Lifestyle

Azopt – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Azopt su kapi za oko kod povišenog očnog tlaka i glaukoma

Povišeni očni tlak može dovesti do glaukoma, bitnog oštećenja vida pa i gubitka vida. Azopt su kapi za oko kod povišenog očnog tlaka i glaukoma otvorenog kuta, u obliku bjelkaste suspenzije u kojo je glavna aktivna tvar brinzolamid. Lijek nije ispitivan na bolesnicima sa oštećenom jetrom, ali ni sa ošetećenim bubrezima pa ga ti bolesnici ne bi trebali uzimati, ne preporučuje ga se koristiti ni kod djece i adolescenata, ali kod starijih dozu ne treba prilagođavato.

Azopt liječi i kontrolira očnu hipertenzuju na način da snižava očni tlak, a ne bi ga smjele uzimati osobe koje su alergične na sulfanomide ili neki drugi sastojak u lijeku. Nisu ispitivane ni interakcije s drugim lijekovima, pa ako koristite i druge lijekove za glaukom ili bilo koju drugu infekciju oka, morate pratiti međusobno djelovanje tih lijekova i svaku nuspojavu prijaviti svom liječniku. Ako koristite više različitih kapi, neka razmak između kapanja bude od 5 – 15 minuta, ako nosite kontaktne leće izvadite ih prije kapanja.

Azopt i moguće nuspojave lijeka

Nema lijeka bez nuspojava, ali nijedan lijek ne izaziva kod svakog iste ili sve nuspojave, pa ni ovaj. Azopt i moguće nuspojave se kreću u rasponu od često, manje često, rijetko do onih rijetkih nuspojava kojima učesralost nije utvrđena. Česte nuspojave su iritacija oka, zamagljen vid, oticanje oka, crvenila, zamagljen vid ili osjećaj stranog tijela u oku. Mogu se pojaviti poremećaji okusa i mirisa, ali i neke druge opće smetnje koje su obično prolaznog karaktera.

Azopt manje učestalo izaziva faringitis, sinusitis, depresiju, apatiju, potištenost, noćne more, nervozu, spolnu nezainteresiranost, glavobolju, omaglicu, amneziju, poremećaj motorike, ozbiljnije promjene na oku. Rjeđe su i kardiovaskularne tegobe, otežano disanje, mučnina, povraćanje, probavne tegobe, bol u gornjem dijelu trbuha ili u želucu, kožni osip, bol u bubrezima, prsima, leđima ili mišićima, erektilne smetnje. Edemi oka i druge ozbiljnije tegobe su rijetki, kao i tinitus, poremećaj srčanog ritma, angina pectoris, dišni problemi, suhoća nosa, kašalj, kihanje, urtikarija i svrbež.

Azopt su kapi za oči za odrasle osobe

Ova suspenzija se ne daje mlađima od 18 godina i jako je važno pridržavati se uputa liječnika o doziranju. Dakle, azopt su kapi za oči za odrasle osobe i obično se kapa po jedna kap u svako oko, dva puta na dan, najbolje ujutro i navečer. Ako ukapate više od propisane doze, ne paničarite, to je lako rješivo, samo dobro isperite oči, pričekajte nekoliko trenutaka i ponovo ukapajte samo po jednu kap u svako oko.

Ako imate problema sa jetrom, bubrezima, suhoćom oka ili drugih problema sa rožnicom, a dobili ste azopt, savjetujte se sa svojim liječnikom. Ako zaboravite uzeti kapi, uzmite ih čim se sjetite i dalje nastavite istim ritmom. Ako zbog bilo koje nuspojave želite prestati uzimati kapi, ne činite to na svoju ruku, jer očni tlak koji nije pod kontrolom može dovesti do gubitka vida. Kod svake nuspojave se savjetujte sa svojim liječnikom i nakon kapanja nemojte odmah sjedati za volan, naročito ako je omaglica jedna od nuspojava.

Tagovi:

#Azopt #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši