Lifestyle

Treći krajnik – adenoidi – uzrok, simptomi, liječenje

Treći krajnik – uzrok

Treći krajnik ili mandula kako se još naziva je dio limfatičkog sustava koji se još naziva i Waldeyerov prsten. Uz treći krajnik imamo i tubarnu tonzilu, palatinalnu tonzilu i jezičnu tonzilu. One sve skupa zajedno čine zaštitnu barijeru dišnog i probavnog sustava od svih mogućih patogenih mikroorganizama. Kod neke djece može doći do povećanja treće mandule odnosno do adenoidne hipertrofije. Najčešće to bude normalna fiziološka pojava, no ponekad se može dogoditi zbog nekih drugih faktora, kao što je zbog neke bakterijske infekcije, alergije, dugotrajne virusne infekcije, zbog izloženosti nekim iritansima ili zbog GERB-a. No, to ne znači da se povećana treća mandula događa samo kod djece, već se ona može pojaviti i kod odraslih ljudi. Najčešći uzroci povećane treće mandule kod odraslih osoba je zbog alergija, kronične infekcije, pućenja i onečišćenja zraka, a ponekad se ovo stanje povezuje sa zloćudnim novotvorinama u nosu ili u sinusima, HIV infekcijom ili limfomom.

Treći krajnik – simptomi

Treći krajnik su kod djece obično najveće u dobi između 2 godine i 6 godina. Limfno tkivo koje se nalazi unutar krajnika može narasti i do veličine jedne loptice za stolni tenis, te zbog toga može uzrokovati razne probleme kod djece. Neki od problema s kojima mogu djeca imati su hrkanje, problemi u spavanju, blokada dišnog puta, nazalni glas, kašalj, apneja u snu odnosno kada dijete prestane disati na nekoliko sekundi tokom faze spavanja, disanje na usta neugodan zadah iz usta, česta infekcija dišnog sustava i česta upala srednjeg uha. No, kao što smo rekli u prijašnjeg dijelu članka, treći krajnik se može upaliti odnosno povećati i kod odraslih osoba, ne samo kod djece. Ukoliko dođe do povećanja treće mandule kod odraslih osoba, oni će iskusiti slične tegobe i simptome kao i djeca. Dijagnoza za povećanu treću mandulu se radi na temelju pregleda nosne šupljine kao i ždrijela sa nazofaringoskopom kod otorinolaringologa.

Treći krajnik – liječenje

Povećani treći krajnik se liječi na temelju toga kakvi su simptomi. Ukoliko su blagi simptomi, tada se treba pričekati da simptomi sami od sebe prođu ili ukoliko se dokaže da je u pitanu bakterijska infekcija, tada se trebaju početi uzimati antibiotici kako bi se riješio problem. Također, steroidni sprej za nos može također pomoći kod smanjenja povećane mandule kako bi se bolesniku olakšalo disanje kroz nos. No, često se radi operacija gdje se treći krajnik uklanja kirurškim zahvatom, a ta operacija se naziva još adenoidektomija. No, često ako bude treća mandula povećana, tada i druge mandule mogu biti povećane, i onda se dio njih uklanja skupa s trećom mandulom. Jako rijetko se radi totalna tonzilektomija gdje se sve mandule uklanjanju. Operacija se radi s lokalnom anestezijom i i bol nakon operacije se može s hladnom hranom ublažiti. Oporavak je jako brz i treba par sati do 2 – 3 dana, a što je osoba starija, to faza oporavka traje duže.

Tagovi:

#Treći #krajnik #adenoidi #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši