Arteriovenozna malformacija – uzrok, simptomi, liječenje

Arteriovenozna malformacija uzrok

Contents

Arteriovenozna malformacija je urođena malformacija koja predstavlja neispravnu i nepravilnu vezu između vene i arterije. Ova nepravilnost onemogućuje normalan protok krvi, te se najčešće javlja u kralježnici i u mozgu. Ova pojava izgleda kao čvorić zapetljanih žila, te se može pojaviti u bilo kojem dijelu mozga ili kralježnice.

Znanstveno nije dokazan jasan uzrok tome, no poremećaj nastaje kao urođeni poremećaj koji je nastao tokom razvoja fetusa u trudnoći. Ne morate niti biti svjesni da imate ovaj poremećaj sve dok se ne pojave simptomi koji mogu ozbiljno ugroziti vaš život. Stoga je izuzetno važno na vrijeme dijagnosticirati pojavu Arteriovenozna malformacija prije nego dođe do po život opasnih posljedica.

Ukoliko znate da je netko u obitelji imao ovaj poremećaj najbolje bi bilo da se preventivno pregledate kod stručnjaka specijalista i prije nego vam se pojave ikakvi simptomi jer se takvi poremećaji mogu vrlo lako riješiti kirurškim liječenjem. Dijagnostika koja otkriva ovaj poremećaj je magnetska rezonanca.

Arteriovenozna malformacija simptomi

Simptomi koji upućuju o mogućoj pojavi Arteriovenozna malformacija su bilo kakva krvarenja u mozgu, leđnoj moždini. Moguća je pojava promjene u ponašanju u smislu neuroloških ispada koji se s vremenom postupno pogoršavaju.

Sve zajedno može biti popraćeno jakom boli, iznenadnom boli u leđima u kombinaciji sa neurološkim ispadima. Simptomi se vrlo vjerojatno neće pojaviti dok stanje već nije opasno, a oštećenje se može godinama nakupljati te će se tokom godina dogoditi da se moždano tkivo vrlo jako ošteti. Simptomi će se pojaviti u odrasloj dobi i to prije 50-te godine života.

Simptomi koji upućuju da je Arteriovenozna malformacija nastupila u svojoj završnoj fazi su napadi kao kod moždanog udara, zujanje u glavi i ušima, glavobolja, obamrlost i nagla slabost. Ukoliko dođe do puknuća i krvarenja u mozgu osjetit ćete iznenadnu jaku glavobolju, gubit ćete vid, imati problema sa govorom i razumijevanjem drugih što vam govore. Sve je to vrlo opasno po život i potrebno je hitno se obratiti liječniku.

Arteriovenozna malformacija liječenje

Arteriovenozna malformacija se može liječiti ovisno o intenzitetu, položaju i vrsti malformacije. Ponekad će se liječenje provoditi pomoću lijekova kako bi se smanjile glavobolje i napadi, no to neće otkloniti malformaciju.

Tri su metode kojima se Arteriovenozna malformacija može otkloniti te na taj način riješiti poremećaj koji može biti opasan po život. Kirurškim liječenjem ako je mali mozak zahvaćen je prilično uspješno i uklanja se dio moždanog tkiva koji je zahvaćen malformacijom. Ukoliko se poremećaj nalazi dublje u mozgu ova metoda je rizična kao oblik liječenja.

Endovaskularna embolizacija se koristi na način da se umetne kateter kroz arteriju noge i dovodi do mozga. Cilj ovog postupka je smanjiti malformaciju ubrizgavanjem supstance koja će blokirati žilu da bi se smanjio dotok krvi tako gdje se malformacija nalazi. Stereotaktička iradijacija je zapravo zračenje koje svojim djelovanjem treba uništiti malformaciju kako bi se ona pretvorila u ugrušak koji će se nakon toga otkloniti. Ovaj se postupak primjenjuje kada su malformacije male i one koje nisu opasne po život.

Tagovi:

#Arteriovenozna #malformacija #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar