Lifestyle

Behcetov sindrom – uzrok, simptomi, liječenje

Behcetov sindrom ili Behcetova bolest, što je?

Behcetov sindrom ili Behcetova bolest je rijedak poremećaj, a može se prepoznati po kroničnim pojavama aftoznih ulceracija sluznice u usnoj šupljini i vanjskim spolnim organima kod žena te unutar vagine, mogu se javiti upale zglobova, upale oka, upale kože, upale moždanih ovojnica, upale manjih i većih krvnih žila. Upala oka koja se zove uveitis ako se ne liječi, može dovesti do sljepoće.

Ponekad Behcetov sindrom može utjecati na središnji živčani sustav, dovesti do zbunjenosti, glavobolje, promjena osobnosti, gubitka pamćenja, problema s ravnotežom i kretanjem te poremećajem govora. U slučaju utjecaja na gastrointestinalni trakt, ova bolest može dovesti do rana u crijevima, ozbiljne infekcije i biti opasna po život. Nešto češće se javlja kod muškaraca nego kod žena, odnosno kod muškaraca se češće javljaju teži simptomi. Uzrok bolesti je nepoznat, a ime je dobila po prof. dr. Hulusi Behcetu, turskom dermatologu i znanstveniku koji je prvi put bolest opisao 1937. godine.

Simptomi bolesti Behcetov sindrom

Simptomi Behcetove bolesti mogu biti blagi a kod određenih bolesnika takvi da utječu na različite dijelove tijela, npr. oči i vitalne organe. Simptomi se mogu javljati kroz duži period od nekoliko mjeseci ili godina. Najčešći simptomi koji ukazuju na Behcetov sindrom su bolne ranice u usnoj šupljini, upale očiju, osip i lezije na koži te ulceracije na genitalijama koje također obično bole, te variraju od osobe do osobe. Rane se mogu pojaviti na usnama, jeziku, licu, grlu i krajnicima. Kod oboljelih mogu nastati bolne promjene na koži, odnosno razvijaju se “gnojni prištevi” ili mjehurići, gnojne bubuljice slične aknama.

Uslijed ponavljajućih upala oka koje uzrokuju i bol u oku, pojačana je osjetljivost na svjetlo, dok vid postaje nejasan. Kod nekih bolesnika može se razviti blagi, neprogresivni artritis u koljenima i drugim velikim zglobovima. Općenito, simptomi koji prate bolest Behcetov sindrom najčešće su vrlo neugodni s razdobljima sa simptomima i bez njih. Zbog upala krvnih žila odnosno vaskulitisa može doći do nastajanja krvnih ugrušaka i aneurizme, može doći do oštećenja bubrega, pa čak i moždanog udara. Ako je zahvaćen probavni sustav simptomi mogu biti jaki grčevi i proljevi. Jedna od najtežih komplikacija je paraliza, može se dogoditi fatalno oštećenje živčanog, probavnog ili krvožilnog sustava.

Dijagnoza i kako se liječi Behcetov sindrom

Dijagnoza se postavlja na temelju laboratorijskih pretraga i kliničke slike, najčešće s prepoznatljivim oralnim aftama, s neobjašnjivim promjenama na očima ili s genitalnim ulceracijama. Behcetov sindrom liječi se najčešće s lijekovima za smanjenje znakova i simptoma bolesti, ali i kortikosteroidima kod akutnih, očnih ili neuroloških lezija, te imunosupresivima kad se radi o težim kroničnim oblicima.

Liječenje je potrebno provoditi individualno, obzirom da uzroci Behcetove bolesti i dalje nisu poznati. Sama bolest se ne može izliječiti i ne postoji terapija za to, ali postoje terapije kojima se ublažavaju nastali simptomi bolesti. Problem kod Bahcetovog sindroma je na žalost ponovno vraćanje bolesti uz vjerojatnost težih oblika simptoma nego kod prethodnog oboljenja. S obzirom da je uzrok bolesti nepoznat teško je moguće poduzimati nešto kako bi se sa sigurnošću moglo izbjeći izbijanje ove bolesti, već se oboljelima savjetuje zdrava i uravnotežena prehrana s adekvatnim unosom kalcija i vitamina. Smatra se da Behcetov sindrom nije zarazna bolest.

Tagovi:

#Behcetov #sindrom #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši