Lifestyle

Xapla – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Xapla – primjena i djelovanje

Xapla lijek koji sadrži u sebi djelatnu tvar eplerenon. Eplerenon pripada u klasu antagonista mineralokortikoidnih receptora koji se koristi za liječenje visokog krvnog tlaka i zatajenja srca. Eplerenon djeluje blokiranjem djelovanja hormona aldosterona, koji je odgovoran za zadržavanje soli i vode u tijelu. Xapla tablete se propisuju pacijentima s visokim krvnim tlakom ili zatajenjem srca kako bi se smanjilo zadržavanje tekućine u tijelu, smanjio opterećenje srca i poboljšala srčana funkcija. Također se propisuje pacijentima koji su nedavno imali srčani udar, te isto tako pacijentima koji imaju dugoročne, blage simptome zatajenja srca. Lijek se propisuje u kombinaciji s drugim lijekovima kao što su diuretici, beta blokatori ili inhibitori enzima koji konvertira angiotenzin. Uz ovaj plan terapije se isto tako primjenuje strogi režim prehrane te plan tjelovježbe kako bi se održavao normalni krvni tlak i izbjegle daljnje komplikacije. Kao i ostali lijekovi na tržištu, tako i ove tablete mogu uzrokovati nuspojave, o čemu više slijedi u nastavku.

Xapla – upute i nuspojave

Xapla tablete se uzimaju jednok dnevno, i to ujutro tokom obroka. Veoma je bitno se pridržavati uputa koje Vam je liječnik propisao te ne mijenjati dozu ili prekidati liječenje bez prethodnih konzultacija. Kao i drugi lijekovi, tako i Xapla tablete mogu kod nekih pacijenata uzrokovati neželjene efekte. Najčešće nuspojave su umor, vrtoglavica, glavobolja, povraćanje, mučnina te promjene u balansu elektrolita, posebice razine kalija u krvi. Lijek može uzrokovati kod nekih pacijenata veću razinu kalija u krvi. Previše kalija u krvi može dovesti do nepravilnog srčanog ritma i drugih komplikacija. Stoga je veoma bitno pratiti razine kalija u krvi s redovitim krvnim testovima tijekom perioda uzimanja ovo lijeka i pridržavati se prehrambenih preporuka koje Vam je dao liječnik. Ukoliko primijetite neke ozbiljne nuspojave kao što su teške alergijske reakcije, otežanog disanja, oticanja lica, usana ili jezika, ili bilo kakvih drugih ozbiljnih simptoma, odmah se obratite svojem liječniku ili potražite hitnu medicinsku pomoć.

Xapla – cijena i iskustva

Xapla tablete se moraju držati podalje od djece kako ne bi slučajno ih progutala. Tablete čuvajte u originalnoj kutiji na sobnoj temperaturi. Nakon isteka roka trajanja se ne smiju više dalje uzimate ove tablete, te ih trebate odložiti na previđeno mjesto. Xapla sadrži u sebi djelatnu tvar eplerenon, a jedna tableta sadrži u sebi 25 ili 50 miligrama eplerenona. U jezgri tablete se nalaze hipromeloza, laktoza hidrat, mikrokristalična celuloza, umrežena karmelozanatrij, natrijev laurilsulfat, talk te magnezijev stearat. Ovojnica tablete sadrži makrogol 400, polisorbat 80, hipromeloza, titanijev dioksid, te crveni i žuti željezov oksid. Lijek dolazi u dvije gramaže od 25 i 50 miligrama. Tablete su okrugle, svijetle smeđa boje, bikonveksne i obložene su filmo, te na jednoj strani se nalazi oznaka 25 odnosno 50. Lijek se izdaje na recept od liječnika, te se može kupiti u svakoj ljekarni u pakiranju od 30 tableta u kutiji po odličnoj cijeni. Iskustva pacijenata su veoma dobra te mnogi hvale njegov brzi učinak.

Tagovi:

#Xapla #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Parazol - Protiv parazita