Lifestyle

U kojem tjednu se radi dogovoreni carski rez

Carski rez se dogovara zbog medicinskih indikacija

Neki kažu da ako je prvi porod okončan carskim rezom tako treba postupiti kod novih trudnoća i poroda te majke mogu slijedeći porod imati prirodnim putem i često to tako i bude. Isto tako se dogodi da je neka majka prvi porod imala prirodnim putem, a drugi se iskomplicira i mora se dovršiti carskim rezom. Planirani carski rez se dogovara zbog medicinskih indikacija, kod rizičnih trudnoća i kod svih drugih medicinski opravdanih ili nužnih razloga.

Carski rez se dogovara kod trudnica sa nekim kroničnim bolestima (hipertenzija, dijabetes, srčane bolesti, bubrežne bolesti ili neke druge kronične bolesti. Carskim rezom se porađaju i žene koje imaju neku infekciju kojom bi se i beba mogla zaraziti tijekom prirodnog poroda. Ako je beba velika i ima i veću glavu, a majčina zdjelica preuska, ako trudnica nosi dvoje ili više djece, ako je beba okrenuta zatkom na dole ili ima neki drugi nepravilni položaj u maternici, kao i raniji carski rezovi, mogu utjecati na izbor caeskog reza.

Kod urednih trudnoća carski rez se izvodi u 39 tjednu

Kod patoloških trudnoća dinamika trudnoće, razvoj bebe i eventualna ugroženost, zdravstveno stanje majke i njezina moguća ugroženost su parametri koji određuju vrijeme carskog reza. Na to se naročito pazi kod trudnica koje su već imale spontane pobačaje. Kod urednih trudnoća carski rez se izvodi u 39 tjednu trudnoće, jer je tada beba obično dosegla svoju potpunu zrelost, no događa se da porod mora operativno dovršiti i ranije ako počnu trudovi, a majka ima dogovoren porod.

HItni carski rez se radi, ako trudovi ili kontrakcije prestanu, ako bebino srce kuca nepravilno ili je ubrzano ili se jedva čuje, kod komplikacija sa pupčanom vrpcom, zbog popuštanja posteljice, odljepljivanja posteljice, rupture maternice ili bilo kojih drugih komplikacija trudnoće koje ugrožavaju majku ili dijete ili oboje. Kod hitnog carskog reza primjenjuje se puna anestezija, a kod planiranog samo lokalna, spinalna ili epiduralna, pa je majka svjesna svega što se oko nje događa i samog poroda i odmah dobije da vidi svoju bebu, što je neprocjenjivo.

Dogovoreni carski rez eliminira bol

Svaki porod je drugačiji i uvijek je najveći događaj u životu svake žene. Dobro je što se može obavljati pod lokalnom anestezijom, pa majka svjesno prolazi cijeli proces poroda, naime dogovoreni carski rez eliminira bol, koji lokalna anestezija nekako pretvori samo u osjećaj pritiska, bol se osjeti tek kada anestezija popusti, a vaša beba je očišćena, izvagana i umotana pored vas. Obični analgetici će pomoći da i sa tom boli izađete na kraj, kao i vaša beba pored vas.

Kada vaš liječnik koji je pratio vašu trudnoću s vama dogovara carski rez, dogovorit će i koju vrstu anestezije će primijeniti i kako će voditi sam zahvat carskog reza i koliko ranije će vas naručiti u rodilište. Ako želite donirati krv iz bebine pupkovine Zakladi Ana Rukavina, tada i to doktor evidentira i to je besplatno, ali ako želite sačuvati krv iz pupkovine samo za svoje dijete, to čuvanje se plaća, vaš liječnik će vas u sve uputiti.

Tagovi:

#kojem #tjednu #radi #dogovoreni #carski #rez
Izvorni članak