Blokirani suzni kanal – uzrok, simptomi, liječenje

Blokirani suzni kanal, uzroci

Contents

Suze se proizvode u suznim žlijezdama koje se nalaze iznad naših očiju. Suze prekrivaju cjelokupnu površinu našeg oka, što znači da one štite naše oči od isušivanja i raznih vanjskih čestica. Pri završetku vlaženja, suze se slijevaju do unutarnjih dijelova gornjeg te donjeg kapka i odlaze do mjesta koje se stručno naziva punkt. Nakon toga, suze odlaze u kanaliće do našeg nazolakrimalnog kanala koji se spaja s nosom.

Blokirani suzni kanal se odnosi na bilo koji dio odvodnje suza. Ukoliko nastane blokada, suze se ne mogu izmjenjivati ispravno i time se povećava rizik od infekcije i upale očiju. Koji su uzroci nastanka blokiranog suznog kanala? Blokirani suzni kanal se može dogoditi u bilo kojoj životnoj dobi, a sami uzroci mogu biti razni. U najčešće uzroke ubrajamo: Kongenitalna blokada – Nerazvijen sustav odvodnje suza ili abnormalnosti suznog kanala. Promjene koje dolaze sa starošću – Otvori koji propuštaju suze se sužuju i nastaje začepljenje.

Infekcija ili upala očiju – Kronične infekcije ili upale mogu uzrokovati blokadu. Ozljede lica ili nosa – Ozljeda može uzrokovati manja oštećenja kod drenažnog sustava, što uzrokuje normalan protok suza. Nosni papilomi – Nakupine u sinusima ili nosi koje znanju uzrokovati zadebljanje i pritisak na kanale. Upale – Oticanje može pridonijeti začepljenju suznog kanala. Kapi za oči – Ponekad kapi za glaukom mogu blokirati suzni kanal radi nakupljanja. Tumor – Tumor u nosi ili sinusima može uzrokovati blokadu. Liječenje tumora – Blokirani suzni kanali su česta nuspojava nakon kemoterapije i zračenja.

Blokirani suzni kanal, simptomi

Blokirani suzni kanal se može pogoršati ako se pojavi sinusna infekcija. U tom slučaju, simptomi se pogoršavaju i oni se itekako osjete na hladnoći, vjetru ili suncu. Blokirani suzni kanal unutar sebe sadrži zarobljene bakterije koje mogu uzrokovati razne infekcije. Simptomi se mogu pojaviti u navedenim oblicima: Oteklina, osjetljivost kao i crvenilo u unutarnjem kutu oka ili kod područja očiju i nosa, infekcije oka, sluzav iscjedak iz oka, stvaranje krasti na korijenu trepavica, zamagljeni vid i groznicu.

Tko je sve pod rizikom? Određeni čimbenici mogu povećati rizik od razvoja začepljenja: Dob i spol, kronična upala oka, post operacijsko stanje, glaukom, prethodno liječenje tumora. Kada je potrebno zatražiti liječničku pomoć? U slučaju da primijetite kako vam oko postaje crveno i natečeno, tada je potrebno obratiti se svom liječniku ili oftalmologu. Prekomjerne suze isto tako mogu biti znak za uzbunu, osobito ako one traju više od nekoliko dana i ako uz sebe donose simptome poput gnojnog iscjetka. U slučaju da nemate oftalmologa, zatražite svog liječnika uputnicu.

Blokirani suzni kanal, liječenje

Liječenje blokiranog suznog kanala traži intervenciju liječnika. Za navedeno stanje ne postoji kućni lijek, iako redovito održavanje lica može spriječiti nastanak komplikacija oko suznih kanala. Da bi se blokirani suzni kanal uspješno izliječi, potrebno je naći uzročnika problema. Ukoliko je riječ o bakterijskoj infekciji, tada Vam liječnik prepisuje kapi za oči ili određene tablete koje se bore protiv infekcije. U slučaju da je u pitanju suženi punkt, tada se upotrebljava mala sonda koja može proširiti odvod.

Nakon proširenja, suzni kanal se ispire i navodnjava s fiziološkom otopinom – riječ je o ambulantnom postupku. Ako je ozljeda uzrokovala blokadu, tada je najbolje pričekati par tjedana kako bi se ustanovili da li će se stanje samo izliječiti ili će biti potrebna liječnička intervencija. Blokirani suzni kanal može uključivati i ostale tretmane po potrebi. Ponekad su potrebni i operativni zahvati koji se odvijaju kroz nosnu šupljinu, no oni su dosita rijetki. Ključni uspjeh u liječenju navedenog stanja je dijagnosticiranje samog uzroka i rad s oftalmologom koji ima iskustva s liječenjem navedenog stanja.

Tagovi:

#Blokirani #suzni #kanal #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar