Lifestyle

Anorgazmija – uzrok, simptomi, liječenje

Što je to anorgazmija?

Seksualnost i uživanje u seksualnim odnosima predstavlja jednu od ugodnijih strana odraslog života. Osim same reproduktivne funkcije, seksualni odnosi pružaju brojne fizičke i psihološke blagodati za ljude koji ih prakticiraju. Jedna izrazito bitna stavka u seksu je i mogućnost dostizanja vrhunca, odnosno orgazma. Na žalost, ovaj aspekt se za brojne ljude jednostavno ne događa ili je poprilično rijedak. Nemogućnost postizanja orgazma može biti povremena ili konstantno ponavljajuća poteškoća. Ovaj seksualni poremećaj poznat je i pod imenom anorgazmija. Dobro je znati da do seksualnih problema dolazi kod oba spola no značajniji broj slučajeva se ipak javlja kod žena. Ljudi koji pate od ovog seksualnog poremećaja su često frustrirani radi njega i rado bi našli neko rješenje kako da im se popravi situacija. Anorgazmija može uzrokovati probleme sa samopoštovanje, otežati odnose u vezi i općenito pogoršati kvalitetu života. Ovaj seksualni poremećaj može se klasificirati pod nekoliko vrsta, a ovisno o vrsti razlikovat će se i način liječenja.

Anorgazmija s obzirom na vrstu

Anorgazmija se kao seksualni poremećaj može podijeliti u četiri različite vrste ovisno o tome kako se javlja kod svake pojedine osobe. Prva vrsta naziva se primarna, a odnosi se na ljude koji nikada u životu nisu uspjeli doći do orgazma. To ne znači automatski da osoba ne može osjetiti nikakvo seksualno uzbuđenje no jednostavno ne dolazi do vrhunca, odnosno orgazma. Ovakvo stanje može trajati od početka seksualnog života pa sve do kraja života. Druga vrsta anorgazmije naziva se sekundarnom. Kod ove vrste je specifično da je osoba imala razdoblje normalnih seksualnih odnosa prije nego su se stvari preokrenule. Treća vrsta naziva se još situacijska anorgazmija. To znači da osoba koja pati od ovakve vrste anorgazmije može doći do orgazma samo u jako specifičnim situacijama, primjerice uz određenu osobu ili uz posebnu vrstu predigre. Četvrta vrsta naziva se još i kopulacijska. Kod ove vrste osoba nije u mogućnosti doći do orgazma kroz seksualni odnos ali druge metode poput masturbacije i dalje mogu funkcionirati.

Anorgazmija liječenje

Seksualno zadovoljstvo i mogućnost postizanja orgazma izrazito su bitne stavke u životu mnogih ljudi. Bilo kakvi problemi sa postizanjem orgazma mogu uzrokovati depresiju, frustriranost i druge psihološke probleme. Anorgazmija je stoga ozbiljan seksualni poremećaj koji može uvelike utjecati na stanje pojedinca koji pati od nje. Dobro je stoga znati da je u više od 90% slučajeva anorgazmija povezana s emocionalnim i psihološkim problemima. Fizički uzroci su relativno rijetki, a javljaju se kao rezultat ozlijede, starosti, određenih lijekova ili kao nuspojava nekih bolesti. Ako i vas muče problemi poput anorgazmije daleko najbolja ideja je da kontaktirate liječnika. Za probleme seksualne prirode može vam pomoći specijalizirani stručnjak za to područje koji se naziva seksolog. Nakon razgovora i pregleda će se odrediti točno koju vrstu poremećaja imate te koji je najbolji i najefikasniji način za liječenje. Dobra je vijest to da se seksualni poremećaji mogu izliječiti, bitno je samo da se konzultirate sa stručnjakom.

Tagovi:

#Anorgazmija #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši