su sitni paraziti koji se nalaze u odjeći i predmetima, naročito u šavovima i naborima odjeće, a na ljudsko tijelo prelaze kako bi se hranile ljudskom krvlju. Ove uši nisu iste vrste kao uši na glavi u kosi ili stidne uši, iako su slične.

Uzroci su da ih ljudi dobivaju ako žive u prenapučenim prostorima gdje se puno prašine skriva, te ako žive u nehigijenskim uvjetima. Vrlo se lako šire preko posteljine, odjeće, ručnika i drugih zaraženih predmeta kao i direktnim kontaktom sa zaraženom osobom. U pravilu je ova pojava bezopasna i lako se može riješiti.

Tjelesne uši mogu preživjeti na odjeći i predmetima i do 30 dana gdje polažu svoja jajašca za novu generaciju koja će napasti čovjeka koji živi u takvoj sredini. Kako same po sebi nisu opasne ukoliko ih se ne riješimo mogu dovesti do sekundarnih komplikacija jer se hrane ljudskom krvlju i iritiraju kožu, te izazivaju svrab.

Tjelesne uši simptomi

Simptomi koji upućuju na tjelesne uši su iritacije kože, svrbež i infekcije koje ne prolaze. Moguće je čak i da se pojavi zadebljanje i promjene boje kože na mjestima gdje se uši hrane. Uslijed svraba moguće su infekcije koje mogu biti vrlo ozbiljne za zdravlje osobama koje imaju slabiji imunitet.

Također, iako ove uši same po sebi nisu opasne one mogu širiti neke bakterijske bolesti poput tifusa, rovovske groznice i drugih vrsta groznica za čije liječenje će biti potrebni antibiotici.

Ukoliko osjećate intenzivan svrab na nekim dijelovima vašeg tijela provjerite da nemate tjelesne uši. Može vam se pojaviti i osip i alergije na ugrize tjelesnih ušiju. Ukoliko vam se pojavi infekcija svakako posjetite liječnika koji će vas pregledati i ustanoviti da se radi o ugrizima tjelesnih ušiju, no uzrok infekciji može biti i druge vrste pa je svakako dobro da se ustanovi točan uzrok infekcije. Ukoliko se radi o tjelesnim ušima liječnik će vam preporučiti poseban sapun koji ima sastojke za suzbijanje tjelesnih ušiju.

Tjelesne uši liječenje

Tjelesne uši se dakle liječe posebnim sapunom i detaljnim pranjem tijela, no morate oprati i svu odjeću koja dugo stoji neupotrebljena jer se u šavovima mogu nalaziti zaostale tjelesne uši i njihova jajašca pa ćete se opet zaraziti jer uši mogu preživjeti i do trideset dana bez hranjenja. Znači sapun i voda su rješenje za vaše tijelo, a deterdžent za rublje za vašu kontaminiranu odjeću. Najveći je problem očistiti sve predmete i odjeću koji bi mogli biti kontaminirani ušima.

Šamponi i losioni za tijelo također vam mogu pomoći u borbi protiv tjelesnih ušiju, a možete ih nabaviti u lokalnim ljekarnama. Ukoliko vam je koža nadražena i puna osipa, te imate alergiju zbog napada tjelesnih ušiju liječnik će vam propisati kremu za ublažavanje osipa i alergija.

Prevencija je najbolje rješenje, a to je da redovito održavate higijenu svog tijela i svoje okoline, naročito odjeće. Te ono što je najvažnije da nemate kontakt sa zaraženom osobom i predmetima koje je ta osoba koristila.

Tagovi:

#Tjelesne #uši #uzrok #simptomi #liječenje