Lifestyle

Ultrazvuk urotrakta kako se radi

Što je ultrazvuk urotrakta

Ultrazvuk urotrakta je ultrazvučno snimanje kojim se pregledava mokraćni sustav i bubrezi, te uključuje pregled mokraćnog mjehura i uretere, a kod muškaraca i prostate. Ovu dijagnostiku je potrebno raditi redovito u starijoj dobi, ali i kada postoji poremećaji u mokrenju, peckanja, bolovi, zamućena mokraća, pojave edema i otečenosti ruku i nogu. Također ova se pretraga preporučuje kada postoji sumnja na ciste, prisutnost bubrežnih kamenaca, te težih slučajeva infekcija u mokraćnom sustavu.

Priprema za pregled ultrazvuk urotrakta je da pacijent treba imati puni mokraćni mjehur, te ukoliko je pregled ujutro ne preporučuje se jutarnje mokrenje. Ukoliko je pregled popodne potrebno je sat do dva vremena prije pregleda popiti do dvije litre vode kao bi se napunio mokraćni mjehur. Na pregled donesite povijest bolesti i prethnodne nalaze ultrazvuka koje ste prije obavili kako bi liječnik specijalista mogao usporediti sadašnje stanje s prethodno utvrđenim stanjem, naročito ukoliko postoje ciste, bubrežni kamenci i bilo kakve izrasline.

Kako se radi ultrazvuk urotrakta

Na pregled ultrazvuk urotrakta je potrebno doći s punim mokraćnim mjehurom, po mogućnosti natašte kako crijeva ne bi bila puna. Ako je pregled ujutro izbjegavajte jutarnje mokrenje jer se mokraćni sustav tokom noći napunio mokraćom. Sam pregled je potpuno bezbolan te se ultrazvučnom sondom prelazi preko donjeg dijela trbuha, ali i sa strane kako bi se pregledali bubrezi koji se nalaze prema leđima.

Ultrazvuk urotrakta može ukazivati na patološke promjene na tkivu, te će biti potrebno obaviti daljnje specijalističke pretrage poput CT, magnetske rezonance, biopsije u slučaju da se pronađu izrasline kako bi se utvrdilo radi li se o dobroćudnim ili zloćudnim izraslinama.

Pacijent treba leći na leđa tokom pregleda, te će ga liječnik specijalista za pregled bubrega tražiti da se okrene malo lijevo i na drugu stranu desno kako bi pregledao bubrege koji također pripadaju ovom sustavu i mogu imati svoje poremećaje koji mogu biti i po život opasni jer se bez bubrega kao organa u tijelu ne može živjeti.

Čemu služi ultrazvuk urotrakta

Ultrazvuk urotrakta je neinvazivna metoda kao i svaki ultrazvuk jer nema zračenja, a pomoću ultrazvučne sonde se pregledava mokraćni sustav, bubrezi, mokraćni mjehur, uretra, te prostata kod muškaraca. Ova pretraga služi za otkrivanje uzroka poremećaja u radu mokraćnog sustava i bubrega, struktura tkiva i stanica, te funkcionalnost ovih organa.

Moguće je da će se pregledom otkriti izrasline za koje će liječnik specijalista tražiti da se napravi biopsija staničnog tkiva kako bi se utvrdilo radi li se o dobroćudnim ili zloćudnim tvorevinama. Ukoliko se radi o zloćudnim tvorevinama izuzetno je važno da se one otkriju u ranoj fazi kako se karcinom ne bi proširio na sve organe u abdomenu, te na vrijeme započelo liječenje karcinoma.

Također, ultrazvuk urotrakta može pokazati postojanje bubrežnih kamenaca koji uzrokuju bolove kod pacijenta u bubrezima i uzrokuju poremećaj u radu bubrega koji mogu dovesti i do prestanka rada bubrega, što pacijenta dovodi u životnu opasnost jer bez bubrega ljudski organizam ne može opstati.

Tagovi:

#Ultrazvuk #urotrakta #kako #radi
Izvorni članak