Akustični neurom – uzrok, simptomi, liječenje

Akustični neurom – benigni tumor

Contents

Akustični neurom benigni je tumor 8. moždanog živca tzv. vestibularni schwannom. To je rijetki tumor, a raste na akustičnom ili slušnom živcu koji je važan za kontrolu sluha i ravnoteže. Kod oboljelih uzrokuje neurološke probleme kao što su npr. gubitak sluha ili vrtoglavica. Na ovu vrstu tumora moguće je posumnjati ako se dogodi da nas osoba dok s njom razgovaramo na telefon ne čuje kada je telefonski razgovor usmjeren na zahvaćeno uho. Kod prisutnosti ovog tumora može biti čest i slušni umor, tinitus u obliku trajne buke ili zviždanja u uhu.

U rjeđim slučajevima dolazi do poremećaja ravnoteže ili vrtoglavice koji su obično umjerenog intenziteta, no mogu smetati na dnevnoj osnovi. Kod starijih osoba prisutan je rizik od pada koji se ne smije zanemariti. Tijekom posljednjih godina zbog poboljšanja tehničke dijagnostičke procedure akustični neurom može se otkriti ranije nego prije. Često se događa da je tumor mali, ne uzrokuje nelagodu, te nije lako utvrditi radi li se o ovoj vrsti tumora.

Koje simptome ima vrsta tumora – akustični neurom?

Glavni simptom je jednostrani sporo napredujući gubitak sluha, no početak nagluhosti može biti iznenadan i promjenjivo izražen, može doći do potpunog gubitka sluha u zahvaćenom uhu. Ostali simptomi su jednostrani tinitus, nesvjestica i poremećaj ravnoteže, zatim glavobolja, osjećaj pritiska ili punoće u uhu, otalgija, neuralgija trigeminusa i obamrlost ili slabost ličnog živca. Zbog kompresije koju tumor koji raste vrši i na druge živce mogu se pojaviti različiti simptomi kao što su: glavobolje, neuralgija ili paraliza lica, čak i poremećaji gutanja.

Akustični neurom može rasti vrlo sporo, najčešće prođe i više godina prije nego se pojave prepoznatljivi simptomi bolest. Kod rutinskog testiranja sluha može se otkriti akustični neurom. Prepoznatljivi simptom je i pogoršanje raspona sluha visokih tonova. Simptomi su i nistagmus odnosno drhtanje vodoravno očiju kod nekih bolesnika koje je uočljivo posebno kod brzih pokreta glave i u mraku, kada se ravnoteža manje dobro koordinira kroz oči. Također može biti ograničen rad različitih facijalnih živaca, na primjer mogu mimični mišići na licu biti oslabljeni. Simptomi su još također i ukočenost vrata, mučnina, povraćanje i zamagljen vid.

Akustični neurom, kako se liječi?

Akustični neurom, odnosno benigni tumor može rasti vrlo sporo, te se preporučuje jednostavno praćenje magnetskom rezonancom dok tumor ne uzrokuje uočljive onesposobljavajuće simptome. Za dijagnozu oboljenja je potrebno da specijalizirani liječnik za uho, nos i grlo ili neurolog pregleda prvo vanjski slušni kanal i bubnjić, pomoću slušalica s različitim razinama zvuka ili riječi, pacijent se detaljno pregledava i označava što osoba čuje. Za dijagnozu kada je u pitanju akustični neurom koristi se i magnetska rezonanca. Nekoliko mogućnosti liječenja akustičnog neuroma jesu: radioterapija, radiokirurgija (gama nož) i kirurgija. Zračenje kod malih i srednjih tumora je korisno u zaustavljanju njihova rasta, bolest se može dijagnosticirati i samo magnetskom rezonancom.

Od nedavno koristi se i još jedna neurokirurška tehnika tzv. radiokirurgija “gama noža”, koja koristi visoko ciljano ionizirajuće gama zračenje. Ponekad se radi konvencionalno kirurško uklanjanje, delikatna operacija koja uključuje ORL kirurge i neurokirurge. Postoji rizik od mogućeg oštećenja facijalnog živca. Preventivni pregledi od posebne su važnosti. Glavni simptom je jednostrani sporo napredujući gubitak sluha, no početak nagluhosti može biti iznenadan i promjenjivo izražen, može doći do potpunog gubitka sluha u zahvaćenom uhu.

Tagovi:

#Akustični #neurom #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar