Lifestyle

Blokada ušnim voskom – uzrok, simptomi, liječenje

Blokada ušnim voskom, uzroci

Blokada ušnim voskom se može nazvati i oštećenje cerumena, i najčešće se događa kada u uhu imamo viška voska. Višak voska nastaje pretjeranom proizvodnjom, ili guranjem voska u ušni kanal. U određenim slučajevima pacijent ne može čuti na pogođeno uho. Sluh na pogođeno uho se vrača kada se ukloni višak voska. U većini slučajeva kućno liječenje je sasvim dovoljno, no ponekad je potrebna i liječnička intervencija ako je vosak usađen duboko u uhu. Koji su najčešći uzroci nastanka? Blokada ušnim voskom nastaje kada je u našem uhu pronalazimo višak voska, bakterija i prašine.

Vosak obično može postepeno izaći iz uha, osobito kada se tuširamo, no ponekad krivim metodama čišćenja uha vosak guramo dublje u kanalić. Korištenje pamučnih štapića – Ako čistite uši uz pomoć pamučnih štapića, izbjegavajte njegovo guranje u unutrašnjost uha. Cirkulirajte štapićem oko uha i prema izlazu. Prirodna prisutnost pretjeranog voska – Drugi najčešći uzrok blokade ušiju voskom je pretjerana proizvodnja ušnog voska. U navedenom slučaju vosak se može otvrdnuti u ušima i nemoguće je njegovo normalno uklanjanje.

Blokada ušnim voskom, simptomi

Jedan od glavnijih simptoma začepljenja uha voskom je smanjen sluh. Ne morate brinuti, sluh se vrati nakon uklanjanja voska. Ostali simptomi mogu uključivati: Osjećaj ispunjenosti u uhu, bolove u uhu, osjećaj zvonjave ili zujanja u uhu. Blokada ušnim voskom se često događa samo na jednom uhu, jer manja je vjerojatnost da će oba uha biti zahvaćena u isto vrijeme. Ukoliko osjetite simptome na oba uha, tada bi bilo poželjno da posjetite svog liječnika jer može biti riječ o drugom zdravstvenom stanju.

Liječnik će Vas često ispitati koje simptome osjećate, zatim slijedi detaljna dijagnoza i liječenje. Blokada ušnim voskom se često ustanovljuje s instrumentom koji se zove otoskop i koristi se za opći pregled uha i prisustva voska. Zašto je bitno reagirati na navedeno stanje? Ukoliko ignorirate navedene simptome, možete razviti daljnje komplikacije poput perforiranog bubnjića, infekcije srednjeg uha, infekcije vanjskog djela uha, trajni gubitak sluha. Savjetuje se da prilikom svakog tuširanja nježno s pamučnim štapićima prođete po uhu, ne gurajući vosak unutra, već prema van.

Blokada ušnim voskom, liječenje

Blokada ušnim voskom se može liječiti kod liječnika u ordinaciji, ili kod kuće. Liječnik odstranjuje višak voska uz pomoć malenog alata koji je zakrivljen ili pomoću instrumenta koji će usisati dodatni vosak. Ukoliko je nakupljanje dodatnog voska problem koji se ponavlja, tada Vam liječnik može preporučiti korištenje lijekova koji služe kao preventivna mjera. Lijek protiv viška voska najčešće dolazi u obliku kapi za uši koje nažalost mogu iziritirati osjetljivi bubnjić i ušni kanal. Za kućnu njegu, liječnik Vam može savjetovati sljedeće:

Mineralno ulje, glicerin, dječje ulje, ostale preparate koji se mogu dobiti bez recepta. Kapi ulja mogu omekšati vosak, što će pridonijeti njegovom samostalnom izlasku iz uha. Blokada ušnim voskom se može riješiti i uz pomoć navodnjavanja. Napunite gumenu špricu s toplom vodom, blago nagnite glavu na stranu i nježnu pritisnite špricu. Postupak je potrebno ponoviti i do nekoliko puta, nakon čega slijedi detaljno sušenje uha. U slučaju da se kućne metode ne pokažu najboljima, tada je uklanjanje voska potrebno odraditi u liječničkoj ordinaciji uz pomoć određenih instrumenata.

Tagovi:

#Blokada #ušnim #voskom #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši