Lifestyle

Uši – uzrok, simptomi i liječenje

Nekada se govorilo da uši napadaju zbog nehigijene

Pedikuloza je latinski naziv za ušljivost koja redovito hara po vrtićima i školama i roditeljima zadaje veliku glavobolju. Nekada se govorilo da uši napadaju zbog nehigijene, no činjenica je da ti mali dosadni, sićušni insekti bez krila napadaju i danas unatoč ogromnom broju šampona i drugih pripravaka za njegu kose, vlasišta i glave. Uš je hitri parazit koji se posve lako preseli s glave na glavu dok šapućete slatke tajne jedni drugima na uho.

Uši žive na vlasištu, hrane se vašom krvlju, a ugrizi izazivaju svrbež, a češanjem raskopate ugrize u sitne ranice. Nisu zarazne i ne šire zarazu, ali lako šire svoju populaciju jer lako prelaze s osobe na osobu i danas se zna da njihova pojava nije znak nehigijene. Roditelji često prije primijete ranice u vlasištu, koje pregledaju jer se dijete nekontrolirano češe, pa tek onda nađu krivce tih ugriza. Da nema tog svrbeža i grebanja tko zna kada bi se ti mali paraziti otkrili.

Ako se vaše dijete stalno češe i grebe po glavi provjerite ima li uši

U životnoj jurnjavi često nemate vremena zastati i bolje pregledati djecu, ali ako se vaše dijete stalno češe i grebe po glavi provjerite ima li uši. Iako su malene brzo ćete ih uočiti iako su u svjetlijoj kosi teže uočljive. Uočit ćete sitne sivkasto smeđe razvijene jedinke ili bjelkasto smeđe nimfe i puno bjelkasto žućkasto smeđih gnjida ćete naći zalijepljene za vlasi kose po cijeloj glavi. Čistiti treba i razvijene parazite i gnjide (jajašca).

Baš zato što uši lako prelaze s osobe na osobu nije dobro dijeliti ručnike, posuđivati odjeću, češljeve ili četke. Ako se ranice na glavi od njihovih ugriza inficiraju i upale liječnik može ordinirati antibiotike. Odrasla uš je dugačka dva do tri milimetra i lako ćete je uočiti, može izvan vlasišta preživjeti do 48 sati čekajući novog domaćina, a ženka dnevno snese 8 – 10 jajašca veličine 0,8 milimetara iz kojih se za tjedan dana izlegu nimfe (larve) koje se mogu kretati i za 8 dana postaju odrasle.

Kako se liječi ušljivost, kako se istrebljuju uši

Najvažnije je kada otkrijete ušljivost kod vaše djece, ostavite djecu doma, neka ne idu u školu i vrtić da se ušljivost ne širi. Svi roditelji danas znaju kako se liječi ušljivost, kako se istrebljuju uši. Primarno lijekovima u obliku specijalnih medicinskih šampona, ali je važno naglasiti da ti lijekovi uništavaju samo odrasle jedinke i larve, na jajašca ne djeluju. Lijekovi su u obliku šampona, losiona i krema i mogu se dobiti na recept i bez recepta.

Kod primjene lijekova se treba držati uputa o upotrebi i doziranju, uši i larve će biti uništene, ali gnjide morate iščešljavati gustim češljem, skidati rukama, a usput ćete ručno ukloniti i zaostale larve i odrasle jedinke. Samo u vlažnoj kosi možete učinkovito iščešljavati gnjide, a ako se ušljivosti ne riješiti ni šamponima ni ručno za tri do četiri tjedna, liječnik vam može prepisati i oralne lijekove protiv ušljivosti. Ne mažite vlasište eteričnim uljima zbog mogućih alergijskih reakcija i ne sušite kosu fenom.

Tagovi:

#Uši #uzrok #simptomi #liječenje