Lifestyle

Ventrikularni septalni defekt – uzrok, simptomi i liječenje

Što je ventrikularni septalni defekt?

Ventrikularni septalni defekt ili VDS je jedna od najčešćih prirođenih greški kada pričamo o srcu. Srce s navedenim defektom ima otvor ili “rupu” koja se nalazi u zidu kod srčanih komora. Navedeno stane se može pojaviti kao jedini i izolirani poremećaj ili se može pojaviti u kombinaciji sa drugim defektima koji su također prirođeni. Ventrikularni septalni defekt se može stječi za života, osobito ako je osoba doživjela srčani infarkt. Što je zapravo VSD? Riječ je o defektu mišićnog te membranskog sloja kod srčanog zida.

Može se podijeliti u nekoliko kategorija, a to će ovisiti o smještaju kao i izgledu samog defekta. Gledano s kliničke strane, defekt će ovisiti o veličini, njegovoj lokaciji, razini krvnog tlaka u lijevoj klijetki te plućima. Manji oblik VSD-a će tako izazvati neznatno miješanje krvi u komorama i neće dolaziti do značajnog poremećaja u dinamici krvi. Veliki VSD može dovesti do razvoja povećanog tlaka u plućima, otpora krvnih žila u plućima, nepopravljivih promjena u krvnim žilama koje se nalaze u plućima. Navedeno stanje uzrokuje karakterističan srčani šum, kao i često ponavljajuće infekcije gornjeg dišnog puta.

Ventrikularni septalni defekt uzroci i simptomi

Zašto nastaje Ventrikularni septalni defekt? Njegov uzrok nastaje još tijekom razvoja u maternici, kada se desna i lijeva klijetka srca ne razdvoje odmah već postepeno između njih nastaje zid ili septum. Kada se navedeni zid u potpunosti ne zatvori, tada nastaje VSD. Kao i kod drugih prirođenih srčanih grešaka, nije poznat uzrok nastanka navedenog stanja. Studije pokazuju kako je rizik za rađanje djece s VSD-om veći kod majki koje puše za vrijeme trudnoće. Navedeno stanje se može pojaviti i kod odraslih, no ono je često uzrokovano radi srčanog udara.

Danas se razlikuju 4 osnovna tipova vertikuliranog septalnog defekta: Membranski, muskularni, subpulmonarni i ulazni. Simptomi navedenog stanja će ovisiti o veličini defekta kao i šantu. Djeca s manjim oblikom VSD-a u pravilu nemaju simptoma, normalno rastu i normalno se razvijaju. Djeca s većim defektom u dobi od 4 do 6 tjedana mogu razviti simptome propuštanja srca (dijete će slabo dobivati na težini, zamor nakon hranjenja). Moguć je i nastanak čestih dišnih infekcija. Ventrikularni septalni defekt ne donosi puno simptoma, zato je potrebna detaljna dijagnoza.

Ventrikularni septalni defekt liječenje

Dijagnosticiranje VSD-a će otkriti da li se radi o malom ili velikom obliku navedenog stanja. Dijagnoza se utvrđuje putem kliničkih pregleda, RTG-a i EKG-a Mali Ventrikularni septalni defekt će se spontano zatvoriti tijekom prvih godina djetetova života, što znači da nije potrebno liječenje lijekovima ili operacijom. Veći Ventrikularni septalni defekt traži kirurško liječenje, no važno je naglasiti kako je riječ o iznimno rijetkom stanju. Dugotrajne prognoze nakon liječenja su izvrsne, što znači da većina živi normalan život bez dodatnih komplikacija.

Nakon operacije, osoba bi trebala jednom godišnje vršiti pregled kod kardiologa kako bi se vidjelo da li je sve u redu. Djeca ili osobe s navedenim stanjem mogu voditi normalan život, iako će morati slijediti određene upute koje su dobivene s strane liječnika. Ukoliko su srčane mane u vašoj obitelji česte, tada je važno da to naglasite ako planirate trudnoću ili ako ste u ranoj trudnoći. Stručnjaci navedeno stanje također povezuju sa genetikom i okolišnim čimbenicima.

Tagovi:

#Ventrikularni #septalni #defekt #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši