Lifestyle

Tremfya – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Tremfya i za što se koristi?

Tremfya se sastoji od djelatne tvari guselkumab. Lijek će se koristiti kod liječenja umjerene ili teške plak psorijaze (oboljenja koje uzrokuje ljuskave i crvene lezije na koži osobe) onda kada vanjsko liječenje (primjena na koži) nije prikladno. Koristit će se i kod liječenja psorijatičnog artritisa kao monoterapija ili uz drugi lijek Metotraksat. Može se koristiti i za liječenje psorijatičnog artritisa onda kada lijekovi za liječenje upala nisu dovoljno djelotvorni ili kada bolesnik ne može primati te lijekove. Kako djeluje Tremfya?

Djelatna tvar lijeka je monoklonsko protutijelo (protein) koji je osmišljen na način da na sebe veže interleukin 23 i da tako onemogući njegovo djelovanje. Interleukin 23 se opisuje kao tvar koja će upravljati rastom i sazrijevanjem određenih T stanica u organizmu. T stanice su dio našeg imunosnog sustava ili prirodno obrambenog mehanizma tijela – one pridonose nastanku upala koje su povezane s plak psorijazom kao i psorijatičnim artritisom. Guselkumab će onemogućiti djelovanje navedenog proteina i tako će smanjiti upalu u tijelu i druge simptome navedenih bolesti/stanja.

Tremfya primjena i mjere opreza

Kako će se primjenjivati Tremfya? Navedeni lijek se izdaje samo na recept, a njegovo primjenjivanje zahtijeva liječnički nadzor sa strane liječnika koji imaju iskustva u dijagnosticiranju i liječenju navedenih bolesti. Lijek je dostupan u obliku injekcije u štrcaljki ili brizgalici. Radi svog oblika, lijek će se ubrizgati pod kožu isključivo na područje koje nije zahvaćeno sa psorijazom. Preporučene doze iznose 100 mg. U početku, doze se daju svakih 4 tjedana, zatim svakih 8 tjedana.

Ako osobe koje su oboljele od psorijatičnog artritisa imaju rizik od nastajanja oštećenja zglobova, tada liječnik odlučuje o tome nakon kojeg vremenskog perioda će se ponovno ubruzgati lijek. Liječenje se može prekinuti nakon 16 ili 24 tjedana ukoliko lijek ne pokaže djelovanje. Liječnik vas je dužan obavještavati o djelovanju lijeka. Da li se poduzimaju posebne mjere kako bi se osigurala učinkovita i sigurna primjena lijeka? Sve preporuke kao i mjere opreza kojih se zdravstveni djelatnici i bolesnici moraju pridržavati nalaze se u sažetku opisa lijeka i uputi o lijeku. Podaci o primjeni Tremfya lijeka se redovito prate kako bi liječenja bila što uspješnija.

Tremfya iskustva i liječenje

Osobe koje se liječe Tremfya lijekom navode kako primjećuju njegovo djelovanje na bolest (plak psorijaza, psorijatični artritis), te kako on uspješno smanjuje simptome bolesti. Važno je naglasiti kako se iskustva oboljelih mogu razlikovati. Koji su rizici povezani s konzumacijom navedenog lijeka? Nuspojave su moguće, i one najčešće dolaze u obliku infekcije dišnih putova i grla. Ovaj lijek se neće primjenjivati kod osoba koje boluju od ozbiljnijih infekcija. Prije korištenja navedenog lijeka liječnik će vas upozoriti na moguće nuspojave i kako se nositi s njima. Tremfya se izdaje na recept. Cijena otopine za injekciju/brizgalica, napunjena 1 x 100 mg/ml iznosi 1.995,62€.

Prostamid - Za zdravu prostatu

Navedeni lijek će se čuvati u posebnim uvjetima, u ustanovi za liječenje. Medicinski stručnjaci su zaključili kako je lijek djelotvoran, a njegova dugoročna ispitivanja kod liječenja plak psorijaze dala su učinkovite rezultate. Kod osoba koje pate od psorijatičnog artritisa lijek je poboljšao fizičku funkciju te kvalitetu života. Dugoročna primjena lijeka donosi minimalne nuspojave. Mnogi bolesnici nastavljaju s navedenom terapijom i nakon početnih ubrizgavanja (svakih 8 tjedana nakon početne terapije svakih 4 tjedana). Lijek se može primjenjivati i samostalno, uz upute liječnika.

Tagovi:

#Tremfya #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak