Lifestyle

Zoloft – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Zoloft – primjena i djelovanje

Zoloft tablete su antidepresivi koji se koriste za liječenje svih simptoma depresije kod bolesnika s manijom u anamnezi ili bez anamneze. Zoloft tablete omogućavaju bolesnicima učinkovito sprječavanje povratka početne epizode depresije ili ponavljanje isti depresivnih epizoda. Ovaj lijek se može isto tako koristit za liječenje OKB odnosno opsesivno kompulzivne bolesti, te isto tako se može koristit za tretiranje paničnog poremećaj sa ili bez agorafobije. U jednoj tableti se nalazi 50 odnosno 100 miligrama sertralina klorida. Lijek također sadrži i sljedeće pomoćne tvari, a to su kalcij hidrogenfosfat, mikrokristalinična celuloza, natrij škrob glikolat, hidroksipropil celuloza, magnezij stearat, bijeli Opadry i bistri Opadry. Lijek dolazi u dva pakiranja, i to po 28 tableta od 50 miligrama, te po 28 tableta od 100 miligrama, te se može kupiti u ljekarni na recept. Lijek se uglavnom uzima jednom na dan, no kod nekih slučajeva se može povećati doza ukoliko liječnik smatra da je to potrebno.

Zoloft – upute i nuspojave

Zoloft lijek se koristi za liječenje depresije kod bolesnika koji imaju ili nemaju maniju u anamnezi. Lijek se treba uzimati jedanput na dan, i to ili ujutro ili navečer. Tablete se mog uzimati prije ili nakon jela. Uobičajena je terapija kod depresije jedna tableta od 50 miligrama na dan. U slučaju da se tretira OKB ili panični poremećaj, minimalna je preporučena učinkovita doza lijeka od 50 miligrama na dan. Kod paničnog poremećaj se treba započeti liječenje s 25 miligrama na dan, te postepeno povećati dozu na 50 miligrama na dan nakon prvog tjedna liječenje. Najveća preporučena dnevna doza je 200 miligrama. Prvi znakovi poboljšanja se počinju vidjeti nakon tjedan dana. Za stanja poput OKB treba proći malo više vremena dok se ne vide prvi znakovi poboljšanja kod bolesnika. Kao i drugi lijekovi, i zoloft može uzrokovati neke neželjene učinke. Najčešće nuspojave su proljev, mučnina, tremor, dispepsija, anoreksija, omaglica, nesanica, pospanost, seksualna disfunkcija, pojačano znojenje i suha usta.

Zoloft – cijena i iskustva

Zoloft lijek se treba držati na mračnom mjestu na temperaturi do 30 stupnjeva. Lijek valja držati van dohvata i pogleda male djece. Lijek se ne smije koristiti nakon što mu je istekao rok trajanja. Rok trajanja je jasno naveden na samom pakiranju, i rok trajanja se odnosi na zadnji dan u mjesecu. Lijek dolazi u dva različita pakiranja, u pakiranju od 28 tableta po 50 mg i u pakiranju od 28 tableta po 100 mg. Zoloft tablete možete kupiti u svakoj ljekarni, te prilikom kupovine ovog lijeka će vam biti potreban recept od vašeg obiteljskog liječnika. Cijena lijeka je vrlo pristupačna, te ukoliko imate dopunsko zdravstveno osiguranje, ono će vam pokriti cjelokupni iznos. Mnogi pacijenti su već nakon tjedan dana redovnog korištenja ovog lijeka primijetili značajna poboljšanja, te su nastavili dalje s liječenjem. Ukoliko primijetite neke nuspojave, morate odmah prestati koristiti lijek te se javiti svojem liječniku u vezi toga. Ukoliko niste sigurni oko doze, možete se posavjetovati s liječnikom ili ljekarnikom.

Tagovi:

#Zoloft #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši