Lifestyle

Zolpidem tablete – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Zolpidem tablete djelovanje i oprez kod korištenja

Zolpidem tablete su tablete hipnotik koje liječnik propisuje za kratkoročno liječenje nesanica i poremećaja spavanja. Osnovni sastojak ovih tableta je benzodiazepin te pripazite ukoliko ste alergični na ovaj sastojak. Liječnik će propisati ovaj lijek samo u slučaju ozbiljnih slučajeva kada postoji poremećaj spavanja.

Ove tablete trebate koristiti isključivo prema preporučenoj dozi koju vam je liječnik propisao jer u većim dozama i kod duljeg korištenja izazivaju ovisnost. Također, kada trebate prestati s uzimanjem ovih tableta potrebno je ukidati uzimanje postepeno. U kombinaciji sa alkoholom ove tablete mogu imati nepredviđena djelovanja.

Zolpidem tablete se ne preporučuju djeci mlađoj od 18 godina, te trudnicama i dojiljama, uz to ove tablete utječu na sposobnost prilikom upravljanja vozilima i strojevima, pa se ne preporučuje voziti niti upravljati strojevima zbog smanjenih sposobnosti upravljanja refleksima. Također, ukoliko patite od nedostatka daha ili apneje ne preporučuje se uzimanje ovih tableta, ili ukoliko ste konzumirali alkohol ili droge, te bolovali od psihoze ili anksiozna ponašanja.

Zolpidem nuspojave i drugi lijekovi

Ukoliko inače imate poteškoća sa disanjem ove tablete bi to stanje moglo pogoršati, jednako tako ukoliko imate problema sa jetrom ove tablete će dodatno poremetiti funkciju jetre i dodatno je oštetiti. Kada počnete trošiti ove tablete i trošite ih neko vrijeme pa primijetite li da one nakon nekog vremena ne djeluju kao u početku o tome obavijestite svog liječnika koji će prilagoditi dozu ili vam propisati druge tablete.

U kombinaciji sa drugim lijekovima koji djeluju na središnji živčani sustav može doći do pojačanog djelovanja obaju lijekova. Uglavnom su to lijekovi za psihičke poremećaje, te poremećaje spavanja, narko-analgetike, lijekove za opuštanje mišića, lijekove za epilepsiju, lijekovi za liječenje alergija.

S obzirom da Zolpidem sadrži laktozu pa može doći do alergijskih reakcija u slučaju alergija na laktozu, ali i reakcija na netoleranciju na laktozu. Starije osobe smiju uzimati vrlo male ograničene doze i moraju biti vrlo oprezni da ne prekorače dozu. Kod predoziranja nuspojave koje se mogu pojaviti su velika pospanost, pa čak i može doći do kome, pokreti mogu biti nekontrolirajući sa mišićnim kontrakcijama, te korištenjem Zolpidem tableta može doći i do halucinacija. Stoga ovaj lijek koristite isključivo na preporuku liječnika u skladu sa preporučenim dozama, a kod svake nuspojave obavijestite liječnika.

Zolpidem tablete iskustva

Osobe koje su koristile ili koriste Zolpidem tablete posvjedočit će da su osjetile ponekad glavobolju i bolove u mišićima. Također, iskustva govore da je moguće osjetiti napetost, nemir, te veliku tjeskobu uz česte promjene raspoloženja. Zbunjenost i razdražljivost je moguća pojava koje će neke osobe posvjedočiti da su osjetile prilikom korištenje ovog lijeka.

Neke osobe su trošenjem Zolpidem tableta imale halucinacije, te im je smetala buka, svjetlost. Osjećali su trnce u rukama i nogama, te ponekad i utrnulost, a i osjetljivost na tjelesni dodir. Vrlo rijetko kod nekih će se pojaviti epileptički napadaji koje prije osoba nije imala.

Neki svjedoče da nakon prestanka uzimanja ovih tableta nesanica se ponovo vratila, naročito kada se naglo prestane uzimati ovaj lijek. Također je moguće da će nesanice biti još gore nego prije uzimanja ovog lijeka. Postoje osobe koje će osjetiti nagle promjene raspoloženja, osjetiti veliki nemir i tjeskobu. S obzirom na ozbiljne nuspojave i djelovanje ovog lijeka moguće ga je nabaviti isključivo po preporuci liječnika koji će propisati ovaj lijek ukoliko stvarno postoji potreba za ovim lijekom.

Tagovi:

#Zolpidem #tablete #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Komentariši