Zotramid – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Zotramid – djelovanje

Contents

Zotramid filmom obložene tablete su kombinacija analgetika tramadola i paracetamola, a namijenjene su za uklanjanje boli, umjerenog do jakog karaktera. Lijek smiju uzimati odrasle osobe i adolescenti stariji od 12 godina. Postoji rizik od oštećenja jetre kod uzimanja lijeka Zotramida a osobito je rizik veći kod dužeg uzimanja, što se može kasnije pokazati. Potrebno je liječnika izvijestiti i o trudnoći, dojenju, planiranju trudnoće kako bi liječnik odlučio da li se lijek smije uzeti ili kako prekinuti uzimanje. Lijek Zotramid izdaje se na liječnički recept, podiže u ljekarni. Važno je kao i kod uzimanja drugih lijekova, a osobito onih koji se smiju uzimati samo na liječnički recept, proučiti uputu o lijeku, informacije za bolesnika, i po potrebi se u bilo kakvim nedoumicama obratiti liječniku ili ljekarniku u vezi uzimanja Zotramida. Lijek je potrebno čuvati izvan dohvata i pogleda djece s obzirom da se djeci mlađoj od 12 godina ne preporučuje uzimanje ovog lijeka.

Nuspojave lijeka Zotramid

Zotramid tablete mogu prouzročiti nuspojave kao što su mučnina, pospanost, omaglica, povraćanje, proljev, nadutost, zatvor, bol u želucu, znojenje, glavobolja, drhtanje, smetenost, suhoća usta, svrbež, poremećaji spavanja, tjeskoba i nervoza. Mogu se pojaviti i druge nuspojave, a o tome treba obavijestiti liječnika odnosno treba prestati s uzimanjem lijeka u dogovoru s liječnikom. Također je potrebno prijaviti i nuspojave koje nisu navedene u uputi o lijeku. U slučaju uzimanja drugih lijekova koji sadrže paracetamol ili tramadol ili ako osoba ima bolest jetre, bubrega, obavezno treba obavijestiti liječnika. Također važno je izvijestiti liječnika u slučaju velikih poteškoća s disanjem, u slučaju da osoba ima epilepsiju, ozljedu glave ili ovisnost o nekom lijeku. U slučaju uzimanja drugih lijekova obavezno je potrebno obavijestiti liječnika ili ljekarnika o uzimanju Zotramida, liječnik će odlučiti da li nastaviti s uzimanjem tableta ili se tablete Zotramid ne smiju uzimati. Potrebno je liječnika izvijestiti i o trudnoći, dojenju, planiranju trudnoće kako bi liječnik odlučio da li se lijek smije uzeti ili kako prekinuti uzimanje.

Zotramid – uzimanje prema uputama

Osoba koja uzima Zotramid može osjećati pospanost, a to može negativno utjecati na sposobnost upravljanja vozilima ili sigurnog rada sa strojevima i alatima. Lijek je važno uzimati točno onako kako je to liječnik ili ljekarnik propisao, a o eventualnim nedoumicama i nejasnoćama treba izvijestiti liječnika odnosno potražiti savjet liječnika ili ljekarnika. Najkraći vremenski period između uzimanja doza lijeka mora biti najmanje 6 sati i dnevno se ne smije uzeti više od 8 tableta Zotramida. Osobito je važno da se Zotramid ne preporučuje za djecu mlađu od 12 godina. Tablete se uzimaju oralno kroz usta na način da se progutaju s dovoljno tekućine, a ne smije ih se lomiti niti žvakati. Ovaj lijek nije dobro uzimati duže vrijeme niti se smije uzimati više nego bi trebalo odnosno kako je to preporučio liječnik. U slučaju da se liječenje Zotramidom treba završiti, o tome odluku treba donijeti liječnik odnosno je važno je kontaktirati liječnika ili ljekarnika.

Tagovi:

#Zotramid #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar