Lifestyle

Vaira – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Vaira – djelovanje

Vaira pripada skupini antipsihotika koji sadrže djelatnu tvar olanzapin i djeluju na središnji živčani sustav. Koristi se za liječenje sljedećih stanja: shizofrenija, psihoza i služi za prevenciju maničnih napada kod osoba s bipolarnim poremećajem. Kao i druge vrste antipsihotika, djeluje tako da blokira receptore neurotransmitera, uglavnom dopamina. Vaira je kontraindicirana u sljedećim situacijama: alergija na bilo koji sastojak formule, starije osobe s psihozom povezanom s demencijom. Vairu treba primjenjivati ​​s većim oprezom ako se koriste lijekovi protiv napadaja, u bolesnika s povećanom prostatom, u bolesnika s povišenim jetrenim enzimima, u bolesnika s promjenama u broju krvnih stanica, kemoterapije ili drugih bolesti jetre. Lijek se uzima oralno, prije ili poslije jela. Dozu treba postupno smanjivati ​​prije prekida terapije. Ako ste zaboravili uzeti lijek, nemojte uzeti dvije doze u isto vrijeme. Maksimalna dnevna doza lijeka je 20 mg na dan. U starijih osoba potreban je dodatni oprez u pogledu maksimalne doze. Lijek se izlučuje u majčino mlijeko, ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.

Vaira – nuspojave

Kao i svaki drugi lijek, Vaira može imati nuspojave koje su podijeljene prema učestalosti. Vrlo česte reakcije javljaju se kod više od 10% pacijenata koji uzimaju ovaj lijek. To su: povišeni prolaktin, povećani apetit, sniženi krvni tlak pri stajanju, povećane razine ukupnog kolesterola, triglicerida i glukoze u krvi. Uobičajene reakcije javljaju se između 1% i 10% pacijenata: vrućica, suha usta, slabost, umor, zatvor, pojačan apetit, bolovi u zglobovima, otekline, vrtoglavica, povišeni jetreni enzimi, prisutnost glukoze u mokraći, smanjen broj bijelih krvnih stanica, povećani kolesterol, trigliceridi i glukoza u krvi. Neuobičajene reakcije javljaju se između 0,1% i 1% pacijenata: osjetljivost na svjetlo, usporen rad srca, gubitak pamćenja, krvarenje iz nosa, visoka razina glukoze u krvi, osip. Vrlo rijetke reakcije javljaju se u manje od 0,01% pacijenata: alergijska reakcija, svrbež, urtikarija. Vaira stupa u interakciju s drugim lijekovima i može pojačati ili oslabiti njihov učinak. Ne preporučuje se primjena kod djece i adolescenata mlađih od 18 godina.

Vaira – cijena, iskustva

Vaira je indicirana za dugotrajnu terapiju održavanja u bolesnika u kojih je lijek pokazao dobre rezultate u početnoj fazi terapije. Pripravak sadrži laktozu i ne može se koristiti u bolesnika s rijetkom nasljednom intolerancijom na galaktozu. Tijekom uzimanja ovog lijeka ne preporučuje se piti alkohol jer mijenja učinak lijeka. Vaira može izazvati psihičku ovisnost, odnosno naviku uzimanja terapije. U nedostatku njegovog učinka, osoba može doživjeti stanje tjeskobe i uznemirenosti. Nemojte odjednom prestati uzimati neki drugi lijek. Nemojte prekoračiti dozu koju vam je preporučio liječnik. Tijekom liječenja potreban je dodatni oprez pri upravljanju vozilima i strojevima. Liječenje se može prekinuti samo na preporuku liječnika. Nagli prekid uzimanja lijeka može izazvati simptome kao što su: znoj, mučnina, povraćanje. Lijek može dovesti do debljanja jer usporava metabolizam i povećava apetit. Dozu treba postupno smanjivati ​​prije prekida liječenja. Držite lijek izvan dohvata djece. Lijek čuvati na temperaturi ispod 25 ºC. Cijena ovisi o ljekarni u kojoj se lijek može kupiti.

Tagovi:

#Vaira #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Prostamid - Za zdravu prostatu