Lifestyle

Zub boli na dodir –

Zašto zub boli na dodir?

Dobra oralna higijena ključna je za zdrave zube i cjelokupno zdravlje. Zubi su osnovna struktura koja čini naša usta. Unatoč tvrdom izgledu, zubi su vrlo osjetljivi. Zašto zub boli na dodir? Svatko je u nekom trenutku u životu osjetio bol u određenom zubu, a to se može dogoditi iz različitih razloga. Ako osjećate da vas zub boli na dodir, uzroci ovog problema mogu biti brojni, a razlikujemo: trenutnu bol i osjetljivost, oštru bol, dugotrajnu bol, stalnu bol i pritisak, otečeno zubno meso i osjetljivost na dodir. Ako imate osjetljive zube, određene aktivnosti mogu uzrokovati oštru i privremenu zubobolju. Neudobnost zuba može biti uzrokovana čimbenicima kao što su karijes, napuknuti ili okrhnuti zubi, istrošene plombe ili bolesti desni. Ono što također može biti uzrok je gingivitis. Naime, gingivitis je upala zubnog mesa koja nastaje zbog nakupljanja bakterijskog plaka na zubima. Zahvaćeno područje postaje natečeno i bolno. U nekim slučajevima, desni se mogu povući, što dovodi do veće osjetljivosti.

Boli li zub bez karijesa?

Osim navedenih razloga, karijes je također jedan od razloga zašto zub boli na dodir. Karijes se može prepoznati po tamnim mrljama na zubima. Nastaje kada se bakterije prisutne u ustima, zbog loše higijene ili pretjeranog konzumiranja šećera, razmnože i stvore plak koji se lijepi za površinu zuba. Bakterije prisutne u plaku proizvode kiselinu koja može probiti zubnu caklinu i doći do tkiva ispod zuba. Bol se obično javlja nakon hladnog ili vrućeg podražaja, konzumacije slatke hrane ili pića ili prilikom pranja zuba. Karijes može učiniti zube osjetljivima, ali to nije jedini uzrok. Osjetljivost se javlja u unutarnjem dijelu zuba, zbog trošenja cakline. Također, bol se javlja kada se zubna caklina s vremenom istroši, ostavljajući unutarnji dio zuba izložen vanjskim podražajima, što uzrokuje osjetljivost zuba. Dakle, bolovi se mogu javiti zbog jednostavnih ili složenijih problema, zbog čega se ovo stanje ne smije zanemariti kako se ne bi pogoršalo. I karijes i osjetljivost mogu učiniti zub bolnim na dodir.

Što učiniti kad boli zub

Znate li što je učinkovito kada vas boli zub? Vidimo da se simptomi razlikuju ovisno o uzroku boli, stoga je važno da stručnjak postavi dijagnozu, utvrdi podrijetlo i odredi najbolji način liječenja. Ali postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste ublažili bol prije odlaska zubaru. Odaberite kvalitetnu pastu za osjetljive zube jer ćete tako zaštititi zube od vanjskih podražaja. Čišćenje zubnim koncem vrlo je važno za uklanjanje ostataka hrane koji se nakupljaju između zuba. Ovi ostaci mogu ostaviti područje upaljenim i bolnim. Nadalje, važno je pravilno prati zube kako ne biste previše opterećivali zahvaćeno područje. Ispiranje slanom vodom može pomoći u borbi protiv boli. Osim ispiranja usta slanom vodom, možete koristiti mlaki čaj od kamilice i nekoliko kapi propolisa koji djeluje antibakterijski. Dakle, ova kombinacija djeluje kada zub boli. Nije preporučljivo koristiti analgetike i protuupalne lijekove. Redoviti posjeti stomatologu radi pregleda pomoći će vam u održavanju dobrog oralnog zdravlja.

Tagovi:

#Zub #boli #dodir #
Izvorni članak

GoSlim - smršaj zdravo