Lifestyle

Toujeo – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Toujeo i njegovo djelovanje

Lijek Toujeo u sebi sadrži glavni sastojak glargin koji je sintatički inzulin sličan prirodnom ljudskom inzulinu. Ovaj je lijek namijenjen i djelotvoran je u liječenju šećerne bolesti dijabetaes tip 2 kod odraslih i kod djece. Dijabetes tip 2 je vrsta šećerne bolesti kod koje ljudsko tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina pa dolazi do nakupljanja šećera u krvi jer se šećer zbog nedostatka inzulina ne može razgrađivati u krvi.

Lijekom Toujeo će se razina šećera u krvi dugotrajno regulirati i razina šećera u krvi će biti ravnomjerna, neće varirati skokovima od niskog do vrlo visokog. Međutim, prije uzimanja lijeka provjerite da li ste alergični na bilo koji sastojak lijeka, najviše na sastojak glargin. Redovitim kontroliranjem razina šećera u krvi možete spriječiti negativne pojave kao što su hipoglikemija i hiperglikemija, preniska razina šećera u krvi ili previsoka razina šećera u krvi.

Ukoliko se bavite tjelesnom aktivnosti, planirate putovanje ili znate da ćete biti izloženi nekom fizičkom naporu posavjetujte se sa svojim liječnikom koji vam može dati vrlo korisne savjete.

Toujeo i njegove nuspojave

Nuspojave koje se mogu pojaviti u terapiji lijekom Toujeo su alergijske reakcije na sastojke lijeka koje mogu biti opasne čak i kod malih doza. Predoziranjem se može pojaviti hipoglikemija, preniska razina šećera u krvi jer će lijek previše sniziti šećer u krvi pa možete osjetiti vrtoglavicu, omaglicu i nemogućnost koncentracije. Stoga ako imate ovakve reakcije na lijek Toujeo ne preporučuje se upravljanje vozilima i strojevima. U trdnoći je potrebno posavjetovati se sa liječnikom o terapiji ovim lijekom.

Kada je hiperglikemija nastupila nemojte uzimati dvostruku dozu kako bi došli do smanjenja razina šećera u krvi, već se radije tražite hitnu liječničku pomoć, a kako bi se razina šećera u krvi dovela u normalu.

Nuspojave se mogu javiti i lokalno na mjestu ubrizgavanja injekcije lijeka crvenilom, osipom, oteklinom i zadebljanjem, stoga je potrebno mijenjati mjesto apliciranja injekcije. Kod nekih osoba se može pojaviti i poremećaj vida, naročito ako nastupi hipoglikemija kada može kratkotrajno doći do gubitka vida. Nakupljanje tekućine u tijelu, te oticanje zglobova također s emogu pojaviti kao nuspojava.

Iskustva u terapiji lijekom Toujeo

Iskustva u terapiji lijekom Toujeo su različita jer svaki čovjek različito reagira kod primjene svakog lijeka, stoga je potrebno prilagođavati dozu lijeka. Kod nekih osoba je moguće da će lijek previše sniziti razinu šećera u krvi i dovesti do hipoglikemije koja može biti vrlo opasna. Kod nekih osoba je ovaj lijek doveo do promjene okusa, kod nekih je lijek djelovao da se pojavila bol u mišićima, mialgija.

Kako se lijek može primjenjivati i kod djece i adolescenata koji su osjetljivija skupna nego odrasli iskustva u terapiji lijekom Toujeo kod djece je da su nuspojave češće nego kod odraslih. Kod djece će se prije pojaviti lokalne reakcije na mjestu davanja injekcije i razne kožene reakcije kao što su osip i koprivnjača. Iako se lijek može davati i djeci, lijek treba čuvati izvan dohvata djece kako ne bi došlo do predoziranja.

Iskustva odraslih u terapiji ovim lijekom su da u kombinaciji sa drugim lijekovima može doći do neželjenih štetnih reagiranja i interakcija između lijekova. Potrebno je liječnika informirati o svim lijekovima koje uzimate na redovnoj ili povremenoj terapiji.

Tagovi:

#Toujeo #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši