Lifestyle

Transtec – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Transtec i za što se koristi?

Transtec pripada u skupinu lijekova koji se nazivaju analgetici (lijekovi za uklanjanje bolova). Lijek je namijenjen za uklanjanje umjerene i jake boli kod osoba koje su oboljele od raka, te za jaku bol koja je imuna na druge oblike lijekova za bolove. Kako Transtec djeluje? Kada se navedeni transdermalni flaster stavi na kožu, njegova djelatna tvar – buprenorfin će prijeći s kože u krvi. Buprenorfin pripada u skupinu opioida (jača sredstva za uklanjanje bolova), koji će bolove smanjiti tako što djeluju na sami središnji živčani sustav osobe.

Učinak navedenog flastera traje do 4 dana, i on nije prikladan za liječenje akutnih, kratkotrajnih bolova. Nemojte koristiti navedeni flaster protiv bolova ako ste: Možda alergični ili alergični na buprenorfin ili druge sastojke ovoga lijeka, ako imate ovisnost koja se odnosi na jake lijekove za uklanjanje bolova, ako imate određena stanja ili bolesti radi kojih teže dišete, ako koristite lijekove koji su namijenjeni za liječenje depresije i ostalih mentalnih bolesti, ako bolujete od mišićne slabosti, ako bolujete od psihoze ili ako ste trenutno izašli iz apstinencijske krize.

Posebna upozorenja i mjere opreza mogu vrijediti za: Osobe koje uživaju u pretjeranoj konzumaciji alkohola, osobe koje boluju od epileptičnih napadaja, osobe koje imaju stanja ošamućenosti i slabosti, osobe koje pate od povećanog tlaka unutar lubanje radi ozljede glave ili bolesti mozga, osobe koje imaju alergije na lijekove protiv bolova, osobe koje imaju oštećenu jetru, osobe koje zloupotrebljavaju lijekove.

Transtec primjena i mjere opreza

Prije korištenja navedenog lijeka morate biti svjesni sljedećih mjera opreza: Određene osobe mogu steći ovisnost o jakim lijekovima za bolove poput Transtec-a ako postoji dugotrajno korištenje. Kada prestanete koristiti navedeni lijek mogući su učinci sindroma ustezanja. Vrućica te vanjska temperatura mogu dovesti do povećanja razine buprenorfina u krvi. Isto tako, veće vanjske temperature mogu pridonijeti nepravilnom korištenju navedenog flastera. Preporučuje se da se tijekom nošenja izbjegavaju povećane temperature.

Korištenje navedenog flastera također može uzrokovati apneju u snu – stanke u disanju dok osoba spava, kao i hipoksemiju – niska razina kisika u krvi. Navedeni flaster protiv bolova se ne koristi kod djece i osoba koje su mlađe od 18 godina života. Lijek je namijenjen isključivo za odrasle osobe. O tome da li smijete koristiti navedeni flaster s drugim lijekovima najbolje je zatražiti mišljenje liječnika. Kako primjenjivati Transtec? Flaster će se primijeniti prema uputama liječnika ili ljekarnika. Flaster dolazi u tri razne jačine: 35 mikrograma/h, 52,0 mikrograma/h i 70 mikrograma/h. Potrebnu jačinu će odabrati liječnik.

Važno je naglasiti da se početno propisana doza može mijenjati ako se ona ne pokaže djelotvornom. Korištenje: Aplicirani flaster se mijenja svakih 4 dana. Poželjno je da se mijenja svaki puta u isto vrijeme. Flaster će se nanijeti na dio tijela koji je ravan, čist i bez dlaka (najčešće na prsima, ispod ključne kosti ili na leđima). Flaster će se izvaditi iz pakiranja, odvojiti od folije i zalijepiti na tijelo. Za vrijeme korištenja flastera liječnik vam može dodatno propisati i drugi lijek za uklanjanje bolova kako bi terapija bila što učinkovitija.

Transtec iskustva i liječenje

Osobe koje koriste Transtec navode kako osjete njegovo djelovanje i kako on uspješno uklanja upornu i jaku bol. Iskustva su pozitivna. Da li korištenje flastera protiv bolova uzrokuje nuspojave? Nuspojave su moguće, kao i kod svakog lijeka. Važno je naglasiti da se nuspojave ne pojavljuju kod svake osobe. Ukoliko primijetite sljedeće nuspojave važno je odmah skinuti flaster i zatražiti hitnu medicinsku pomoć: Natečene šake, gležnjevi, lice, usta, grlo, usne. Otežano disanje, nesvjestica, žuto obojenje na koži. Navedene nuspojave ukazuju na ozbiljnu alergijsku reakciju koja može biti opasna po život.

Najčešće zabilježene nuspojave su: Crvenilo i svrbež na koži, mučnina, glavobolja, omaglica, teže disanje, probavne tegobe, vidljive promjene na koži. Manje česte, rijetke, vrlo rijetke i nepoznate nuspojave navedene su na uputi o flasterima. Transtec flasteri se dobivaju na liječnički recept, i zatim se kupuju u ljekarni. Cijena flastera će ovisiti o propisanoj jačini. Kako će se čuvati flasteri nakon otvaranja pakiranja? Flasteri će se čuvati na sigurnom mjestu, dalje od djece. Nisu navedeni posebni uvjeti čuvanja. Preporučuje se da se svaki lijek čuva u originalnom pakiranju uz svoju uputu o lijeku.

Tagovi:

#Transtec #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši