Lifestyle

Toksični šok sindrom – uzrok, simptomi, liječenje

Toksični šok sindrom uzrok

Toksični šok sindrom je komplikacija baktrijskih infekcija, te se vrlo često povezuje sa upotrebom tampona i kontracepcijskih spužvi. Toksini koji proizvode Staph bakterije rezultirat će šok sindromom čiji se znakovi pojavljuju iznenada, a sama bolest kože imati po život opasan ishod.

Iako se toksični šok sindrom povezuje sa tamponima nisu samo žene koje imaju menstruaciju na udaru ove bolesti, već to mogu biti i muškarci, starije žene koje nemaju menstruaciju, ali i djeca. uzroci mogu biti i nošenje dijafragme kod žena, no također mogu biti i infekcije rana ili bilo kakvih rana na koži koje će se zaraziti bakterijama.

Žene koje već imaju u rodnici stafilokoke, te one koje su nedavno rodile vaginalnim putem mogu oboljeti od toksičnog šoka sindroma. No, također nakon svake operacije ukoliko se dogodi bakterijska infekcija stafilokokom postoji veliki rizik za pojavu šok sindroma uslijed toksičnosti. No, zaboravljeni tampon koji stoji duže od 8 sati plodno je tlo za razvoj ovih bakterija u velikoj većini slučajeva, stoga oprez sa tamponima.

Toksični šok sindrom simptomi

Toksični šok sindrom ima vrlo nagle simptome, iako infekcija sporo napreduje bakterije kada jednom krenu uzrokuju vrlo brzo simptome koji su iznenadni.

Od glavnih simptoma koji se mogu pojaviti i ukazuju na toksični šok sindrom su vrlo visoke temperature, popraćene niskim krvnim tlakom, uz povraćanje ili proljev. Na dlanovima i tabanima se može ljuštiti koža i pojaviti osip kao kod opeklina, te se mogu pojaviti bolovi u mišićima, kao i glavobolje. Crvenilo u očima i opća zbunjenost, te napadaji simptomi su koji će dalje potvrditi da se radi o toksičnom efektu.

Oštećenja jetre i oštećenja bubrega su posljedica toksičnosti koja se pojavila u organizmu kao dva organa koji pročišćavaju i izbacuju toksične tvari iz organizma, no uslijed prevelike toksičnosti ovi organi će otkazati. Potrebno je pratiti funkciju jetre i bubrega ukoliko se dijagnosticirao sindrom toksičnog šoka i liječiti ova dva vitalna organa zajedno sa terapijom za liječenje toksičnosti. Ukoliko nastupi zatajenje ova dva organa, smrt će nastupiti vrlo brzo.

Toksični šok sindrom liječenje

Ukoliko postoje simptomi koji ukazuju na toksični šok sindrom treba se hitno obratiti liječniku i zatražiti pomoć. Naročito ukoliko koristite tampone i pojave se ovi simptomi iscjetka neugodnog mirisa, mučnine, proljeva i ljuštenje kože na dlanovima i tabanima.

Liječenje će se bazirati prema dijagnosticiranim bakterijama iz brisa usta, nosa i rodnice, a krvnim pretragama će se pratiti funkcioniranje jetre i bubrega. Za liječenje bolesti toksični šok sindrom će biti potrebno bolničko liječenje uz nadzor i terapije antibioticima. Liječenje će pratiti sve simptome pa tako ako se pojavi nizak krvni tlak liječenje će biti usmjereno i na reguliranje niskog krvnog tlaka.

Toksini koji nastaju kod ovog sindroma na bazi strep bakterija mogu u konačnici rezultirati zatajenjem bubrega, pa će biti potrebna dijaliza bubrega, odnosno pročišćavanje jer bubreg više ne vrši svoju normalnu funkciju. Ukoliko se liječenje započne na vrijeme može se u potpunosti izliječiti bez težih komplikacija, no potrebno je pravovremeno započeti liječenje kako ne bi bilo težih komplikacija.

Tagovi:

#Toksični #šok #sindrom #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši