Lifestyle

Axira 35 – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Axira 35 je oralni hormonski lijek za liječenje akni

Iako ovaj lijek ima i kontraceptivno djelovanje, iako sprječava ovulaciju i sprječava začeće, ne može se pouzdano koristiti kao zasebno sredstvo kontracepcije, ali ni u kombinaciji sa drugim kontraceptivima. Axira 35 je oralni hormonski lijek za liječenje akni, začepljenih i upaljenih lojnica, masne kože, seboreje i dlaka kod žena u reproduktivnoj dobi (hirzutizam). Lijek se propisuje pacijenticama kojima lokalno liječenje (krema, mast, losion) ne daje rezultata. Glavna aktivna tvar u lijeku čine ciproteronacetat i etinilestradiol.

Axira 35 se uz druge kontraceptive ne smije uzimati jer bi žene tada u svoje tijelo unosile previše hormona. Žene koje planiraju trudnoću ovaj lijek ne smiju uzimati. Žene nakon porođaja ili nakon spontanog pobačaja terapiju ovim lijekom započinju 21 – 28 dan. Terapiju treba provoditi u kontinuitetu najmanje tri mjeseca, da bi se vidjeli rezultati. Produženo liječenje procjenjuje vaš liječnik. Kod težih slučajeva opisanih stanja liječenje može trajati od 6 – 12 mjeseci, nakon čega se propisuju drugi kontraceptivi nižih doza.

Axira 35 u interakciji sa drugim lijekovima

Interakcije među različitim lijekovima mogu smanjiti ili pojačati djelovanje jedni drugima i mogu povećati broj nuspojava i njihovu jačinu. Tako se ponaša i axira 35 u interakciji sa drugim lijekovima koje možda uzimate zbog nekih drugih bolesti. Djelovanje ovog lijeka mogu smanjiti neki antiepileptici, neki barbiturati, neki lijekovi protiv HIV – a, te likeovi protiv hepatitisa C, te rifamicin (protiv infekcija) i pripravci od gospine trave. Ako bilo što od navedenih lijekova uzimate ovaj lijek nije za vas.

Kao što navedeni lijekovi djeluju na ovaj lijek, jednako i axira 35 može djelovati na druge lijekove. LIjek se ne propisuje djevojčicama prije prve mjesečnice, trudnicama. ženama koje doje i ženama u menopauzi. Žene koje ostanu trudne tijekom terapije, što se može dogoditi ako zaborave koji put popiti lijek, odmah moraju prestati uzimati lijek i javiti se svom liječniku. izbjegavajte solarije i prekomjerno izlaganje suncu za vrijeme terapije i ako ste pušač, prestanite pušiti, naročito ako ste stariji od 35 godina.

Axira 35 i moguće nuspojave

Obavezno pročitajte kompletnu uputu o lijeku prije početka terapije, u slučaju alergijske reakcije na bilo koji sastojak u lijeku, odmah prestanite uzimati lijek i javite se svom liječniku. Axira 35 može izazvati probleme sa zgrušavanjem krvi (tromboembolije), nagli rast krvnog tlaka, oštećenja jetre, tešku depresiju, ali najčešće nuspojave su glavobolje, debljanje, bol u trbuhu, promjene raspoloženja (depresija), osjetljivost dojki, neredovita ili nepravilna krvarenja između menstruacija, takozvano točkasto krvarenje, no to se uglavnom događa na početku terapije.

Prostamid - Za zdravu prostatu

Axira 35 nešto rjeđe izaziva migrenu, mučninu, povraćanje, proljev, utjecaj na spolne želje (libido), povećanje dojki, osip na koži, koprivnjaču ili žučkasto-smeđe mrlje po koži. Vrlo rijetko se događa gubitak na tjelesnoj težini, iscjedak iz rodnice ili iscjedak iz dojki, vrućica, umor, opća slabost, upala potkožnog tkiva u obliku crvenih ili ljubičastih čvorova i bolovi u zglobovima. Mogu se pojaviti žutica, žučni kamenci, lupus, herpes, gubitak sluha srednjeg uha (okoštavanje), problemi s bubrezima, jetrom, upalom crijeva, problem s kretanjem i manjak hemoglobina.

Tagovi:

#Axira #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak