Lifestyle

Aspergiloza – uzrok, simptomi, liječenje

Znate li što je aspergiloza i što ju uzrokuje?

Jeste li čuli za rijetku bolest imena Aspergiloza? Znate li o čemu se radi? Radi se o svojevrsnoj oportunističkoj infekciji, a do koje dolazi kada osoba udahne spore istoimene plijesni Aspergillus. Te spore potom prodiru u krvne žile i vode do nekroza kao i infrakcije. Kao što vidite, riječ je o krajnje ozbiljnoj bolesti koju ako želimo razumjeti, moramo detaljnije proučiti njezin uzrok. Naime, Aspergillus prijesni su jedne od najčešćih plijesnima u okolišu. Čestu ja nalazimo u vegetacijama koje se raspadaju, poput gomila komposta, kao i na uređajima koji služe za zagrijavanje i hlađenje zraka, u kirurškim dvoranama i na bolničkim uređajima. Aspergiloza će se storiti ako osoba udahne spore, a faktori poput neuropenije, uzimanja kortikosteroida i transplatacija organa samo omogućavaju bolesti da se brže razvije. Žarišne točke infekcije ponekad će stvoriti i tzv. gljivične lopte. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma ili pak sumnjate na pojavu ove bolesti, u najkraćem roku konktakirajte svog liječnika.

Aspergiloza – simptomi

U prethodnom poglavlju smo ukratko napisali što je aspergiloza i što uzrokuje ovu bolest. To je prvi korak ka temeljitijem i svrsishodnijem razumijevanju nastanka ove bolesti. Tek kada razumijemo uzrok možemo nastaviti s analizom simptoma ove bolesti. Ako plijesni napadnu pluća, kod bolesnika će biti vidljiv kašalj, koji se može pretvoriti u upalu pluća. Ako je osoba alergična na ovu vrstu plijesni, može doći i do groznice te kašlja iz kojeg je moguće vidjeti krv ili sluz. Gljivična masa koja se može razviti može voditi do tuberkuloze ili sarkoidoze, te voditi do kašlja, teškog disanja, kratkoće daha, umora i naglog mršavljenja. Aspergiloza postaje najopasnija kada napadne pluća jer se potom brzo može proširiti i na srce, bubreg i mozak. Pacijent može osjetiti bol u prsima, promjene na koži, kašalj, jako krvarenje u plućima i slično. Zbog uspješnosti liječenja, važno je na pojavu prvih, čak i benignih simptoma posjetiti liječnika te kontrolirati stanje.

Aspergiloza – liječenje

Ako je došlo do tog nesretnog događaja gdje ste sigurni da je aspergiloza bolest koja vas je uhvatila, utoliko će vas sigurno zanimati kako izgleda liječenje ove nimalo ugodne bolesti. Dobra vijest je što ovu bolest najčešće ne treba liječiti jer lijekovi obično nisu učinkoviti u liječenju gljivične mase. Ipak, ako je bolest uznapredovala, kortikosteroidi mogu biti lijekovi koji će polučiti rezultate, pogotovo ako je bolest uhvatila pluća. Moguća je i primjena lijekova protiv gljivica. Ipak, ako je bolest uznapredovala te ako ju lijekovi ne liječe, u tom slučaju je moguća jedino operacija. Takva operacija spada pod rizične operacije i postoji mogućnost da liječnik umjesto nje predloži embolizacija. U tom slučaju, stavlja se mali kateter u arteriju da opskrbljuje krvlju određene šupljine te ubrizgava materijal koji će potom zatvoriti arteriju. To se radi kako bi se zaustavila teža krvarenja i tako spriječila aspergiloza. U svakom slučaju će vas kroz takav postupak voditi ovlašteni liječnik.

Tagovi:

#Aspergiloza #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši